<<< Vissza

Barátkoztak a gálán

2006. június 9.

Skierniewice művészeti csoportja a gálán Fotó: Vidovics

Testvérvárosok találkozója zajlott az elmúlt hétvégén Szentesen, s ismét bebizonyosodott: a művészet képes öszszekovácsolni nemzeteket is. Eltérő kultúrák randevúztak, s idegen szavak keveredtek magyarral ezen a két napon, de a városokat képviselő művészeti csoportok mégis gyorsan megtalálták a közös hangot.

A kétévente rendezett találkozó legutóbb, 2004-ben Európa Fesztivál néven hazánk uniós csatlakozása idején örvendeztette meg a kulturális esemény vendégeit. Ezúttal, az ötödiken az időjárás ebben nem volt partner, kiadós eső próbálta kedvét szegni a Szentes testvérvárosaiból érkezett küldöttségeknek és vendéglátóiknak. A Kossuth térre tervezett programot, a művészeti csoportok gáláját be kellett vinni fedél alá: a vendégek szombat este a Megyeháza dísztermében léptek fel. Szirbik Imre polgármester is ezzel a ténnyel kezdte köszöntőjét, mondván, a mogorva időjárást kárpótolja a melegség, amellyel várták a delegációkat. A más-más kultúra, eltérő történelmi gyökerek sem akadály, hogy mindenki úgy érezze magát, itt otthonra lel, mondta Szirbik, aki egy kedves történetet is megosztott a hallgatósággal. 1500 kilométerre innen, a németországi Sankt Augustinban járva egy őszes férfi, aki miután Szirbiktől megtudta, hogy Szentesről jött, azt kérdezte: nem ott van az a hózentrógeros polgármester?


A német testvérváros jelenlegi küldöttsége szintén tréfás kedvében volt, s a polgármester most sem úszta meg. Sankt Augustinnal sportkapcsolatokat is ápol városunk, szép sikereket értek már el ott ifjú focistáink, de ezúttal egy hercegi pár parádézott nálunk, zenekar és testőrség is kísérte őket. Karneváli táncukhoz színpadra hívták, és érdeméremmel tüntették ki azokat, akiknek nagy szerepük van a két város kiváló kapcsolatában: Szirbik Imre, Ollai Istvánné, Mészáros Zsuzsa, Pataki Katalin és Kastner László is kapott kitüntetést, s a polgármester kettőt is, mivel a herceg szerint úgyis van hozzá elég felület.

A gálaműsorban három testvérváros csoportja szórakoztatta színvonalas műsorával a közönséget. A helybeli Bárdos Lajos Vegyeskar ünnepélyességét az újszentesi Flying Angels dinamikus tánccsoportja váltotta. A csinos romániai lányok értik a magyar szót, s előadott koreográfiájuk a Jövőnkért művészeti iskola táncpedagógusának, Keller Nórának munkáját dicséri. Nóra csoportjával is színpadra léptek a "Repülő Angyalok", s jelképesen Szentes Újszentessel táncolt fiatalos lendülettel, önfeledten.

Kiss Linda franciául dalolt partnerével, Horváth Gyulával. Sanzonéneklési verseny győzteseiként ők a város büszkeségei közé tartoznak, csakúgy, mint később színre lépő Szilver TSE bajnokai. A táncosoknak a színfalak mögött is akadtak rajongóik, Skierniewicéből érkezett kislányok személyében. A barátkozás olyan jól sikerült, hogy László Csabáék a folyosón meg is táncoltatták a lengyel testvérváros apró művészeit. A kislányok egyébként olyan színvonalas revüvel álltak a szentesi közönség elé, hogy méltán aratták az este legnagyobb sikerét.

Darók József


Nem tévednek el nálunk

Politikusoké mellett polgári kapcsolat is működik Szentes és Sankt Augustin között. A testvérvárosok ötödik fesztiválján a német város hercegi párral is képviseltette magát. A nagy feltűnést keltő Brigitte és Werner Schmidtet megkérdeztük, hogyan lettek ők a hercegi pár? A kedves, ősz szakállú férfi és mosolygós felesége azt mondták, az elődeik és a hercegi testőrség gárdája minden novemberben többségi szavazással választja ki a soron következőket, de szívesen vállalták volna anélkül is. Elárulták, újévtől hamvazószerdáig több mint százszor öltik magukra a színes uniformist, amelynek hagyománya a napóleoni háborúkig nyúlik vissza, s a túlkarikírozott viseletükkel tulajdonképpen a francia és porosz uniformis kigúnyolása volt a cél. Civilben már nyugdíjasok, a "herceg" azelőtt magas tisztséget töltött be a szövetségi kormányban, míg felesége tanárnő volt. Ma a helyi képviselőtestület tagjai, de a karneváli szerep ettől független, nincs társadalmi ranghoz kötve. Ők a Magyar-Német Baráti Társaság ottani elnökei, tartják a kapcsolatot annak szentesi vezetőjével, Kastner Lászlóval. Többször jártak már Szentesen, azt mondják, nem tévednének el városunkban.


<<< Vissza