<<< Vissza

Dolgozni szeretnének
Kirekesztve a munkából

2005. június 03.

 
Tavaly nyáron jelent meg az az Európai Uniós program, melyre sikeresen pályázott a szentesi önkormányzat, s melynek keretében 50 fő munkanélküli 12 hónapos foglalkoztatására adódott lehetőség. Április 25-én nyílt napon találkoztak a "Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen" című pályázat résztvevői.

- A programra 308-an jelentkeztek - mondja Mészáros Ágnes projektasszisztens, a Polgármesteri Hivatal szociális osztályának munkatársa, - s közülük kellett kiválasztanunk azt az ötven főt, akik után a támogatást megkapjuk. Háromszoros szűrön próbáltuk megállapítani azt, hogy kik azok az emberek, akik valóban tartósan munkanélküliek (önhibájukon kívül) és akikben megvan az elkötelezettség és motiváltság a munka iránt. Az így kiválasztottak (közöttük 25 roma származású) az önkormányzat intézményeiben kapott munkát.

A nyílt napra eljöttek a foglalkoztatók, akik szinte egyhangúan elégedettségükről számoltak be. Szebellédi Anna, a Gondozási Központ igazgatója olyannyira elégedett, hogy a hét munkatársból kettőt már be is iskolázott. Csatlós Péterné, a Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet vezetője azt mondta el, hogy az eddig el nem látott munkára kapott most munkatársat, aki minden szempontból megfelel az elvárásoknak. Hasonlóan vélekedett Hornyik Lászlóné, a Köztársaság utcai óvodai körzet vezetője is, aki szeretné, ha az egy év letelte után is alkalmazhatná új dolgozóit.

- A nálunk foglalkoztatott informatikus nem egy bőbeszédű ember, de most már együtt nevet velünk, ami azt jelenti, hogy beilleszkedett közénk - mesélte el dr. Demeter Attiláné a Rigó Alajosról elnevezett intézménykomplexum igazgatója.

A Sportközpont vezetője, Tomcsányi Ferenc a nyilvánosság előtt köszönte meg a hozzájuk irányítottak munkáját, mint mondta, erre eddig nem volt lehetősége.

A foglalkoztatók mellett természetesen az így álláshoz jutottak is beszámoltak élményeikről. Szinte kivétel nélkül hálásak voltak, mint ahogy Lakatos Marika fogalmazott: "köszönöm a programnak, hogy dolgozhatok". Karika Ferenc azért örül, hogy munkája révén végre nem unatkozik.

Lévainé Bódi Szilvia (képünkön) 2003 októbere óta regisztrált munkanélküli. Előtte gyesen lévő kismamaként járta körbe a lehetséges munkahelyeket, ám pedagógia szakos diplomájával nem kellett sehova. Most a Gondozási Központ közösségi pszichiátriáján gondozónő. "Igaz, ez nem pedagógiai munka - mondja a fiatalasszony, de szeretem azt, amit csinálok. A klubtagokkal foglalkozom, olyan feladatokat szervezek nekik, amikkel hasznos és tevékeny lesz a napjuk." Példaként említi azokat a papírvirágokat, amiket a meghívott vendégeknek erre az alkalomra készítettek. Van munkája, ami azért is fontos, mert a férje jelenleg is állástalan.

Ő is, mint a többi 49 társa, szeretnének az egy év letelte után is tovább dolgozni. Az önkormányzat azonban kötelezettséget csak 15 fő foglalkoztatására vállalt. Így írja elő a pályázat.

- Azt, hogy kik lesznek ebben a keretben, még nem tudjuk, - feleli Mészáros Ágnes - ám biztos, hogy az igények határozzák meg, vagyis ki az, akinek a munkájára feltétlen szükség lesz a jövőben is.

- Mi lesz a többi 35 személlyel?


- Ők bekerülnek az integrációs programunkba, vagyis további fél évig segítjük őket a munkahelykeresésben. Egyelőre nincs folytatása a pályázatnak, de ha megjelenik egy hasonló, vagy ugyanilyen kiírás, a szentesi önkormányzat pályázni fog.

Vanó Éva


<<< Vissza