<<< Vissza

Nemzeti kapcsolatok

2006. június 9.

Móra József, a mezőgazdasági, környezetvédelmi és idegenforgalmi bizottság elnöke nagyon elfoglalt volt ezekben a napokban. Nem véletlenül, hiszen ő a külkapcsolatokért is felelős grémium vezetője. Amire büszke lehet, mint mondja, ez időre az emberek között kialakult egy olyan személyes kapcsolat, hogy már családok várják az érkező vendégeket. Ott vannak elszállásolva. "Lényegében nem egy város hív meg egy várost, hanem már az emberek között kialakultak olyan kapcsolatok, amelyeket ápolnak. Leveleznek egymással, telefonon tartják a kapcsolatot, és ami nagyon fontos, nemcsak az ilyen, úgynevezett hivatalos rendezvényeken találkoznak, hanem közben is meglátogatják egymást. A város biztosítja a megállapodásban leírt feltételeket, a rendezvények helyszíneit, s ügyel arra, hogy azok megvalósuljanak. De már korántsem protokolláris módon, hiszen mára baráti társaságok alakítják ki előre a kapcsolatokat."

Milyen tapasztalatokat szerzett a mostani fesztiválon? Lapunk érdeklődésére a képviselő elmondta, a csoportok felkészültek voltak, láthatóan nagyon várták már a találkozót, jól szerepeltek a programban. Színvonalas volt a fesztivál. Kár, hogy az időjárás nem vette pártfogásába. A rendezvény egy része zárt helyre kényszerült, hiszem, szabadtéren sokkal jobban mutatott volna. Móra József kitért arra, hogy a küldöttségek vezetői tovább szeretnék ápolni ezt a hagyományt. Mint mondta, az Európa zászló bennünket arra kötelez, hogy a már meglévő barátságokat még jobban élővé, tartalmasabbá tegyük.

Ezzel az elgondolással várják a vendégeket Szentesre az augusztus 20-ai ünnepségekre, majd a lecsófesztiválra. Ezt meg is beszélték a jelenlévő topolyai és a skierniewicei képviselő-testület néhány tagjával és az újszentesi polgármesterrel.

A keményfejű kun

A szentesiek által a "kultúra nagykövete" címmel felruházott Ádor Pál, a Topolyai Művésztelep vezetője hosszú évek óta tevékenykedik a két település kapcsolatának ápolásában. Már kun származása miatt is amolyan keményfejű embernek tartja magát, ebből eredően nagyon határozott és eltökélt.

- Amit elsősorban tiszteletben tartok Szentes iránt, az a kötelességünk, hogy olyan művészeket, olyan kiállításokat hozzunk ide, amelyek kimagasló teljesítményeket tudnak maguk mögött - mondja érdeklődésünkre. - A két település közti kapcsolatnak, jó viszonynak immár három évtizede lesz. Ezt igyekszünk ápolni, tartalommal megtölteni. Megkérdezték tőlem az imént, miért éppen Zsáki-képeket hoztunk Szentesre? Azért, mondtam, mert megérdemli. Megvan az iskolája, művészeti ismerete, tehetsége hozzá. Az a kapcsolat, amiről beszélünk, és ami jelen van már több évtizede, szeptemberben tovább folytatódik, amikor is egy nagyon jeles magyar művész mutatkozik majd be Szabadkáról. Boros György a Belgrádi Akadémián végzett. Az ő kiállítása lesz majd látható szeptemberben, amikor is huszonkilenc éve rendszeresen találkozunk.  

(lovas)


<<< Vissza