XXXVII. évfolyam 23. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Köszönet a pedagógusoknak
 

2006. június 9.


Szentes tanárait, tanítóit, az oktatásban résztvevő dolgozóit köszöntötték június 2-án a Művelődési és Ifjúsági Házban.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében - méltatva munkájukat - elmondta, a pedagógusok olyan szintű feladatot végeznek, ami túlmutat a város határain.


Bővebben


 

Elnöki zászlószalag
Sólyom László a szentesi dandárban

2006. június 9.


A Magyar Köztársaság elnöke az árvízvédelemi feladatokban nyújtott tevékenységük elismeréseként zászlószalagot adományozott a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár személyi állománya részére. A szalagot június 2-án személyesen dr. Sólyom László kötötte fel a csapatzászlóra. Az elnök az alakulat teljes személyi állományának sok sikert, erőt és egészséget kívánt.


Bővebben


 

Ál-díjbeszedő fiatalok

2006. június 9.


A Délmagyarországi Áramszolgáltató Nyrt. felhívja Tisztelt Ügyfelei figyelmét, hogy ál-díjbeszedők garázdálkodnak Szentesen.

A városban fiatalok becsöngetnek főleg idősebb emberekhez, a Démász Nyrt. nevében leolvassák a villanyórát, majd készpénzt kérnek. Ha az ügyfél nem fizet, fenyegetőznek, hogy mobilon hívják a szerelőket, akik azonnal jönnek, és kikapcsolják a fogyasztási helyet.

Az ügyfelektől általában 2000-3000 Ft-ot követelnek, és sokan, sajnos, fizetnek is.

A DÉMÁSZ-nál az áramdíj és a tartozás összegét kizárólag banki átutalással és postai úton, csekkel lehet kiegyenlíteni. A DÉMÁSZ Nyrt. pénzbeszedőket nem alkalmaz. A DL Leolvasó Kft. megbízott munkatársai fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, és a leolvasók pénzt nem szednek.

A DÉMÁSZ Nyrt. a lakosság érdekében felhívja a figyelmet az óvatosságra!


 

Barátkoztak a gálán
 

2006. június 9.


Skierniewice művészeti csoportja a gálán Fotó: Vidovics

Testvérvárosok találkozója zajlott az elmúlt hétvégén Szentesen, s ismét bebizonyosodott: a művészet képes öszszekovácsolni nemzeteket is. Eltérő kultúrák randevúztak, s idegen szavak keveredtek magyarral ezen a két napon, de a városokat képviselő művészeti csoportok mégis gyorsan megtalálták a közös hangot.


Bővebben


 

Péter mai megszólalása
 

2006. június 9.


"Ilyen pünkösdöt ki látott?" Mondják sokan ezen a szomorú pünkösdvasárnap délután. Mintha február vagy november volna! Bennem még az a gondolat is megfordult: hátha nekem üzeni a természet, hogy öreg fiú, jól teszed, ha hozzákezdesz bűneid végső megsiratásához!


Bővebben


 

Zolnay Károly arcképének leleplezése
Nyolcvan éves festmény a gimnáziumban

2006. június 9.


Zolnay Károly portréja (1926)

A Szentesi Élet hasábjain már több alkalommal megemlékeztünk Zolnay Károly (1833-1925) gimnáziumi igazgatóról, a szentesi középiskolai oktatás megszervezőjéről, a jeles pedagógiai szakíróról, a Ferenc József Rend lovagjáról. Életútja és munkássága tehát visszakereshető. Ezúttal egy személyéhez kötődő bensőséges ünnepségről számolunk be, amelyre 80 évvel ezelőtt került sor.


Bővebben


 

Körözték Sima Ferencet
Évfordulók - 2006

2006. június 9.


145 éve, 1861. június 10-én a városi képviselő-testület tagjainak többsége (73:31 arányban) Oroszi Miklós tanácsnokot, a tisztikar egyik legtevékenyebb és legtehetségesebb tagját választotta meg Szentes polgármesterévé. Oroszi egészségügyi okok miatt elhárította a megbízatást, de a többszöri felkérésnek engedve, utóbb elvállalta az adott körülmények között terhesnek ígérkező tisztséget.

130 éve, 1876. június 10-én az alispán pályázatot írt ki a Szentesen fölállítandó személyes jogú harmadik gyógyszertár létesítésére. (Megnyitására 1877-ben került sor.)


Bővebben


 

Gondolatok

2006. június 9.


Hálásan gondolok a tanítóimra és tanáraimra, akik megtanítottak az ismeretszerzés alapjaira és belém nevelték a több tudás igényét.

A pedagógus napon mindazoknak, akik kisgyermekekből értékes felnőtteket nevelnek, olyan megbecsülést és létbiztonságot kívánok, amilyent az én diákkorom pedagógusai méltán élveztek.

Négyszázezer forint pénzbírságot rótt ki a bíróság azokra a konyhai dolgozókra, akik szalmonellás étellel tettek beteggé sok fogyasztót. A hanyagok megérdemlik a büntetést, azok pedig, akik a fertőzést elszenvedték, megérdemelnék, hogy a bírság összegét közöttük osszák szét.

Sok közszereplő szerepel a nagy nyilvánosság előtt fésületlen hajjal. Mi lehet az oka: egyszerűen slamposság, vagy feltűnési vágy, netán nagyképűség? Újság lenne nekik, ha megüzenném, hogy a fésű régóta használatos, olcsó hajápoló szer?

"Sok pénzt könnyű megkeresni, csak a keveset nehéz" - mondja egy divatmodell. Hát, szó, ami szó ez csak az ő világában lehet igaz, amelyik világ neked is, nekem is idegen.

Dr. Imre Ernő


 

Nemzeti kapcsolatok
 

2006. június 9.


Móra József, a mezőgazdasági, környezetvédelmi és idegenforgalmi bizottság elnöke nagyon elfoglalt volt ezekben a napokban. Nem véletlenül, hiszen ő a külkapcsolatokért is felelős grémium vezetője. Amire büszke lehet, mint mondja, ez időre az emberek között kialakult egy olyan személyes kapcsolat, hogy már családok várják az érkező vendégeket.


Bővebben


 

Ké(s)z csodák a népi vásárban
 

2006. június 9.


Június első vasárnapján hagyományos népi vásár volt a Kossuth téren. Az esős idő nem kedvezett sem az árusoknak, sem a vevőknek, de sokaknak nem szegte kedvét az időjárás, és kilátogattak a térre.


Bővebben


 

Dicsérték a szülésznői hivatást
 

2006. június 9.


Városunk adott otthont az országos szülésznői konferenciának a múlt héten. Kétévente, mindig más városban rendeznek ezen a szakterületen országos konferenciát, a szentesi már a 14. volt a sorban. A kétnapos eseményre 38 kórházból százhúszan érkeztek, főorvosok, főnővérek, vezető védőnők, tanszékvezető egyetemi tanárok a megyeházára, hogy szakmai előadásokat tartsanak.


Bővebben


 

A szakszervezet segíti a pedagógusokat
 

2006. június 9.


Pedagógus nap alkalmából kerestük meg Elek Sándort (képünkön), a Csongrád Megyei Pedagógus Szakszervezet titkárát, hogy meséljen magáról, és arról, hogyan látja ma a pedagógusok helyzetét.

1962-től 1996-ig, nyugdíjazásáig a Horváth Mihály Gimnáziumban tanított matematikát és fizikát. Elmondása szerint a fizika állt közelebb hozzá az ismeretelméleti tartalma miatt.


Bővebben


 

Storymakers: Mesecsinálás (2)
 

2006. június 9.


Finországban járva látogatást tettünk a Hösmörinpuisto School-ban. Ez az általános iskola nemrég épült. Ami először számomra szembe tűnt, az a frontális tanításra teljesen "alkalmatlan" osztálytermek. A gyermekek kisebb nagyobb csoportokban tanultak egy-egy feladatra szerveződtek az összefordított asztaloknál. Nyugodtan, békésen dolgoztak. Önállóan, interneten, könyvekből gyűjtötték az adatokat, ismereteket a kapott feladatokhoz, kísérleteztek (és ránk sem hederítettek, sem az igazgatónőjükre, nem udvariatlanságból).


Bővebben


 

Fontos a megelőzés
 

2006. június 9.


Az árvízi védekezésben tanúsított helytállásukért az egészségügyi tárca hatáskörébe tartozó szervek vezetői közül többeket is elismerésben részesítettek, köztük helybelieket is. Dr. Tóth Gábor, az ÁNTSZ szentesi és csongrádi intézetének megbízott igazgatója is kiérdemelte Rácz Jenő egészségügyi miniszter dicséretét.


Bővebben


 

Topolyai ajándék
 

2006. június 9.


Zsáki István festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a főtéri galériában. Mint azt Ádor Pál, a Topolyai Művésztelep vezetője elmondta, a bemutatóval a testvérvárosok művészeti fesztiválját kívánták gazdagítani. Ezzel már el is árultuk, hogy a fesztivál programjának részeként ismerkedhettünk Zsáki István sajátos alkotói tevékenységével.


Bővebben


 

A Börzsönyben jártunk
 

2006. június 9.


Ásványgyűjtés. Ez a fogalom már jól bevéste magát a Petőfi iskola padjaiban. Mi néhányan a nyolcadikosok közül utoljára indultunk a természet és tanáraink hívószavára, Nagybörzsönybe.


Bővebben


 

Hit és kétely
Feltámadás Makucsán

2006. június 9.


Folytatódott a városi könyvtárban a magyar irodalom remekeit bemutató sorozat. Ezúttal Isten és ember, hit és kétely címmel Karikó-Tóth Tibor kalandozott a XX. századi prózában és költészetében.


Bővebben


 

Ezek mi vagyunk?

2006. június 9.



Magasabbak az épületeink, de kicsinyesebb a természetünk.

Világvárosokat látva, vagy akár bennük sétálva az ember szeme az égre mered. Nyakunk majdhogynem megfájdul, a felhőkarcolók teteje mégis homályba veszik. És ahány emelettel nőnek a házak, annyi jómodorral, szeretettel és odaadással csökken a természetünk. Már nem sírunk, nem nevetünk egy jót, csak élünk. Eldobjuk a szemetet, iszunk, dohányzunk, bántuk, csalódást okozunk, és mi magunk pusztítjuk el a jót, amiért pedig csak nyúlni kellene. Szépen lassan beleszürkülünk a mindennapokba, és talán majd életünk filmjét visszapörgetve ébredünk rá: elpocsékoltuk. Nem szerettünk, nem sírtunk, nem nevettünk eleget.
                     
Szélesebbek az autópályáink, de szűkebb a látókörünk.

A mai ember már autójával a legnagyobb kényelemben juthat el bárhová, igen rövid idő alatt. A csomagok rövidebb idő alatt érnek célba, az árú hamarabb odaér a megrendelőhöz, é a magánember is fele annyi idő alatt juthat el a végállomásig. Ehhez hasonlóan rohanunk az életben is, egyre gyorsabban és gyorsabban. És ez a gyorsaság úgy tűnik, beszűkítette látókörünket. Az ember nem látja meg a jót, mindenki él saját kis világában, elvan megszokott kis életében. Eldobált értékek, szanaszét heverő erkölcsök és a tudatlanság kora ez. Eltűnt a szín, az illat és a jó íz az emberek életéből.

Árgyellán Edina



 

Két autót loptak négy nap alatt
 

2006. június 9.


Június 2-án történt, hogy egy asszony az Erzsébet téren az esti órákban egy lezárt kerékpárt próbált eltulajdonítani kalapács és fogó segítségével. Az éppen arra haladó rendőrök azonban észrevették, és azonnal az őrszobára kísérték. Később kiderült, hogy korábban négy másik kerékpárt is ellopott, amiket aztán eladott.


Bővebben


 

A Swivel táncosai

2006. június 9.


A Swivel táncosai részt vettek Szegeden a "Szőke Tisza 2006" nemzetközi táncversenyen. A Szentesi Spartacus versenytánc szakosztály táncosainak eredménye:

Gyer. II. jun. I. bronzérem: Mihály Gábor-Darabos Vanessza, Kánvási Dániel-Vincze Rita, Koplándi Péter-Szőke Szimonetta.

Jun. I-II. aranyérem: Koplándi Tamás-Szőke Szimonetta, Balogh Bence-Darabos Diána.

A táncosok a Lajtha László Művészeti Iskola növendékei, felkészítő tanár: Bajominé Varga Erzsébet.


 

Tóni bácsi grill konyhája
 

2006. június 9.


  • Roston sült sertés karaj zöldségekkel

  • Virsli nyárson


Bővebben


 

Vb-k - magyarokkal és nélkülük
 

2006. június 9.


Sokunk alatt, akik szeretjük a labdarúgást, a tv előtt legyökerezik a szék, hiszen elérkezett a labdarúgó vb kezdete. Itt az idő, amikor bocsánatot kell kérni szeretteinktől azért, hogy egy hónapig csak focit nézünk, s nem nagyon lehet ilyenkor más munkát ránk bízni.


Bővebben


 

Tóth Ernő-emlékverseny
 

2006. június 9.


Tizedik alkalommal rendezték meg a nagyszerű tanárról és az asztaliteniszt szerető sportemberről elnevezett emlékversenyt.

Az ország minden részéről jöt-tek csapatok a sportcsarnokba. Nyolcvan igazolt és harminc-negyven amatőr játékos állt asztalhoz a kétnapos esemény során. Nagy csaták, jó hangulat, sok-sok összecsapás jellemezte a versenyt - tudtuk meg Zoltai Zoltán szervezőtől.


Bővebben


 

Díjlovagló idénykezdet

2006. június 9.


Babinszky Zsuzsanna, a Szent László Lovasklub vezetője versenyzőként május elején az idénynyitó versenyen, Sóskúton Morcos nevű lovával, könnyű és középosztályban négy számban indult, ebből három számban 2., 5., 6. helyezést ért el.

Május 20-21-én Monoron versenyzett Babinszky. Morcos nyergében középosztályban és zenéskűrben négy számban indult, a 4-6. helyig ért el eredményeket.


 

Hét arany

2006. június 9.


Regensburgban rendeztek úszóversenyt, ahol a Szentes Városi Úszó Club tagjai is rajtkőre álltak. A 63 csapatból a szentesiek a 6. helyen végeztek 7 arany, 4 ezüst és 13 bronzéremmel.

Eredmények: Erdélyi Martin ('96.) 3. 100 m mell és 100 m pillangó; Mácsai Áron ('96.) 3. 100 mell; Mordvincev Sándor (felnőtt) 1. 400 gyors és 200 vegyes, 2. 100 pillangó, 3. 200 gyors; Papp Dominik ('97.) 3. 100 hát; Szabó Flórián ('97.) 2. 100 mell; Szécsi László ('97.) 3. 200 hát; Csák Anikó ('94.) 1. 200 mell, 3. 100 mell és 200 vegyes; Elbert Stefi ('95.) 1. 200 gyors, 2. 400 gyors; Mizere Flóra ('94.) 3. 400 és 200 gyors; Vecseri Dorina ('96.) 1. 200 vegyes, 3. 100 és 200 hát, 100 mell; Tihanyi Fanni ('96.) 1. 200 gyors, 1. 100 pillangó, 3. 100 gyors.


 

Gyereknap a Farkasoknál
 

2006. június 9.


A Szentesi Farkasok Utánpótlás Sportegyesület gyermeknapot rendezett. Először úgy tűnt, hogy az eső elmossa a programot, de végül az időjárás kegyes lett a részt-vevőkhöz. Az egész napos esemény az előkészítő csapatok labdarúgó mérkőzésével indult, ahol a Szentesi Farkasok USE a Hódmezővásárhely hasonló korú együttesét látta vendégül. A mérkőzést nem hozott szerencsét a Kurca-partiaknak, a vendégeknek minden sikerült, a 2x15 perc alatt, míg a hazaiaknak semmi. Eredmény 10-0 a vendégek javára.


Bővebben


 

Ápolni érdemes az utcaképet Szentesen
Ifjú vandálok a köztereken

2006. június 9.


Az vitathatatlan, hogy a parkok fenntartását a közterületek gondozását kézben tartják Szentesen. Főleg tavasztól kezdve látják a városlakók, hogy milyen sokan szorgoskodnak a szép, rendes városküllemért például a Széchenyi-ligetben, a Kossuth és az Erzsébet-téren, de a Kertvárosban és más helyszíneken is. Ebből a munkából nem vonják ki magukat a háztulajdonosok és a lakótelepi emberek sem.


Bővebben


 

Uniós kérdések

2006. június 9.


A városi könyvtár (Szentes, Kossuth u. 33-35.) egy hónapon keresztül, minden héten 2 Európai Unióval kapcsolatos kérdést jelentet meg a Szentesi Életben.

Az egy hónap alatt összegyűjtött megoldásokat július 7-éig küldhetik be postán, vagy vihetik el személyesen a könyvtárba. A levelezőlapon tüntessék fel nevüket, címüket és telefonszámukat. A válaszok megoldásánál segítséget nyújt a www.euvonal.hu internetes oldal. A helyes megfejtések beküldői között ajándéktárgyakat sorsolunk ki.

A második hét kérdései:

1. Melyik az az EU-s tagország, melynek Turku volt az első fővárosa?

2. Milyen származású volt a csillagász Kopernikusz?

 


 

Szilver-sikerek

2006. június 9.


III. Gizella Kupa Klubközi verseny, Veszprém
D gyerek II. st.: 1. Túri György-Katona Manuella, 2. Makai K. Dávid - Sovák Andrea, 3. Sági István - Kóródi Bettina
D junior I. st.: 1. Győrfi Norbert - Szepesi Lilla
D junior I. lt.: 3. Jéri Tamás - Bali Violetta
D junior II. st.: 1. Papp Dávid - Bontovics Diána, 2. Szalkai Sz. Márk - Ferenczi Beáta
D junior II. lt.: 2. Mári Zsolt - Farkas Bettina
C ifjúsági st.: 1. Schwartz Péter - Zsiros Gabriella, 2. Török László - Csapi Flóra, 3. Sándor József - Bacsa Dorina
C felnőtt st.: 1. Szűcs Tamás - Tonnes Nelli
C felnőtt lt.: 3. Koncsek Bálint - Zsapka Andrea
B felnőtt st.: 2. Bacsa Tamás - Deák Csilla

Standard Ranglista, Pilis-vörösvár
Felnőtt: 1. László Csaba - Szögi Szilvia, 2. Szepesi József - Szepesi Judit, 4. Páli Erik - Páli Viktória
Junior II. Latin Ranglista, Pilisvörösvár
1. Bugyi Bence - Kis Violetta

III. CSEPEL Kupa, Budapest
Felnőtt st.: 5. Nagy Gergő - Horváth Alexandra

Szőke Tisza, Szeged
B. ifjúsági st.: 1. Nagy Gergő - Horváth Alexandra
B. ifjúsági lt.: 2. Nagy Gergő - Horváth Alexandra, 3. Schwartz Péter - Zsiros Gabriella, 5. Török László - Csapi Flóra
C felnőtt st.: 3. Schwartz Péter - Zsiros Gabriella, 4. Török László - Csapi Flóra, 6. Koncsek Bálint - Zsapka Andrea
C felnőtt lt.: 3. Koncsek Bálint - Zsapka Andrea
B felnőtt st.: 3. Bacsa Tamás - Deák Csilla
Nemzetközi Standard: 4. Nagy Gergő - Horváth Alexandra

Dráva Kupa, Barcs
D gyerek II. st.: 1. Sági István - Kóródi Bettina
D gyerek II. lt.: 2. Sági István - Kóródi Bettina
C junior II. st.: 2. Sándor József - Bacsa Dorina
C junior II. lt.: 3. Sándor József - Bacsa Dorina
C felnőtt st.: 2. Schwartz Péter - Zsiros Gabriella
B felnőtt lt.: 4. Schwartz Péter - Zsiros Gabriella

Felkészítő tánctanár:
Szatmári - Nagy Szilvia


 

Családi események

2006. június 9.


Született: Böszörményi Zoltánnak és Szénási Helgának (Dr. Udvardi u. 9.) Milán, Pintér Zoltánnak és Vida-Szűcs Katalinnak (Jókai u. 72.) Sára, Koncz Józsefnek és Berezvai Erzsébetnek (Dózsa Gy. u. 78.) Kitti, Drahota-Szabó Istvánnak és Berényi Editnek (Bajcsy Zs. u. 12/A) Dóra, Varga Pálnak és Babics Bernadett Jolánnak (Kossuth u. 19.) Szebasztián, Bozó Attilának és Pengő Zsuzsanna Évának (Galamb u. 15.) Enikő, Vigh Jánosnak és Szin Anita Viktóriának (Csongrád, Szent I. u. 9.) Flóra és Olivér, Szepesi Balázsnak és Rajki Zsuzsának (Csongrád, Széchenyi út 26.) Irén nevű gyermeke.

Elhunyt: Nagy Lajos (Őze L. u. 24.), Gömöri Imréné Kun Erzsébet (Nagyhegy 359.), Bihari Lajos (Hunyadi u. 21.), Dancsó Ferencné Juhász-Bóka Mária (Burián l. u. 6/B), Sülyös Antalné Balogh-Szabó Mária (Csongrádi út 47), Kókai Istvánné Németh Mária (Csongrád, Szőlőhegyi út 54.), Forgó Erzsébet (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Tari Rókusné Pap Mária (Csongrád, Tanya 679.), Fodor Ferencné Mészáros Anna (Csongrád, Erkel F. u. 2.).

Házasságot kötött: Jádi Attila (Kaposvár, Cseri dülő 1/A) és Kozár Barbara Rozália (Attila u. 1/B).


 Vissza a legfrissebb számokhoz