<<< Vissza

Vb-k - magyarokkal és nélkülük

2006. június 9.

Sokunk alatt, akik szeretjük a labdarúgást, a tv előtt legyökerezik a szék, hiszen elérkezett a labdarúgó vb kezdete. Itt az idő, amikor bocsánatot kell kérni szeretteinktől azért, hogy egy hónapig csak focit nézünk, s nem nagyon lehet ilyenkor más munkát ránk bízni.

Biztos vagyok benne, hogy lesz olyan mérkőzés, hogy a körmünket rágjuk a 90 perc alatt, de olyan is lesz, amikor unatkozni fogunk. Az utóbbi esetben nem marad más, mint a tv előtt ülve emlékezünk a magyar labdarúgó válogatott vb szerepléseire. Sajnos, a mai labdarúgásunk távol van a világ elitjétől, hiszen legutoljára 1986-ban szurkolhattunk vb-n a magyaroknak.

Először 1934-ben az olaszországi vb-n jelentünk meg. Az első szereplésünkkor a negyeddöntőbe jutásért Ausztria ellen véreztünk el 2-1-re. A következő megmérettetés 1938-ban már jóval sikeresebb volt. A döntőig menetelt a magyar válogatott, Szabó A.-Polgár, Bíró-Szalay, Szűcs, Lázár-Sas, Vincze, Sárosi dr. Zsengellér, Titkos összeállítású csapat, Dietz Károly szövetségi kapitány irányításával a hazai pályán játszó olaszoktól 4-2-es vereséget szenvedett. A magyar gólokat Titkos a 7. percben, Sárosi dr. a 70. percben szerezte.

1954-ben az 5. vb-n szerepeltünk ismét. Ez volt az aranycsapat: Grosics-Buzánszky, Lóránt, Lantos-Bozsik, Zakariás-Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Tóth M., szövetségi kapitány Sebes Gusztáv korszaka, ahol Dél-Koreán, NSZK-án (csoportmérkőzések) a negyeddöntőben Brazílián (4-2) átgázolva, az elődöntőben, igaz hosszabbítás, után Uruguay sem volt akadály. A döntőben az NSZK gárdája megállította az addig nagyszerűen robogó aranycsapatot, hiszen 3-2-re győztek le bennünket. Góljainkat Puskás 6., Czibor a 8. percben szerezte, a csapat ezüstérme mellé, 11 góllal Kocsisé lett a gólkirályi cím.

1958-ban a 6. vb, Svédország a következő állomás. A továbbjutásért Wales volt az ellenfél immár másodszor (1-1 volt csoportkörben), most viszont 2-1-re kikaptunk.

1962-ben a 7. vb, Chile. A csoportot megnyerve Anglia, Argentína és Bulgária előtt, a negyeddöntőbe jutásért, a Baróti Lajos irányította válogatott Csehszlovákiától kapott ki 1-0-ra. A gólkirályi címért is óriási csata folyt, hiszen hatan rúgtak 4 gólt, köztük Albert Flórián.

Következő állomás a 8. vb 1966., Anglia. Ez a fellépés is bravúrt hozott, hiszen Brazília és Bulgária 3-1-es legyőzésével, de a portugáloktól 3-1-es vereség ellenére továbblépett a válogatott. A Baróti Lajos által irányított gárda a negyeddöntőbe jutásért Szovjetunió ellen szerepelt, az eredmény 2-1-es vereség.

Újabb részvétel a világ elit csapatai között Argentína 1978-ban. A szövetségi kapitány Baróti Lajos. Ez a vb az, amely városunkat is érinti, hiszen két szentesi labdarúgó jutott a vb részvételig. Említsük meg azok nevét, akik Pusztai Lászlóval, Gujdár Sándorral együtt húzták fel az argentíniai vb-n a címeres mezt. Gujdár-Martos, Bálint, Kereki, Tóth J.-Nyilasi, Pintér, Zombori-Pusztai, Törőcsik, Nagy L. (Csapó), Fazekas, Tóth A., Halász, Mészáros (kapus), Török, Kocsis I. A dél-amerikai országban 3 vereséggel (Olaszország, Franciaország, Argentína) a csoport utolsó helyén végeztünk, nem jutottunk tovább.

1982-ben Spanyolországban ismét tagjai voltunk a világ elitjének. Hiába arattuk a vb történetének legnagyobb arányú győzelmét (10-1 Salvador ellen) 1-1-es döntetlen a belgák ellen, 4-1-es vereség az Argentínoktól. Kevés volt a továbblépéshez.

Elérkeztünk az utolsó vb szereplésünkhöz Mexikóban. A nyitó meccsen azonnal megéreztük egy súlyos vereség ízét (6-0 a Szovjetunió javára). Egy 2-0-ás győzelem Kanada ellen, majd egy 3-0-ás zakó Franciaország ellen. A csoportból nem sikerült továbbjutni. Az utolsó vb szereplésünk óta 20 év telt el, s azóta csak csendes szemlélői vagyunk a vb-nek.

Dunás-Varga Zoltán


<<< Vissza