<<< Vissza

Elnöki zászlószalag
Sólyom László a szentesi dandárban

2006. június 9.

A Magyar Köztársaság elnöke az árvízvédelemi feladatokban nyújtott tevékenységük elismeréseként zászlószalagot adományozott a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár személyi állománya részére. A szalagot június 2-án személyesen dr. Sólyom László kötötte fel a csapatzászlóra. Az elnök az alakulat teljes személyi állományának sok sikert, erőt és egészséget kívánt.

Az alakulótéren megrendezett katonai eseményen Havril András vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium vezérkari főnöke elmondta, egy dandár életében talán kevés olyan dolog létezik, amely jobban kifejezi a munkája, tevékenysége iránti elismerést, mint a Magyar Köztársaság elnökének, a magyar honvédség főparancsnokának az elismerése. Kijelentette: "Katonáinkra az állampolgárok is büszkék. Az elnök úr személyes jelenléte különleges megtiszteltetés, hiszen a társadalom elismerése és köszönete talán a legfontosabb motiváló erő életünkben."

A vezérkari főnök dicsérettel szólt a szentesi dandárról, mint mondta, fontos hadrendjét képezi a Magyar Honvédségnek. Megalakulása óta, '96. december 1-jétől, bebizonyította, hogy méltó utóda a jogelőd szervezeteknek, tovább viszi azok nemes hagyományait, és folytatja a magas színvonalú szakmai tevékenységet. A magyar műszaki kontingens a délszláv háborúban végzett tevékenységével beírta magát az IFOR és az SFOR történetébe. Nemzeti elismerést kaptak. Az állományból jelenleg is szolgálnak misszióban. Az árvízi veszélyhelyzetben a dandár személyi állományával és műszaki eszközeivel kulcsszerepet vállalt. E munka elismerése, egyben a társadalom köszönetének kifejezése a zászlószalag adományozása.

Az ünnepi pillanatokban arra emlékeztetett, hogy az erkölcsi elismerést úgy lehet viszonyozni, és még értékesebbé tenni, ha a jövőben folytatják az eddigi magas színvonalú munkát, és továbbra is helytállással szolgálnak.

Kovács István vezérőrnagy, dandárparancsnok megköszönte a kitüntető elismerést. Beszédében kitért arra, hogy a Magyar Honvédség egyedüli műszaki alakulata speciális képességével, felkészült állományával, technikájával szerves része a köztársaság katasztrófavédelmi rendszerének. Alaprendeltetéséből adódó feladata a katasztrófák elleni védekezésben való részvétel. Az állomány közel 40 százaléka mintegy 14 részleggel, 250 fővel részt vesz a folyamatos szolgálatban. Példa erre a térségben legutóbb lezajló árvízvédelem. Mint mondta, a térségben jelenlevő katonák szakmai hozzáértésének, elhivatottságának, kitartásának is nagymértékben köszönhető, hogy sikerült a nagyobb katasztrófát elhárítani.

- A közelmúlt történései bizonyították, hogy az önkéntes haderő teljesíti azokat az elvárásokat, amelyeket célul tűztünk ki. A váratlan helyzetekre szervezetten, gyorsan reagálva, a felkészített személyi állományával és speciális eszközeivel eredményesen tudja végezni feladatát. A csapatzászló a hazához, a nemzethez, annak történelméhez, az eskühöz és csapathoz való kitartó hűség, valamint a bátorság, a katonai becsület és a bajtársiasság jelképe. Az alakulat '92-ben csapatzászlót kapott a várostól, a honvédelmi minisztertől pedig zászlószalagot. 2006. májusában árvízvédelmi tevékenységének elismeréséül Szentes önkormányzata, valamint a területi vízügyi igazgatóságok adományoztak zászlószalagot a dandárnak. Most büszkék vagyunk a köztársasági elnök úr által adományozott zászlószalagra. A dandár személyi állományának nevében ígérem, hogy méltóak leszünk az elismerésre és a jövőben is eskünkhöz híven teljesítsük kötelességünket.

A magas rangú vendégek programjához tartozott még a búvárbázis és búváreszközök, valamint egy legénységi elhelyezési körlet megtekintése.

Lovas József


<<< Vissza