<<< Vissza

Tíz éve együtt táncolnak

2005. június 03.

 
Május 28-án délután tartotta ünnepi gálaműsorát a 10 éves Szentesi Szabadidős Sportklub "Rock and Roll" Tánccsoport Szakosztálya a Művelődési és Ifjúsági Házban. A Classic Alapfokú Művészeti Iskola táncosainak vizsgaelőadását is megtekinthették az érdeklődők. A fővédnök Szatmári-Nagy Szilvia volt. A műsor mottója Hannibal mondása volt: "Vagy találunk utat, vagy csinálunk egyet." Ők csináltak egy utat maguknak, és az előadás azt bizonyította, hogy jól haladnak ezen az úton.

A felkészítő tánctanár, Lakos Ferencné elmondta, hogy eleinte csak lányokat tanított táncolni, 1994-től vannak fiúk is a csoportban. A szabadidős sportklub pincehelyiségében kezdtek próbálni, de ezt hamar kinőtték, és a Rigó iskola tornatermében kaptak helyet. Az, hogy a szabadidős sportklubhoz kerültek, rengeteg lehetőséget és sok-sok szereplést jelentett számukra. A városi rendezvényeken rendszeresen fellép a kis csapat. Ezen kívül gyakran járnak kirándulni, és külföldön is voltak már, tavaly például Bácskatopolyán szerepeltek.

A 16 órakor kezdődő műsor elején a táncpedagógus azzal kezdte köszöntőjét, hogy nem versenytáncosokat fogunk látni, hanem olyan fiatalokat, akik a saját kedvükért táncolnak immár tíz éve. Vannak, akik már kinőttek a csoportból, de van utánpótlás is. Először bécsi, majd angol keringőt táncoltak. Egy vidám cha-cha-cha után mambo következett az ismert Lou Bega-számra. A lindi hop Magyarországon még nem népszerű tánc, ez a rock and roll négeres változata. Német fiatalok táncolták a második világháború alatt, amikor tiltották a táncot. Ezt láthattuk az énekkar előadása előtt. A Rómeó és Júlia Franciaországban készített musical változatát adta elő az énekkar egy kis tánccal vegyítve. A revü világába csöppentünk ezután: kalapos revütánc következett. Esernyőtánc zárta az első részt.

Az Európai Unióba való belépés idején felkérték őket, hogy képviseljék Csehországot. Ebből az alkalomból tanulták meg a cseh polkát. Az ehhez a tánchoz viselt ruhát a prágai tavasz zöldje és a pilseni sör aranyló sárgája ihlette. Egy lassú szerelmes tánc, a rumba jött ezután, majd egy szamba, mellyel a tavalyi városi karneválon különdíjat nyertek. Volt még rock and roll, fátyoltánc, labdástánc disco zenére, melyet a táncosok találtak ki, végül a kéményseprők tánca (charleston) zárta a műsort.

Jelen volt néhány olyan fiatal, akik nemrég még a csoportban táncoltak, ma viszont már házasok és gyermekük is van. Őket és még három régi táncost tiszteletbeli örökös taggá nyilvánítottak, és egy-egy emlékplakettet kaptak.

M. A.


<<< Vissza