Zöldséges csirke rakottas
Hozzávalók: 40 dkg filézett csirkemell, 2 sárgarépa, 1 brokkoli,
2 paradicsom, 2 gomba, 3 dl tejszín, 2 dkg vaj, 1 tasak tejszínes-hagymás
csirke fix.
Elkészítés: a zöldségeket jól megtisztítjuk, megmossuk. A gombát
és a paradicsomot nagyobb cikkekre, a répát ujjnyi szeletekre vágjuk,
a brokkolit rózsáira szedjük. A tűzálló tálat kivajazzuk, elrendezzük
benne a félbevágott csirkemelleket. Köréjük halmozzuk az előkészített
zöldségeket, majd ráöntjük a csomómentesen kikevert tejszínes-hagymás
csirke fixet. Előmelegített sütőben készre sütjük. Kakukkfüvet, bazsalikomot
is vághatunk bele. Párolt rizzsel kínáljuk.
Máktorta
Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 10 ek. finomra őrölt mák, 4 ek. méz,
3 ek. kiflimorzsa, 10 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 kk. őrölt fahéj,
5 cl rum, 8 ek. barackdzsem, 8 db tojás, 2 dl tej. A tortaforma kikenéséhez
1 ek. vaj és 1 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés: A puhára olvasztott vajat 10 dkg cukorral és 8 tojássárgájával
habosra keverjük. A 8 ek. mákot tejben felfőzzük a mézzel, és hozzákeverjük
a kiflimorzsát. A 8 tojásfehérjéből a 10 dkg cukorral kemény habot verünk,
majd óvatosan a mákhoz keverjük, hozzáadva a fahéjat és a citromhéjat
is. A masszát a kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tortaformába öntjük,
és közepesen meleg sütőben 40 percig sütjük. Ha megsült, középen ketté
vágjuk és meglocsoljuk rummal, majd forró baracklekvárral kenjük meg.
Rátesszük a másik felét és annak tetejét, oldalát is vékonyan bekenjük
baracklekvárral. A félretett 2 ek. mákkal beszórjuk a torta tetejét és
oldalát.
Jó étvágyat!
|