<<< Vissza

Ápolni érdemes az utcaképet Szentesen
Ifjú vandálok a köztereken

2006. június 9.

Az vitathatatlan, hogy a parkok fenntartását a közterületek gondozását kézben tartják Szentesen. Főleg tavasztól kezdve látják a városlakók, hogy milyen sokan szorgoskodnak a szép, rendes városküllemért például a Széchenyi-ligetben, a Kossuth és az Erzsébet-téren, de a Kertvárosban és más helyszíneken is. Ebből a munkából nem vonják ki magukat a háztulajdonosok és a lakótelepi emberek sem.

A tisztaság, a virágok pompája, a gallyazott fák sora mutatja a város számos részén az utcafrontok folyamatos ápolását. Nemcsak a helybeliek, hanem a Szentesre látogató vendégek is jobb érzésekkel járnak, kelnek a városban, ha tapasztalják a környezet közös szeretetét és megóvását.

 


Legutóbb erről a témáról beszélgettünk Baloghné Berezvai Csilla városi főkertészszel, aki elmondta, hogy a legnagyobb feladatot a városcentrum jelenti és itt heti rendszerességgel öntöznek, gyomlálnak, füvet nyírnak, kapálnak a városellátó intézmény dolgozói, a közmunkások, a vállalkozók, az állandó munkások, akik parkosítási, rendezési- és fejlesz-tési teendőkben is részt vesznek. A munkájuk úgymond napi közszemlére van téve, többek között most készültek el a sétány kiépítésével az ifjúsági ház mögött, a Kurca-parton. Sajnos szinte azonnal "tiszteletüket tették" itt is a feltehetőleg kamaszkorú vandálok, akik eltűntették a szemétgyűjtő kukát, de máshol is kárt tesznek és tettek a közterületek épségében, megkeserítve a városszépítők életét. Ráadásul nem könnyű tetten érni azokat a "király" kamaszokat, akik az önmegvalósítás csúcsát látják az értelmetlen rombolásban.

Egyes vélemények szerint nem is a törvényes felelősségre vonás lenne az igazi nevelő eszköz, hanem az hogy közmunkában lennének kötelesek helyrehozni az általuk okozott károkat. Ez persze még csak az erkölcsi megközelítésben létezik és nem a gyakorlatban.

A városi főkertész és munkatársainak dolga lesz egy futópálya kialakítása a ligetben, továbbá a most megvalósuló "sétáló utcának" növényekkel való "felöltöztetése", az úgynevezett régi moziépület előtt, illetve vonalában. Teljesen felújítják, modernizálják a játszóteret a Jövendő utca és a dr. Brusznyai sétány között és az avatás, az átadás július közepén várható. Adott időszakban fapótlás lesz a ligetben, a Hősök erdejében és a korhadt, élettelen fákat eltávolítják. Természetesen az őszi fásítás - a lakosság segítésével - kiterjed a város más részeire is. És ha már a lakosságról van szó azt kérik a szakemberek, hogy az elhanyagolt, kevésbé ápolt helyszíneket - kevés számban, de ilyenek is vannak - hozzák rendbe a környékbeli emberek és ezúton előre is megköszönik a munkájukat. "A szép, virágos, tiszta Szentesért" elnevezéssel mozgalom és békés verseny is létezik és a kiemelkedő teljesítmények gazdáit elismerésben részesítik. A közös igyekezet és fáradozás eredménye, hogy most már Szentes megbecsült és értékes helyet foglal el más Csongrád megyei települések soraiban, már ami a szemnek is kellemes városképet illeti. Ezt nem szabad alább adni, ezt csak megtartani és fejleszteni érdemes.


<<< Vissza