2007. augusztus 3.

Nemsokára kinyílnak a kapuk

Jelenleg folyamatban van a református idősek otthonának műszaki átadása, s úgy gondolom, hogy ez a munka minden nehézséggel együtt a Polydom Zrt. munkájával lezárható és elvégezhető - nyilatkozta lapunknak Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Kovách Péter református lelkipásztor tájékoztatása szerint műszakilag 98 százalékban elkészült az épület, s majdnem az összes berendezést beszerelték. Így reménység szerint a jövő héten befejeződik az átadás-átvételi eljárás, tehát a Polydom Zrt. elkészül minden olyan munkával, amely még hiányosság vagy hiba. Az átadás-átvételi eljárás befejezése után kérvényezik a használatba vételi engedélyt, melyet az elvi működési engedély iránti kérelem követ. Ennek elbírálására 60 nap áll a hatóság rendelkezésére. Ez után lehet csak beadni a végleges működési engedély iránti kérelmet, melyhez csatolni kell a szakmai dolgozók létszámát, nevét, illetve végzettségét. Ebbe 12 fő tartozik bele, s ők ápoló-, gondozó- és gazdasági munkát végeznek majd. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb szeptemberben hirdetik meg a szakmai álláshelyeket a helyi és megyei médiában, míg a férőhelyeket szeptember végén vagy október közepén az épület elvi működési engedélyének birtokában.

Az otthonhoz kapcsolódó park is 80 százalékban készen van, a termőföld egy részét a múlt héten szállították a területre, a héten elkészült a fúrt kút is, s azokat a részeket is beültették már növényekkel, ahol ezt lehetővé tette a kivitelező. Azt tervezzük, hogy ha a ház minden szempontból elkészül, akkor lesz egy nyilvános bejárási lehetőség, amikor az érdeklődők megnézhetik az épületet, és feltehetik az otthonnal kapcsolatos kérdéseiket - mondta Kovách Péter.

Kovách Péter

A templom teteje azonban még mindig nincs kész, melynek az az oka, hogy a toronyállványzat egy része a tetőszerkezetre támaszkodik. Majd Kovách Péter hozzátette, hogy az Építésügyi Minőségellenőrző Intézet is megvizsgálta az épületet, s megállapította, hogy a vakolat felületének minőségét nem lehet másodosztályba sorolni. A szakértői vélemény javaslatokat tartalmaz a javításokra, amelyek elvégzésével a vakolat másodosztályúvá válhat. A javításokat - mely feltétele a homlokzatfestés elkezdésének - még nem végezték el. A templom belsejében még az aljzatbetonozás sem történt meg, így a jövő évre várható a befejezés. Ez egy éves csúszást jelent az eredeti tervekhez képest. A polgármester a templomépítésről úgy nyilatkozott, hogy a Polydom Zrt.-vel való többszöri egyeztetés és kompromisszum után sem történt előrelépés a beruházás tekintetében. Szirbik Imre szerint ahhoz, hogy a templomot biztonsággal be lehessen fejezni a közeljövőben több dolgot mérlegelni kell.