<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. június 03.

 
Kérdés:
(Az elmúlt héten megválaszolt kérdéshez kapcsolódva.)
Főállású munkaviszony mellett egyéni vállalkozói tevékenységet végzek. Járulékfizetési szempontból milyen kötelezettségeim vannak?
Z.I.

Válasz:
Ha az egyéni vállalkozó egyidejűleg munkaviszonyban áll, és a foglalkoztatása eléri a heti 36 órát - valamelyik munkaviszonyában -, illetve közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat, a társadalombiztosítási és nyugdíjjárulék alapja a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem, tehát a vállalkozói kivét összege, ebben az esetben nincs minimális járulékalap, és ha a vállalkozó a vállalkozásából nem realizál vállalkozói kivétet, akkor járulékfizetési kötelezettsége sincs.

A heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani.

A kérdéshez kapcsolódva válaszolom, ha az EV egyidejűleg társas vállalkozóként is biztosított, akkor az EV járulékfizetési kötelezettsége a vállalkozói kivét, de az egyéni vállalkozásában mindenképpen meg kell fizetni a járulékokat az érvényes minimálbér után. A társas vállalkozásnál fennálló járulékfizetési kötelezettség alapja pedig a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem.

A kiegészítő tevékenységet folytató EV a baleseti ellátások fedezetére 5 százalékos mértékű baleseti járulék fizetésére kötelezett, melynek alapja az e tevékenységéből származó vállalkozói kivét, átalányadózónál pedig az átalányadó alapját képező jövedelem.

Az EV-nek évente egyszer kell a sajátjogú járulékairól bevallást benyújtani 2005. adóévre vonatkozóan a 0553 számú adóbevallás keretében, kivétel, ha időközben megszünteti vállalkozását.

Nyilvántartási kötelezettséghez tartozik, hogy az EV-nek saját magáról Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartólapot kell kiállítani és megyei nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez adatot kell szolgáltatni a tárgyévet követő április 30-ig.

Mint említettem, az EV a negyedévet követő hó 12-ig köteles a járulékait megfizetni, ha a vállalkozó alkalmazottat is foglalkoztat, az utána fizetendő járulékot havonta kell megfizetni, a tárgyhót követő hónap 12-ig 1000 forintra kerekítve.

Kérdés:
Egyéni vállalkozóként magánnyugdíjpénztár tagdíjat milyen határidővel kell megfizetnem?
J.A.

Válasz:
Főszabályként az EV a tagdíját negyedévente állapítja meg, és a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig vallja be és fizeti meg az érintett magánnyugdíj-pénztárnak. Lehetőség van arra, hogy az egyéni vállalkozó tagdíjbevallási kötelezettségének - az adóbevallásra előírt határidőben - évi egyszeri tagdíjbevallással tegyen eleget. Feltétele, hogy a tagdíjat a minimálbér alapulvételével negyedévente megfizeti, és a megfizetett tagdíj, valamint a járulékalap figyelembe vételével megállapított tagdíjkülönbözetet a bevallással egyidejűleg rendezi.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza