<<< Vissza

Dicsérték a szülésznői hivatást

2006. június 9.

Városunk adott otthont az országos szülésznői konferenciának a múlt héten. Kétévente, mindig más városban rendeznek ezen a szakterületen országos konferenciát, a szentesi már a 14. volt a sorban. A kétnapos eseményre 38 kórházból százhúszan érkeztek, főorvosok, főnővérek, vezető védőnők, tanszékvezető egyetemi tanárok a megyeházára, hogy szakmai előadásokat tartsanak.

A "vándorrendezvényt" ezúttal a Dr. Bugyi István Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya szervezte. A találkozó célját a megnyitóban és a köszöntőkben többen is megfogalmazták: egy új aspektusát adni ennek a szép hivatásnak, mely önálló terület, bármi másba integrálni kár lenne, de a megjelentek új ismereteket is szerezhetnek, melyeket hazatérve, munkájukban hasznosíthatnak.

Prof. dr. Tóth Zoltán, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője, a konferencia elnöke arról szólt, hogy szülésznői hivatás szinte egyidős az emberiséggel, s társadalom a középkort kivéve - amikor is kontárok okoztak kárt - mindig tisztelettel viseltetett velük szemben. A professzor kitért arra is, hogy Magyarországon az ősmagyarok idején eleinte tapasztalt nők vettek részt a szüléseknél, majd külföldről hazatért, okleveles bábák tevékenykedtek. Bábatankönyvek megjelenése új lendületet adott a mesterség terjedésének, melyet 1964-től már érettségihez kötöttek. Idén szeptembertől pedig a bolognai folyamatok keretében elindul a diplomát adó felsőfokú képzés is.

Szirbik Imre polgármester is köszöntötte a résztvevőket, s azt kívánta: legyen sokkal több dolguk a szülészeknek, mert az elhivatottság mellé több gyerek is kell.

Üzenetét juttatta el a konferenciára a társadalmi fővédnök, dr. Dobrev Klára. Nőként, anyaként úgy gondolja, a szülésznők több figyelmet érdemelnek, hiszen az ő kezükben születik meg az új Magyarország - írta levelében a miniszterelnök felesége. Dr. Frank József, a megyei közgyűlés elnöke szerint a megyében is jellemző, hogy többen halnak, mint születnek, de a gyerekhalandóság csökken, s ez a jelenlévők érdeme. Elmondta azt is, hogy a megye kórházai legutóbb 120 milliót nyertek fejlesztésekre.

Fenyves Ernő, a szentesi kórház főigazgatója kijelentette, az intézményben állandó fejlődésen kell gondolkodni, s megköszönte a konferenciát szervező dr. Ugocsai Gyula osztályvezető főorvos és stábja munkáját is.

A konferencián elhangzott előadások szakmai és jogi kérdéseket jártak körbe, de közben könnyedebb pillanatok is adódtak: prof. dr. Papp Zoltánt, a debreceni egyetem tanszékvezető tanárát tiszteletbeli szülésznővé avatták.

D. J.


<<< Vissza