<<< Vissza

Fák, virágok...

2005. június 03.

 
A közbiztonságról beszélgettünk éppen, a vele kapcsolatos családi napról tartottak sajtótájékoztatót a polgármesteri hivatalban. Ám jött Vidovics Feri barátunk, lapunk fotósa, s bejelentette: május 20-a reggelére lába kelt az Eszperantó hídra kiültetett összes virágnak. Mondandóját alátámasztandó fényképezőgépe kijelzőjén láthatóvá tette a puszta valóságot.

Szomorúsággal tölt el, hogy ma reggelre a hídon tönkretették, bedobálták a folyóba a frissen kiültetett virágokat - reagált az első bejelentésre Csányiné dr. Bakró Nagy Vera aljegyző, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetője. Szirbik Imre polgármester - lehet, hogy megnyugtatásképpen – megjegyezte: egyszer valamikor csak mi leszünk a gyorsabbak.

Mire is célzott ezzel a város első embere? Az elmúlt esztendőben már írtunk arról a barbárságról, amikor a Széchenyi-liget mellett található fahíd virágládáiból az összes virágot a Kurcába dobálták. Nos, a kertészek hetekkel ezelőtt újra beültették növényekkel a virágládákat, és bíztak abban, hogy az ominózus eset nem ismétlődik meg. A reménykedés úgy látszik hiábavaló volt, mert május 20-a reggelére lába kelt az összes virágnak.

Baloghné Berezvai Csilla főkertész azonnal a helyszínre sietett, hogy feltérképezze a híd környékét. Sajnos szomorúan kellett megállapítania, hogy a növényeket földlabdástól tépkedték ki. Több darabot megtaláltak belőlük a híd környékén és a Kurcában. A ládákba úgynevezett szúnyogűző és paprikavirágot ültettek. A csongrádi úti körforgalomnál tövestől vették ki ismeretlenek a növényeket, friss ültetésű tiszafát vittek el a ligetből, a városháza mellett felállított virágoszlopok is áldozatul estek a vandalizmusnak.

S, hogy a közeljövőben várható-e, hogy újra beültetik a Kurca hidat? A kérdésre nem egyszerű a válasz. A kertészek - talán jogosan - felesleges palántapocsékolásnak tartják a kishíd ilyetén való felöltöztetését.

Csakhogy az élet megy tovább.

Ahogyan a város virágosítással összefüggő programja is. Az önkormányzat, véle természetesen a főkertész álma úgy tűnik, megvalósulni látszik. Az elmúlt napokban a Kossuth térre, az Ady Endre utca városközponti és a gyógyfürdői szakaszára, valamint a Kossuth utca és a Szent Miklós tér közvetlen közelében helyeztek ki amolyan kerti bútornak (is) tűnő ládákat, melyek egy része akár padként is funkcionálhat. A Kossuth téren található virágládákat mediterrán éghajlatot kedvelő növényekkel, míg az Ady Endre utcaiakat szomorú eper fával és egynyári virágokkal ültették be.

Az önkormányzat sokat áldoz azért, hogy a város szebb, komfortosabb legyen. A település egyre több terén utcáján látható virágdísz. A szomorú tapasztalatok miatt nincs sok bizodalmunk, hogy sokáig gyönyörködhetünk a virágokban. De reménykedjünk. Hogyan is mondta a polgármester? Egyszer valamikor csak mi leszünk a gyorsabbak.

Neki legyen igaza!

(lovas)


<<< Vissza