<<< Vissza

Küzdelem a füstölgő szenvedély ellen
Május 31.: Dohányzásmentes világnap

2005. június 03.

 
Az Egészségügyi Világszervezet Dohányzásellenes Keretegyezmény idén február 27-én lépett életbe. Célja a dohányzás visszaszorítása. Európában a lakosság 30 százaléka dohányzik rendszeresen, ez a keleti régióban eléri az 50 százalékot is. A dohányzás a legsúlyosabb egészségügyi kockázatok egyike, jelenleg a halálesetek 14 százalékáért felelős, de 10 év múlva 20 százalék fölé emelkedhet. Ez a káros szenvedély sajnos meredeken emelkedik a nők és a fiatalok körében.

Ma hazánkban az egyik legnagyobb járványos méreteket öltött szenvedélybetegség. Az Országos Lakosság Egészségfelmérés adatai szerint a 18 év feletti magyar férfiak 42 százaléka, a nők 29 százaléka dohányzik. Más kábítószerekhez hasonlóan itt is gyorsan kialakul a függőség, éppen ezért a leszokás rendkívül nehéz.

Az Egészség Évtizedének Nemzeti Programjában 2005-ben az első helyen szerepel a dohányzás visszaszorítása. Ebben a nagy és igen hoszszú folyamatban a gyógyszertárakat is bekapcsolták. A patikákban ugyanis naponta a lakosság 5-6 százaléka fordul meg, több mint az összes egészségügyi intézményben. Az első leszoktatási modellkísérletek már 10 éve elindultak Nyugat-Európában és az USA-ban, mindenütt szép sikereket értek el. Most nálunk is végre nagyobb lendületet kapott.

Egy Gallup felmérés szerint: a magyarok megfelelően tájékozottak a dohányzás kockázatairól, ennek ellenére nem csökken a dohányosok száma az országban. Öt éve folyamatosan a népesség mintegy harmadának személyes problémát okoz a nikotinfüggőség. Az e csoportba tartozók élettartama 6-12 évvel rövidül meg. S nemcsak hamarabb halnak meg, de az életminőségük is egyre romlik.

A baj az, hogy nemcsak a dohányosok szervezete károsodik, hanem a körülöttük élő nemdohányzóké is. Pl. a nem dohányos családtagok annyi másodlagos füstöt szívnak be, mintha ők is naponta 1-2 cigarettát szívnának el. Ez a paszszív dohányzás különösen a csecsemőkre és a kis gyerekekre ártalmas. Nagyon szomorú látvány, amikor egy várandós asszony cigarettázik, hiszen vele együtt a magzata is dohányzik. A terhesség alatti dohányzás összefügg az újszülött alacsonyabb születési súlyával és a gátolt gyermekfejlődéssel.

Milyen kivezető utak léteznek?

Legfontosabb az elhatározás a leszokásról, melyet a családtagok is elősegíthetnek. Egészségügyi intézményekben, így gyógyszertárakban dolgozó szakemberek folyamatos segítségével, több hónapos (viszonylag hosszú) folyamat végén sikerül füstmentessé válni.

Bármilyen furcsa, olyan a cigaretta, mint szűkebb értelembe vett kábítószer, könnyű hozzászokni, sőt egyre több kell belőle, de nehéz leszokni róla. Szakemberek segítsége azért szükséges, mert az erős nikotinfüggőség miatt az elvonási tüneteken tompítani kell, megakadályozva a viszszaszokást.
Mindezt széleskörű szaktanácsadással kell kiegészíteni: előadások iskolában (sajnos már az általános iskolában is növekvő gond), klubokban, mely során nemcsak a nikotin károsító hatását kell taglalni, hanem a leszokási program megismertetésére kell a hangsúlyt helyezni. Szentes, mint sportváros, legyen a dohányzásról való leszokásban élenjáró és példamutató.

Dr. Horváth György
gyógyszerész


<<< Vissza