<<< Vissza

Riksa a városban

2005. június 03.

 
Már megszoktuk, hogy négy évente szinte mindegy, hol rendezik meg az olimpiai játékokat, Cseuz László kerékpárjával elteker oda. Az elmúlt évben szerencsére közel volt az olimpia, csak 2661 km-re (Athén), de három év múlva már a kínai nagyfal hazájában, Pekingben rendezik meg a játékokat.

A 2005-ös esztendő sem marad őrült ötlet nélkül a tanár úr életében, mert személyszállítási vállalkozást alapított. Vásárolt egy riksát, mellyel június 1-jétől délutánonként, amikor vége van az iskolai kötelezettségnek, személyszállítást vállal.

A jármű igencsak felhívja önmagára a figyelmet, annak hátsó falán látható az eddigi négy olimpiai játék szimbóluma, és van még rajta: egy a 2008-as Pekingi Olimpiáé.

- Húsz év telt el azóta, hogy az első ötkarikás túrát megtettem, és ahogy múlik az idő, egyre inkább élvezem a kihívásokat. Ezzel a vállalkozással tulajdonképpen a nyugdíjas éveimre készülök, kiegészítsem a nyugdíjt egy kicsit és mindezt úgy tegyem, hogy közben, azt csinálom amit szeretek. A hobbim a kerékpározás, és azt semmi pénzért nem adnám fel.

- Mit lehet tudni a riksáról?

- A riksa emberi erővel hajtott háromkerekű közlekedési eszköz, 2-3 személy szállítására alkalmas. A vállalkozói engedély kiváltásakor bajban voltunk, mert nincs olyan, mint a riksás személyszállítás, ezért a tevékenységi kör rovatba Ló fogatú személyszállítás került be egy kis kiegészítéssel: személyszállítás riksával.

- Miért jó a riksa?


- Mert olcsó, biztonságos, kényelmes, akár 360°-os panorámát nyújt, megmosolyogtatja az embereket, egyedi és természetbarát.

- Mennyibe kerül riksázni?


- Tervek szerint kilométerenként egy fő szállítása 100,- míg két fő 150,- forintba kerül majd.

- Mennyit fogyaszt a riksa?


- Teljes mértékben környezetbarát és káros anyag kibocsátása egyenlő a nullával, de félretéve a tréfát, igazából nemcsak a mások szórakoztatása a cél, hanem egy igen hosszú felkészülést is elősegít.

- Ha úgy dönt, hogy neki vág a Szentes-Peking távnak, akkor azt riksával teszi meg?

- Azért nem vagyok annyira őrült, csak szeretem a kihívásokat. A riksa technikailag sem alkalmas egy ekkora táv megtételére, és ahhoz, hogy ezt a távot riksával tegyem meg, már most el kellene indulnom.

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc


<<< Vissza