<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. június 03.

 

Zöldséges csirke rakottas

Hozzávalók: 40 dkg filézett csirkemell, 2 sárgarépa, 1 brokkoli, 2 paradicsom, 2 gomba, 3 dl tejszín, 2 dkg vaj, 1 tasak tejszínes-hagymás csirke fix.

Elkészítés: a zöldségeket jól megtisztítjuk, megmossuk. A gombát és a paradicsomot nagyobb cikkekre, a répát ujjnyi szeletekre vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük. A tűzálló tálat kivajazzuk, elrendezzük benne a félbevágott csirkemelleket. Köréjük halmozzuk az előkészített zöldségeket, majd ráöntjük a csomómentesen kikevert tejszínes-hagymás csirke fixet. Előmelegített sütőben készre sütjük. Kakukkfüvet, bazsalikomot is vághatunk bele. Párolt rizzsel kínáljuk.

Máktorta


Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 10 ek. finomra őrölt mák, 4 ek. méz, 3 ek. kiflimorzsa, 10 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 kk. őrölt fahéj, 5 cl rum, 8 ek. barackdzsem, 8 db tojás, 2 dl tej. A tortaforma kikenéséhez 1 ek. vaj és 1 ek. zsemlemorzsa

Elkészítés: A puhára olvasztott vajat 10 dkg cukorral és 8 tojássárgájával habosra keverjük. A 8 ek. mákot tejben felfőzzük a mézzel, és hozzákeverjük a kiflimorzsát. A 8 tojásfehérjéből a 10 dkg cukorral kemény habot verünk, majd óvatosan a mákhoz keverjük, hozzáadva a fahéjat és a citromhéjat is. A masszát a kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tortaformába öntjük, és közepesen meleg sütőben 40 percig sütjük. Ha megsült, középen ketté vágjuk és meglocsoljuk rummal, majd forró baracklekvárral kenjük meg. Rátesszük a másik felét és annak tetejét, oldalát is vékonyan bekenjük baracklekvárral. A félretett 2 ek. mákkal beszórjuk a torta tetejét és oldalát.

Jó étvágyat!


<<< Vissza