XXXVI. évfolyam 22. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Pedagógusnapi köszöntő
 

2005. június 03.


A pedagógusnap alkalmából őszinte tisztelettel köszöntjük Önöket és köszönjük áldozatos munkájukat a város valamennyi diákja, szülője és lakója nevében.

Hálásak vagyunk, hogy nap mint nap féltő okos szóval, de ha kellett segítő szigorral bővítették gyermekeink ismereteit, nyesegették vadhajtásait, adtak nekik biztos tudást és tartást az életben, a koruknak megfelelő eligazodáshoz.

Nincs olyan ember, aki ne gondolna viszsza tisztelettel pályáját elindító nevelőjére, példaként tisztelt pedagógusára és ne lenne büszke kibocsátó óvodájára, iskolájára, és ne érezné ma is úgy, hogy bár évek és évtizedek teltek el azóta, de szíve még mindig ahhoz az egykori nagy családhoz húzza.

Az oktatás-nevelés közös munka, ahol a társadalom, a család és a pedagógus csak együtt tudja betölteni feladatát, csak csapatként lehet a gyermek biztos jövőjének záloga.

Kívánjuk, hogy e nagy csapat minden tagja egymást segítve teljesíteni tudja ráháruló feladatát, közös ügyünk, gyermekeink és rajtuk keresztül mindannyiunk jövője érdekében.

A 2004/2005-ös tanév végeztével megköszönjük valamennyi pedagógusnak és az oktatás-nevelésben dolgozó valamennyi munkatársnak gyermekeink érdekében végzett áldozatos munkáját, helytállását.

A közelgő nyári szünetre jó pihenést, feltöltődést, a következő tanévre szakmai munkájukhoz sok sikert, családi életükben boldogságot kívánunk mindenkinek.

Őszinte tisztelettel:
Szirbik Imre
polgármester

Szűcs Lajos
alpolgármester

 


 

Kinevezések
 

2005. június 03.


A képviselő-testület május 27-i ülésén személyi kinevezésekben döntött. A Terney Béla Középiskolai Kollégium vezetői megbízását január 31-ével a testület visszavonta. Egyúttal július 1-jéig Nyári Józsefnét bízta meg az igazgatói teendők ellátásával.

A vezetői posztra pályázatot írtak ki, a meghirdetett állásra egyedül Nyári Józsefné jelentkezett. A képviselő-testület 2010. július 1-jéig az igazgatót bízta meg a vezetői teendők ellátásával.

A Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatójának megbízása augusztus 31-én jár le. Az intézményben is nyilvános pályázatot írt ki az önkormányzat. A meghirdetett állásra egyedül a jelenlegi igazgató, Tariné Lantos Piroska adta be pályázatát. Őt 2010. augusztus 15-ig bízták meg az oktatási intézmény vezetői feladatainak ellátásával.

 


 

Együttműködve könnyebb
Európai díszzászlót kapott a város

2005. június 03.


Tíz éve tartó kapcsolatot szentesítettek május 27-én a városháza dísztermében. A két város - Sankt Augustin és Szentes - polgárai 1993-ra datálják az ismerkedések kezdetét, 1995 óta folyamatos és intenzív kapcsolatról beszélhetünk például a települések iskolái, intézményei, civil szervezetei között. Azóta több fronton alakult ki közös kapcsolat a németországi várossal. A barátságban most kerül sor a szerződések aláírására.


Bővebben


 

Drogambulancia
 

2005. június 03.


Június 2-án délután 2 órakor nyitották meg a Bugyi István Kórház Rendelőintézetének új részlegét, a drogambulanciát. A drog- és az alkoholfüggők, valamint a játék- és az internet-szenvedélybetegek száma évről évre nő. Mostantól nem kell Kecskemétre vagy Gyulára menniük, ha kezeltetni szeretnék magukat, mert erre Szentesen is lesz lehetőség, egy nyertes pályázatnak köszönhetően már széles körben tudják alkalmazni a gyógyítási módokat. Mivel a függőség alatt a szenvedélybeteg családja is krízishelyzetbe kerül, ezért a családtagok is kaphatnak itt tanácsot, hogyan kezeljék a beteget. A dohányzásról való leszoktatásra is szeretnének megoldást találni, ezzel a problémával szintén a drogambulancia dolgozóihoz lehet fordulni a jövőben.

Az ambulancia a Kiss Zsigmond utca felől is megközelíthető.

 


 

Fák, virágok...
 

2005. június 03.


A közbiztonságról beszélgettünk éppen, a vele kapcsolatos családi napról tartottak sajtótájékoztatót a polgármesteri hivatalban. Ám jött Vidovics Feri barátunk, lapunk fotósa, s bejelentette: május 20-a reggelére lába kelt az Eszperantó hídra kiültetett összes virágnak. Mondandóját alátámasztandó fényképezőgépe kijelzőjén láthatóvá tette a puszta valóságot.


Bővebben


 

Bábeli zűrzavar
 

2005. június 03.


"Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János jeles költőnk a francia forradalom idején szólította így meg azokat a nemzeteket, országokat, "kik rút kelepcében nyögtök, s rabságnak kínos kebelében."

Napjainkban az Európai Unió népei költői felszólítás nélkül is Párizsra vetik szemüket "nem derül fel reményeik víg napja", hanem felakad bennük a kérdés: mi van veletek franciák? Így ünneplik ama második világháború végét, melynek győztesei azért lehettek, mert Európa és az USA népei segítségére voltak? Vagy netán a 85 év előtti hírhedt Párizs-környéki békediktátumokat akartátok így megdicsőiteni?


Bővebben


 

Dicső ősök méltó utóda
175 éve született Kiss Zsigmond

2005. június 03.


Kiss Zsigmond egykor Szentes legismertebb és legtiszteltebb polgárai közé tartozott, aki számos maradandó közalkotás kezdeményezőjeként, tevékeny támogatójaként és megvalósítójaként írta be nevét városunk történetébe. Emlékének megőrzése érdekében 1932-ben utcát neveztek el róla. Érdemei idővel feledésbe merültek, amelyet bizonyít, hogy halála után 50 évvel utcáját átkeresztelték. 1991 óta nevét ismét a régi utcája viseli, de aligha tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy még az ott lakók sem igen tudják, ki volt Kiss Zsigmond. Idézzük hát fel emlékét, amelyre alkalmat ad születésének 175. évfordulója.


Bővebben


 

Dongó bálban mulattak
Évfordulónaptár 2005

2005. június 03.


90 éve, 1915. május 29-én 101 olasz nyelvű dél-tiroli lakos érkezett Szentesre, akiket az olasz hadműveleti területről internáltak Magyarországra. (Az olaszok szeptember közepéig tartózkodtak Szentesen.)

175 éve, 1830. május 30-án született Szentesen Kiss Zsigmond (1830-1911) ügyvéd, 48-as tüzér hadnagy, városi főügyész, a Szentesi Honvédegylet, Kaszinó, Ügyvédi Kör, Városi Iskolaszék stb. elnöke. (1932-ben utcát neveztek el róla Szentesen; 1991-től ismét utca viseli nevét.)


Bővebben


 

Pünkösdi népdalok
 

2005. június 03.


Hatodik alkalommal rendezték meg a pünkösdi népdalversenyt a romániai Újszentesen. A Dénes Ildikó tanítónő-néptáncoktató szervezésében meghirdetett versenyre 7 éves kortól felnőttkorig jelentkezhettek az énekesek. A 26 versenyző Sándorfalváról, Szentesről, Muzsláról (Vajdaság), Temesvárról, Lugosról és Újszentesről (Románia) érkezett.

Ezen az eurórégiós rendezvényen városunkból Hornyik Anna (Damjanich János Ált. Iskola), felkészítője Vajdáné Balogh Ida, valamint Petes Krisztina és Petes Zsuzsanna (Kiss Bálint Református Ált. Iskola), felkészítője Mélykútiné Németh Kornélia vett részt. A két napos megmérettetést követően a vasárnap délutáni gálaműsorban mindhárman ismételten bemutathatták énektudásukat, hiszen a 11-14 éves dalosok közül Krisztit és Zsuzsit megosztott II., Annát pedig III. helyezéssel jutalmazta a Guttman Mihály zenetanár-karnagy, a romániai Dalszövetség tiszteletbeli elnöke, Fal Ilona a temesvári Csiky Gergely Színház művésznője és Müller Ferenc főiskolai tanár alkotta zsűri.

A 3 kislány és kísérőik ezúton is köszönik a "Mosolygósabb Régióért" Egyesületnek, hogy lehetővé tették kiutazásukat az 1990 óta Szentes testvérvárosaként is ismert Újszentesen-Dumbravitaban megrendezett népdaléneklési versenyre.

A versenyről készült hangképes összefoglalót a Rádió Szentes (106,1 MHz) június 8-án 17 és 18 óra között sugározza a Síppal, dobbal, nádi hegedűvel című népzenei magazinban.

 


 

Gondolatok
 

2005. június 03.


Tudsz-e arról, hogy az elmúlt évben megalakult városunkban a Szentesi Díszpolgárok Társasága. Nyolc tagja van és rendre foglalkozik a városunk fejlődésével kapcsolatos feladatokkal, gondokkal és kérdésekkel.

Legutóbbi megbeszélésük témája ez volt: "egy milliárd forint Szentesnek". Szirbik Imre polgármester és Kovách Péter lelkész szolgált mindenre kiterjedő tájékoztatással. A hatalmas összeg felhasználása nem nyolc emberre, hanem mindenkire tartozik, akinek szívügye Szentes fejlődése. Te, Kedves Olvasó, feltétlenül tudj erről.

Örök érvényű egy-egy latin közmondás. Például ez: Si duo faciunt idem, non est idem, vagyis, ha ketten csinálják ugyanazt, az nem ugyanaz. Más, ha hozzáértő tesz valamit és más, ha laikus, más, ha jókedvűen teszi az egyik, a másik meg kedvtelenül. Micsoda különbség!

Egy másik: Dum spíró, spéró, azaz amíg élek, remélek. Sokan megfogalmazták már magyarul is ennek a mondásnak az értelmét. Én két szót ajánlok a figyelmedbe: sose add fel. A közelmúltban döntő mérkőzést vívott két kiváló európai futballcsapat. Az első félidőben megsemmisítőnek tűnő arányban vezetet az egyik, de a másik nem adta fel. Végül a vesztésre állóé lett a győzelem. Meríts belőle erőt a küzdéshez, ha kell. Ne légy "a meghátrálás ember" (Biblia)!

A szeretet csak kis részben érzés. Az is, de a lényege a másikat boldogító cselekvés.

A szeretet egyik formája a barátság, ami jó kapcsolatot is jelent. Például a testvérvárosok között.

Dr. Imre Ernő

 


 

Dolgozni szeretnének
Kirekesztve a munkából

2005. június 03.


Tavaly nyáron jelent meg az az Európai Uniós program, melyre sikeresen pályázott a szentesi önkormányzat, s melynek keretében 50 fő munkanélküli 12 hónapos foglalkoztatására adódott lehetőség. Április 25-én nyílt napon találkoztak a "Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen" című pályázat résztvevői.


Bővebben


 

Első füzetem
 

2005. június 03.


Az Iroda-Profil Kft., együttműködve a Polgármesteri Hivatallal, ismét megrendezte azt a programot, melynek keretében a leendő első osztályosok átvehették első füzetcsomagjukat. A füzetátadást a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Szarvasi úti Óvoda gyerekei rövid műsorral tettek színesebbé. A nagycsoportosok örömmel vették kézbe az füzeteket, vidáman mutatták meg fotós kollégánknak, Vidovics Ferencnek.

 


 

Jó utat!
 

2005. június 03.


Biztosan sokan játszottak el a gondolattal, hogy időutazást tesznek.

A szokások, életvitel és építészet mellett a közlekedési utak helyének változása is érdekes lehet, például, ha belegondolnak, hogy 150 évvel ezelőtt az lenne a feladatuk, Szentes főteréről Csongrádra jussanak el. Képzeljék el, akkor nincsenek még a folyók szabályozva, nincsenek hidak, nincsenek vasutak és burkolt utak. A szabadon mozgó vizek, a Kurca, Körös és Tisza nádas, zsombékos, lápos mocsaras közét lakatlan, és csak kis részben művelt területként engedték birtokba venni az emberek által.


Bővebben


 

A rádió függetlensége
 

2005. június 03.


A képviselő-testület ismételten tárgyalta a Rádió Szentes Kht. felügyelő- bizottsága tagjainak kinevezését. Mint kiderült, a május 12-én választott felügyelő-bizottsági tagok esetében összeférhetetlenség áll fenn. Farkasné Márton Katalin, a Polgári Összefogás jelöltje beadta lemondását. Levelében - többek között - azt írja: "...nem vállalom a törvényességi felügyeletet a Rádió Kht.-nél, mintegy példát mutatva, a hatalomtól érzelmileg, anyagilag és politikailag valóban független rádió kialakítása előtt".

Ami pedig az összeférhetetlenséget illeti, azt Karikó-Tóth Tibor is elismerte, hogy a rádió felügyelő-bizottságának mindhárom tagját törvénytelenül választották meg. Egyfelől: a médiatörvény vonatkozó szakasza szerint önkormányzati képviselők nem lehetnek tagjai a rádió felügyelő-bizottságának. Másfelől: Farkas Sándor országgyűlési képviselő feleségének tagsága a gazdasági társaságokról szóló törvény alapján összeférhetetlen a grémiumban, mivel édesapja a Rádió Szentes Kht. könyvvizsgáló cégének a vezetője.

Miután a jobboldal jelöltje írásban lemondott, a kormánypárti delegáltakat is visszahívták a grémiumból. Az ülésen újabb három fő neve került szavazásra, a jelölteket a képviselő-testület elfogadta. A Rádió Szentes Kht. felügyelő bizottságának új tagjai a következő öt évre: Bucsány György, Tímárné Staberecz Teréz és Révész János.

(l. j.)

 


 

Klauzálos születésnapi gála
 

2005. június 03.


Gálaműsorral ünnepelte a Klauzál Gábor Általános Iskola fennállásának 20. évfordulóját a Tóth József Színházban.
Tariné Lantos Piroska igazgatónő köszöntőjében az összetartozásról beszélt, arról, hogy az elmúlt húsz év sok-sok öröme, sikere köti össze őket. Meghívót küldtek az iskola régi diákjainak, a szülőknek, a volt és a jelenlegi munkatársaknak, és mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak az iskola tevékenységéhez.


Bővebben


 

A népi motívumok őrzője
Az Iparművészeti Múzeumban is kiállít

2005. június 03.


Gyermekkora óta érdekli a kézművesség. Ami éppen divatirányzat volt, azt mind kipróbálta, meséli Kovács Ivánné. Férjével nyaranta eljárt íjásztáborokba. Nos, egy ilyen alkalommal Arlón beállt a kézművesekhez kosarat fonni. Ott találkozott az erdélyi László Ottíliával, aki meghatározta további érdeklődési körét.


Bővebben


 

Küzdelem a füstölgő szenvedély ellen
Május 31.: Dohányzásmentes világnap

2005. június 03.


Az Egészségügyi Világszervezet Dohányzásellenes Keretegyezmény idén február 27-én lépett életbe. Célja a dohányzás visszaszorítása. Európában a lakosság 30 százaléka dohányzik rendszeresen, ez a keleti régióban eléri az 50 százalékot is. A dohányzás a legsúlyosabb egészségügyi kockázatok egyike, jelenleg a halálesetek 14 százalékáért felelős, de 10 év múlva 20 százalék fölé emelkedhet. Ez a káros szenvedély sajnos meredeken emelkedik a nők és a fiatalok körében.


Bővebben


 

Kiváló helyesíró
 

2005. június 03.


A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét rendezték meg május utolsó szombatján Budapesten. A megmérettetést városi, területi illetve megyei fordulók előzték meg. Nyáry Pál, a Petőfi Sándor Általános Iskola diákja az idén is bejutott a legjobbak közé. A döntőn a tollbamondás után egy - nem akármilyen nehézségű, újszerű - 11 feladatból álló tesztet kellett a gyerekeknek kitölteniük. Míg a gyerekek dolgoztak, a kísérő tanáraik szakmai előadásokon vettek részt. A neves nyelvészekből álló zsűri, melynek elnöke dr. Grétsy László főiskolai tanár volt, délután ünnepélyes keretek között hirdetett eredményt. A 6. osztályos petőfis diák a korcsoportjában IV. helyezést ért el, aki az oklevél és a dicsérő szavak mellett sok-sok könyvvel térhetett haza.

Fári Andrea
magyartanár

 


 

Tíz éve együtt táncolnak
 

2005. június 03.


Május 28-án délután tartotta ünnepi gálaműsorát a 10 éves Szentesi Szabadidős Sportklub "Rock and Roll" Tánccsoport Szakosztálya a Művelődési és Ifjúsági Házban. A Classic Alapfokú Művészeti Iskola táncosainak vizsgaelőadását is megtekinthették az érdeklődők. A fővédnök Szatmári-Nagy Szilvia volt. A műsor mottója Hannibal mondása volt: "Vagy találunk utat, vagy csinálunk egyet." Ők csináltak egy utat maguknak, és az előadás azt bizonyította, hogy jól haladnak ezen az úton.


Bővebben


 

Jutalomút Sankt Augustinba
 

2005. június 03.


Május közepén két általános iskolás tanulónak lehetősége nyílt néhány napot eltölteni Szentes németországi testvérvárosában, Sankt Augustinban. Németh Gabriella (Damjanich János Tagiskola) és Molnár Gábor (Petőfi Sándor Ált. Isk.) a tanévben német nyelvből nyújtott teljesítménye és a versenyeken való eredményes szereplése jutalmaként nyerte el az utat, amelyeket a Sankt Augustin-i testvérvárosi kapcsolatokat ápoló egyesület ajánlott fel immár második alkalommal.

A hetedik illetve nyolcadik osztályos tanuló egy-egy család vendégeként bepillantást nyerhetett a német nyelvet beszélő emberek életébe, és emellett intenzíven gyakorolhatta az által tanult idegen nyelvet.

Baranyi Margit

 


 

Az önfeledt játék napján
 

2005. június 03.


A Damjanich iskola ismét megrendezte a Városi Damo Gyermeknapot. Május utolsó szombatján Szirbik Imre köszöntötte a gyerekeket. Elmondta, hogy most az önfeledt vidámságnak, a játéknak, a szórakozásnak van itt az ideje. Azt kívánta, hogy a mai nap erről szóljon minden gyermek számára. Megköszönte a Damjanich János tagiskola igazgatójának, Kárpáti Lajosnak, a szülői munkaközösségnek és vezetőjének, Hornyik Lászlónak, és az intézmény valamennyi dolgozójának a sok-sok fáradozást.


Bővebben


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. június 03.


Kérdés:
(Az elmúlt héten megválaszolt kérdéshez kapcsolódva.)
Főállású munkaviszony mellett egyéni vállalkozói tevékenységet végzek. Járulékfizetési szempontból milyen kötelezettségeim vannak?
Z.I.

Válasz:
Ha az egyéni vállalkozó egyidejűleg munkaviszonyban áll, és a foglalkoztatása eléri a heti 36 órát - valamelyik munkaviszonyában -, illetve közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat, a társadalombiztosítási és nyugdíjjárulék alapja a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem, tehát a vállalkozói kivét összege, ebben az esetben nincs minimális járulékalap, és ha a vállalkozó a vállalkozásából nem realizál vállalkozói kivétet, akkor járulékfizetési kötelezettsége sincs.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. június 03.


  • Zöldséges csirke rakottas
  • Máktorta


Bővebben


 

Százhúsz tönkretett bála
 

2005. június 03.


Az önkormányzat munkatársai pótolták a néhány nappal korábban kitépett virágokat a város területén, de az új növények sem maradtak sokáig a helyükön. A virágokat a kitelepítés után újra eltűntették a tolvajok, akik a Csongrádi-úti körforgalomnál is ritkítottak. A Széchenyi-ligetből két tiszafa tűnt el, míg a polgármesteri hivatal előtt öt virágoszlopot téptek meg a vandálok.

Ismeretlen tettes ellen indult eljárás, aki Szentes külterületén az egyik mezőgazdasági társaság összekötözött báláinak zsinórjait vagdosta el. A százhúsz bálát nem lehet újrakötözni, csak újbóli terítés után. A kár eléri a 350 ezer forintot.

Büntetőeljárás indult ismeretlen tettes ellen, aki 28-áról 29-ére virradóra az Ady E. utcán rövid szóváltást követően kétszer egy sörösüveggel vágott fejbe egy férfit. Az archoz és a tarkóhoz csapódó üveg széttört, nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozva a sértettnek.

Kedden állították elő a szentesi nyomozók azt a csongrádi nőt, aki az egyik kínai üzletből 6000, az egyik Coop-üzletből 10ezer 400 forint értékű áruval távozott fizetés nélkül. Ez utóbbi helyen azonban az eladók lefülelték, és azonnal értesítették a rendőrséget.

A közúti közlekedés biztonságát veszélyeztetik azok a tolvajok, akik jelzőtáblákat lopnak. Táblák tűntek el a Szentes-Csongrád és a Szentes-Fábiánsebestyén közötti vasúti pálya mellől, a Bajcsy-Zsilinszky és a Bercsényi utcából.

Feljelentést tett egyik alkalmazottja ellen az egyik helyi vállalkozó. Az alkalmazott nyolc hónap alatt közel 2 millió forintot emelt el a kasszából.

H.V.

 


 

Harc a bronzéremért
 

2005. június 03.


Egy lépéssel közelebb került a Szentesi TE csapta az NB II-es pontvadászatban a dobogó harmadik fokához. A megvalósulásra azonban még egy hetet várni kell, akkor a bronzérem másik várományosához Jászapáti együtteséhez látogatnak. Na, de ne szaladjunk anynyira előre, hanem foglalkozzunk a Kurca parti gárda legutóbbi hazai mérkőzésével, amikor is vendégül látta a Kistarcsa csapatát.


Bővebben


 

A munkának még nincs vége
Szerződést bontottak Vidumanszkyval

2005. június 03.


A hetedik helyen zárta a 2004-2005-ös idényt a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabda csapata. A tavalyi szezonhoz képest két pozíciót javító gárda trénere, Vidumanszky László szerint nehezebb lesz jövőre megőrizni ezt a helyezést, mint idén megszerezni. Új játékosokkal felfrissülve viszont az előrelépés sem lehetetlen.


Bővebben


 

Ausztriai sikerek
 

2005. június 03.


A Pollák DSE cselgáncsozói több versenyen is részt vettek az elmúlt hétvégén. Baján, az országos diákolimpia döntőjén (május 21.) a 21-es szám nem volt nyerő. A sportolók enerváltan küzdöttek és ez az eredményeiken is meglátszott. Itt Őri József a -45 kg-os versenyében ötödik lett.

Ugyanezen a hétvégén Zeltweg-ben (Ausztria) rendeztek nemzetközi tornát. Kilenc ország (Ausztria, Németország, Szlovákia, Lengyelország, Franciaország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország és Magyarország) részvételével közel 650-en küzdöttek a kupáért.

A Pollák DSE dzsúdókáinak eredményei. U9 lány -20 kg: 2. Kalydy Vivien Paloma; fiú -22 kg: 5. Vajda Zsolt; U11 lány -40 kg: 4. Kürti Varínia; fiú -36 kg: 2. Máté Dániel; -45 kg: 1. Valkai Béla; U13 lány -44 kg: 1. Kalydy Patrícia Fatima, -48 kg: 7. Gila Nóra. Kemény küzdelmekben, taktikusan versenyeztek sportolóink. Az egyesület köszöni a szponzorok támogatását.

 


 

Riksa a városban
 

2005. június 03.


Már megszoktuk, hogy négy évente szinte mindegy, hol rendezik meg az olimpiai játékokat, Cseuz László kerékpárjával elteker oda. Az elmúlt évben szerencsére közel volt az olimpia, csak 2661 km-re (Athén), de három év múlva már a kínai nagyfal hazájában, Pekingben rendezik meg a játékokat.


Bővebben


 

Szezonnyitó a strandon
 

2005. június 03.


A Széchenyi-ligetben Strand Party-ra várták a fürdőzőket és a napimádókat. Már reggel kilenctől zsúfolásig megtel a strand, volt , aki eleve bikiniben érkezett, többen hoztak magukkal hűtőtáskát és elemózsiát.

Délelőtt 10 órakor próbaversennyel nyitotta meg kapuját a minigolf pálya. Aki a szellemi sportot szereti, az játszhatott a szabadtéri sakkon.

A délelőtt legváltozatosabb programját a Pro Humanum civil szervezet által rendezett családi programok jelentették. A gyereknapi programban volt rajzverseny, amit két kategóriában hirdettek meg. A lovagi hétpróbát a Zenthus János Középkori Hagyományőrző Egyesülettel közösen szervezték meg. Ez az együttműködés nem egyszeri alkalom volt, hiszen a július 15-17 között országos Hagyományőrző Fesztivál terveznek.

Ezen a napon a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola is képviseltette magát, és egész nap kézműves foglalkozásokra várták a gyerekeket.
A nap egyik várva várt programja a termál medencében megrendezett habparty volt.

A rendezvényt a Bojtorján együttes koncertje zárta.

(Kép és szöveg: Vidovics)

 


 

Grundháború
 

2005. június 03.


Miénk a pálya - hirdetik a festékkel írt nagy betűk a József Attila 4-9-ig és a Bacsó Béla utca 9-13-as számú ház által határolt betonos területén. Ahonnét mára eltüntették a drótkerítést, s a kosárpalánkot is. A gyerekek elmondták, focipálya volt az, ők ott játszottak, és gyakran a felnőttek is beálltak közéjük focizni.


Bővebben


 

Családi események
 

2005. június 03.


Született: Jász Istvánnak és Gyovai Ágnesnek (Kiss B. u. 13.) Kende András, László Tibor Csabának és Németh Erikának (Sáfrán M. u. 102.) Bianka, Abonyi Sándornak és Koncz Erzsébetnek (Sáfrán M. u. 1/A) Balázs, Gágyor Imrének és Jeszenszki Andreának (Csongrád, Gr. Apponyi A. u. 1.) Jázmin Erika, Kása Bélának és Kállai Judit Noéminek (Csongrád, Tanya 1528.) Ádám nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Antal József (Nagy Sándor u. 8.) és Kis Erzsébet Mária ( Dr.Uhlár I. u. 25.), Klement Tibor (Vác, Horgásztói u. 7.) és dr.Lakos Júlia Izabella (Győr, Horgas u. 24.), Pusztai György (Cseuz B. u. 1.) és Aradi Ibolya Tünde (Szeged, Csaba u. 47/a.), Sipos Ferenc és Kozma Brigitta (Derekegyház, Ságvári E. u. 15.).

Elhunyt: Sándor Sándor (Wesselényi u. 98/a.), Vasinka Béláné Halmai Terézia (Vásárhelyi út 6.), Varga Sándorné Botos Erzsébet (Nyár u. 24.), Sándor Lászlóné Tornyai Julianna (Balogh J. u. 39.), Hajós Sándorné Lantos Julianna (Tavasz u. 9.), Kovács Imre (Kajánújfalu 1.), Urbanyiczki Gáborné Túri-Kis Julianna (Csongrád, Sugár u. 56.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz