<<< Vissza

Grundháború

2005. június 03.

 
Miénk a pálya - hirdetik a festékkel írt nagy betűk a József Attila 4-9-ig és a Bacsó Béla utca 9-13-as számú ház által határolt betonos területén. Ahonnét mára eltüntették a drótkerítést, s a kosárpalánkot is. A gyerekek elmondták, focipálya volt az, ők ott játszottak, és gyakran a felnőttek is beálltak közéjük focizni.

Közel hatszáz aláírást gyűjtöttek össze, melyben követelték a pálya visszaállítását. Azt mondták, nem akarnak a helyén autóparkolót. A tiltakozó íveket a fiatalok Kálmán János (Fidesz MPSZ) képviselőnek adták át. Ő azután továbbította azokat Szűcs Lajos alpolgármesternek.

Mint megtudtuk, a pálya annakidején Cseuz László testnevelő tanár képviselői kezdeményezésére épült, karbantartásáról a városellátó intézmény gondoskodott.

A drótkerítést és a kosárpalánkot most Varga Árpád (MSZP) képviselő közbenjárására bontották le, aki az ottani családok többségének kérését továbbította a polgármesteri hivatalban. Lakossági bejelentésre a képviselő kérdőívet állított össze a pályával szomszédos tömbben élő családok véleményével. Nyolcvan kérdőív érkezett vissza, kitöltői túlnyomó többségben a játszótér megszüntetését kérték. Véleménye szerint a valamikori játszótér már nem szolgálja azt a funkciót, amire készült. Zavarta az ott élő emberek nyugalmát. Ezért kezdeményezte, hogy szüntessék meg, és parkoló legyen a helyén, amely köré cserjéket telepítenek majd. A képviselő elmondta, a megszüntetett grundtól 30 méterre korszerű játszótér áll majd hamarosan a gyerekek rendelkezésére.

Varga Árpád mindezt az önkormányzat május 27-i ülésén is megismételte. Mondván, nem érti, hogy a gyerekek miért nem őt, a körzet települési képviselőjét keresték meg problémájukkal. Kijelentette: az ott lakók azt tették, elmondták, zavarja őket a grund. A gyerekek nem maradnak grund nélkül, tökéletes helyszín erre a 30 méterre lévő játszótér, ahol hamarosan létrehoznak egy focipályát.

- Ők kerestek meg engem, nem én őket - reagált képviselőtársa felvetésére Kálmán János. - Eddig azt sem tudtam, hogy ott játszótér van. Nem szerveztem semmilyen aláírásgyűjtést. Megkértek, a petíciójukat továbbítsam a polgármesternek. Azzal messzemenően egyetértek, hogy nem bontani kell először, hanem megoldást találni. Először is biztosítsunk a gyerekeknek helyet, kérdezzük meg őket, az megfelel-e, vagy visszakérik a palánkot, ahol kosárlabdázni is lehet. Az ott lakók sérelmeit is megértem, zavarja őket a fiatalok mozgása, de akkor üljünk le, beszéljük meg a dolgokat az érintettekkel.

Szűcs Lajos alpolgármester nagyon érdekesnek találta a névsort. Mint mondta, szerepel benne csongrádi, derekegyházi lakos is aláírásával. Azt még megérti, őket nem zavarja az, hogy mi történik a grundon. Azokat sem idegesíti a zaj, akiknek a Kossuth utca másik oldalán vagy a Nagyörvény utcában van a lakásuk. Ugyanakkor hozzátette: azokat is meg kell érteni, akik ott laknak körben, őket igenis zavarja a grund zaja. El kell ismerni, nekik is megvan a joguk az éjszakai csendhez. Hallják, hogy döngetik a labdát még éjfélkor is a palánkon. Békésen kell megoldani a helyzetet. Ott van mellette a zöldterület, a gyerekek ott levezethetik mozgásigényűek.

(lovas)


<<< Vissza