2007. augusztus 3.

Marihuána és hasis

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Az indiai kender két forgalomba hozott formája a marihuána és a hasis. Ezek talán a legelterjedtebb és legrégebben alkalmazott kábítószerfajták, körülbelül 500 millióan használják világszerte. Hazánkban is a kedvelt drogok közé sorolandó. Sokan ennek a kábítószerfajtának orvosi hasznosíthatóságot, terápiás alkalmazhatóságot is tulajdonítanak. Ez azonban nem jogosít fel senkit a legalizálására. A témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta lapunkat.

A cannabis elterjedése világszerte a '60-as, '70-es évekre jellemző és a hippi mozgalommal hozható öszszefüggésbe. Magyarországon, illetve Kelet-Közép-Európában a rendszerváltás idejére tehető térhódításának kezdete. Széleskörű elterjedéséhez mérten a hozzákapcsolódó fogyasztási szokások is sokszínűek, hiszen pipából, vízipipából, cigarettába sodorva vagy süteménybe sütve is élnek vele. Megnevezései: joint, bhang, dag-ga, grass, pot, fű, space cake, süti, csoki, haska. Népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy fogyasztása enyhe eufóriát, boldogságérzetet okoz. Emellett a befolyásoltsága alatt álló személy képes a szabad képzettársításokra, a szokatlan aszszociációkra, a képzelet-játékra, a "mögöttes valóság" érzékelésére, a környezet olyan részleteinek észlelésére, amelyekre normális állapotban nem figyelünk fel. Változások állnak be a tér-, idő- és mélység érzékelésében is, a gátlások feloldódnak, s nevetési kényszer törhet a fogyasztóra. Magányosan használva álmossággal járhat, mely a társas használatkor egyáltalán nem jellemző. Hatása alatt az idő lassan telik, a percek óráknak tűnnek, víziók és hallucinációk, rövidtávú memóriazavarok léphetnek fel, csökkenhet az izomerő és remeghet a marihuánát vagy hasisit fogyasztó keze. Elszívása után fokozódhat az éhségérzet, s az izzadás gátolttá válik, ami a testhőmérséklet emelkedésének veszélyét hordozza magában. Emellett használata szájszárazságot okoz, mely a szervezet kiszáradásához is vezethet, ha nem fogyaszt a kábítószerező megfelelő mennyiségű folyadékot. A nagyobb dózis elfogyasztása víziókat, hallucinációkat és sokszor paranoid-reakciókat is kiválthat. A feszültségérzet pánikhangulattá fokozódhat, gyakran azzal az érzettel társulva, hogy a szer hatása sohasem fog véget érni. Előfordul az is nagyon magas cannabis-adagok hasz-nálata esetén, hogy a tünetek hónapokkal később is jelentkeznek. A függők döntő többsége azonban képes alacsony szinten tartani a fogyasztás mértékét a kellemetlen tünetek elkerülése végett. Túladagolását pedig meggátolja az általa kiváltott aluszékonyság fokozódása.

A marihuána fogyasztás vizelet-vizsgálattal hónapok után is kimutatható. Rövid távú hatásai és tünetei közé sorolható a szédülés, a gyors szívverés, a vörös vérbeborult szemek és a kitágult pupillák. Hosszú távú következménye lehet hormonzavar, memóriaromlás, látás- és légzészavarok, mentális betegségek kialakulása, depresszió, skizofrénia. Áttételesen negatív hatással van a tanulási (kognitív) képességekre, a korábban elsajátított információk előhívására. Fájdalmak esetén a tartósan fogyasztóknak nagyobb menynyiségű fájdalomcsillapítóra van szükség ugyanannak a hatásfoknak az elérésében. A kézzel sodort, filter nélküli hasisok vagy marihuánás cigaretták heti öt alkalommal való fogyasztása ugyanúgy károsítja a tüdőt, mint az ugyanennyi idő alatt elszívott 6 csomag cigaretta. Az is megállapítható, hogy a kábítószeres befolyásoltság alatt bekövetkező balesetek 10 százalékánál a hasis volt a felelős, melyet többen alkohollal kombináltak, hogy fokozzák az eufórikus hatást.

A cannabist sokan kapu-, vagy beszállódrognak szokták nevezni, hiszen tévhit a fűvel és a hasissal kapcsolatban, hogy nem áll fenn a hozzászokás veszélye. Rendszeres használata pszichikai függőséghez vezet, egy idő után fogyasztója erősebb "anyagokra" tér át, s általában keménydrog-függővé válik. Közben egyre kevesebb sikerélményt él át az iskolában, illetve munkahelyén, s magatartása agreszszívvé válik.

Bővebb információt kaphatnak és levelezhetnek: www.szentesdrogamb.hu

Az Addiktológián és drogambulancián vizitdíjmentesen látogatók a következő kezelések: kábítószer-függőséget gyógyító kezelés, kábítószer-használatot kezelő más ellátás, alkoholfüggőséget gyógyító kezelés.

Cseh-Lakos