XXXV. évfolyam 32. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

VI. Szent István-napok
 

2004. augusztus 13.


Az államalapítás, az alkotmány és az új kenyér ünnepén kétnapos rendezvénysorozatra készül a város. Ehhez kapcsolódóan augusztus 19-én délelőtt 11 órakor a közszférában dolgozók kitüntetési ünnepsége lesz a városházán. A VI. Szent István-napok fő szervezője a Szentesi Művelődési Központ, a fúvószenekari találkozónak a Szentesi Zenebarátok Egyesülete keretében működő Szentes Városi Fúvószenekar.


Bővebben


 

Átmeneti otthon
Gyermekek gondozására

2004. augusztus 13.


A gyermekvédelmi törvény minden 20 ezer lélekszámot meghaladó településen kötelezővé teszi a gyermekek átmeneti otthonának kialakítását. Országos szinten ez öt százalékos kiépítettségen áll jelenleg. Ez azért is szomorú, mert a törvény 2005. január 1-jéig ad haladékot az átmeneti otthonok kialakítására. Ebből a megfontolásból tavasszal az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium írt ki pályázatot. A "Gyermekek átmeneti gondozását biztosító ellátások fejlesztése" címmel meghirdetett felhívásra nyújtotta be pályázatát a Családsegítő Központ. Tette ezt az önkormányzattal közösen, mivel a város saját erőként rendelkezésre bocsátotta az általános iskolai kollégium egyik felét és a volt szolgálati lakást. A pályázaton hétmillió forintot nyertek.


Bővebben


 

Adminisztratív vétség
 

2004. augusztus 13.


Augusztus 2-án Tapodi Sándorné nagymágocsi betegnek tévesen, Tapodi Miklósné csongrádi beteg kórlapkivonatát adták ki a szentesi kórházból.

Dr. Bod Barnabás Tapodi Sándorné kezelőorvosa augusztus 2-án 24 órás SBO-s ügyeletet követően ment át a belgyógyászat B osztályára, ahol Tapodi Sándorné nevű betegének családtagjai már várták, miután előző pénteken már jelezte a beteg hétfői hazabocsátását.


Bővebben


 

Megesketettjeimre gondolok
 

2004. augusztus 13.


Nem mondhatom el Petőfivel, hogy "Ez a város születésem helye..." Hatvanban születtem, nem Szentesen. De huszonöt éve vagyok szentesi úgy, hogy hatvanegy évesen születtem újra: szentesivé.

S mi sem természetesebb, mint az, hogy "helyrül-helyre röpköd gondolatom - Szedegeti a sok szép emléket - Mint a méh a virágról a mézet."
Persze, hogy első, s talán a legszebb emlékem az az 1979. július 21-én tartott esküvő, mely azzal a váratlansággal végződött, hogy az újasszonyka arcon csókolt. Talán nem is gondolt arra, hogy akkor csókolt szentesivé. Azóta huszonöt év "telt el búval és örömmel..."


Bővebben


 

A nyári színkör megnyitása
Színtársulatok városunkban

2004. augusztus 13.


Az állandó színházak elterjedéséig vándor színtársulatok járták az országot, igen mostoha körülmények között terjesztve a kultúrát, a magyar irodalmi nyelvet, szórakoztatva a nagyérdemű közönséget. A XIX. század első felétől számos társulat városunkban is megfordult, hol szabadtéren, hol pajtákban, magánházak udvarán adva elő produkcióikat.


Bővebben


 

Nem volt pénz a bankszámlán
A háború utáni erőgyűjtés 1944-1947 (2.)

2004. augusztus 13.


Képünkön: Az újjáépített szentesi hangár előtt rendezett '48-as centenáriumi ünnepségen, amit dr. Kunszeri Béla alispán, repülőtér-parancsnok, az OMRE Csongrád megyei megbízottja vezetett.

Szviridov altábornagy, a Szövetségesek Ellenőrző Bizottságtól (SZEB), 1947 júniusától kiadta a magyar sportrepülőknek is a működési engedélyt. Gerő Ernő ígéretet tett a csörlőautónak alkalmas gépkocsi biztosítására.


Bővebben


 

A virágosabb, szebb városért
Városszépítő program, verseny több kategóriában

2004. augusztus 13.


Képünkön: Akik sokat tesznek környezetükért. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A város önkormányzata ez év tavaszán hirdette meg a "Virágszínvonalasabb Szentesért" városszépítő programot. Ismeretes, a helyhatóság az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a város meghatározó épületeinek felújítására, parkjainak, tereinek rekonstrukciójára. Nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a városképet meghatározó épületek ne csak funkciójukkal, hanem megjelenésükkel is impozánsak legyenek.


Bővebben


 

A megyeháza felújítása
Mikor kezdődhet el?

2004. augusztus 13.


Ismeretes, a volt megyeháza épületének felújításáról szóló parlamenti döntés még a nyári időszak előtt megszületett. Az önkormányzat azonnal megindította a közbeszerzési eljárást, hiszen közel 800 milliós beruházásról van szó. Szirbik Imre polgármester lapunknak elmondta, a törvény kétfordulós pályázati kiírást ír elő. Az első fordulóban a pályázóknak szakmai alkalmasságukat kellett bizonyítaniuk. Az első forduló után 11 pályázó közül kilencen maradtak állva. Nekik most már konkrét árajánlatot kell adniuk az épület felújítására. A kiviteli tervek pontosítása után a pályázók néhány napon belül kézbe vehetik azokat.


Bővebben


 

Huszonhatezer forint lesz a gabona
Értékelés az aratásról

2004. augusztus 13.


Közeledik augusztus 20-a, amely a magyar államiság, az alkotmány és nem utolsósorban az új kenyér ünnepe. Az új kenyérhez pedig elengedhetetlen, hogy jó legyen a búzatermés. A gazdáknak idén nincs okuk panaszra. Marsi Tibor falugazdásszal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Megyei Földművelésügyi Hivatalának szentesi területi központvezetőjével a központ és a területi irodák feladatairól, az aratásról, a termésátlagról és az értékesítésről beszélgettem.


Bővebben


 

Kiss Bálint életútja
A kor előrehaladását szorgalmazta

2004. augusztus 13.


1772-ben született Vésztőn földműves családból. Tanulmányait szülőfalujában kezdte meg. A háromosztályos elemi fokú iskolából édesanyja óhajára Derecskére ment továbbtanulni, majd 1790-ben beiratkozott a Debreceni Református Kollégiumba. 1795-től a vésztői iskolában tevékenykedett. Három esztendei rektorkodás után külföldi tanulmányutat tett, egy évet töltött a jénai egyetemen. 1799-ben a szentesi református egyházközség hívta meg másodlelkésznek. 1800. április 24-én feleségül vette Veresegyházi Évát.


Bővebben


 

Írország nincs messze ... (1.)
 

2004. augusztus 13.


Kedves Olvasók!

Néhány héten keresztül betekintést kaphatnak Írország életébe. Az úti élménybeszámolót Pappné Haron Ildikó hozta elszerkesztőségünkbe, aki egy továbbképzési program keretében jutott el a szigetországba. A szentesi születésű Egerben élő tanárnő sok mindent látott, tapasztalt, amit megoszt önökkel is.


Bővebben


 

A költők a semmiből jönnek
 

2004. augusztus 13.


Július 30-a, péntek volt a VI. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem utolsó napja. A nagy érdeklődésre számot tartó záró előadást dr. Czeizel Endre tartotta a helyőrségi klubban. "Aki költő akar lenni, pokolra kell annak menni?" - ez volt a híres orvosgenetikus több mint egyórás előadásának címe. Kutatásai alapján próbált választ adni a kérdésre.


Bővebben


 

Nagyajtósi István emléktáblájánál
Nemzedékek igényes nevelője, a francia Akadémiai pálma lovagja

2004. augusztus 13.


Lapunkban is hírt adtunk arról, hogy június 20-án a Horváth Mihály Gimnáziumban az intézmény egykori tanára, Nagyajtósi István emléktáblájának avatására kerül sor. Az 1949-ben érettségizett osztálya örökítette meg hajdani osztályfőnöke emlékét. Az alábbiakban közöljük dr. Fenyvesi István egyetemi docens (a szerző által rövidített) avatóbeszédét.


Bővebben


 

Vonzó a középkor
Apródonként többen vannak

2004. augusztus 13.


A középkor iránt érdeklődő gyerekeket idén kétszer egyhetes táborba invitálta a Zenthus János Hagyományőrző Egyesület. Az eddigi táboroknak annyira híre ment, hogy a helybeliek mellé Budapestről és Gárdonyból is érkeztek gyerekek. Mindkét héten harminc-harminc diák sereglett össze az elmúlt évekhez hasonlóan a Családsegítő Központ ligeti udvarán tartott táborban.


Bővebben


 

Néptánc Romániából
 

2004. augusztus 13.


A Temesvári Néptáncegyüttes adott látványos műsort az ifjúsági ház szabadtéri színpadán a múlt héten. Az 1969-ben alakult, Romániából érkezett együttes a műsorában bejárta hazájuk tájait, s a különböző tájegységekre jellemző táncokat mutatták be az itteni közönségnek. A negyvenhat táncost és öt zenészt felvonultató csoport előadásában láthattak a nézők például dél-erdélyi lánytáncokat, valamint havasi mulatságot, melyben eltáncolták, hogy Románia északi részén hogyan hívogatják haza a fiúkat a lányok.

A néptáncosok a Szeged Táncegyüttes meghívására több más országbeli együttes társaságában a megyeszékhelyen vendégeskedtek az elmúlt héten. Egy-egy csoport a szegedi fellépések mellett a megye más településein is bemutatkozhatott, így városunkban a temesvári együttes töltött egy estét.

 


 

Ha nyár, akkor táborok Magyartésen ...
 

2004. augusztus 13.


A VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség ezen a nyáron is megszervezte táborait Magyartésen.
A kicsiknek az úgynevezett "játéktábor"-t hirdettük meg. Itt kézműveskedéssel és dramatikus játékokkal tettük felejthetetlenné az eltöltött időt. Külön érdekessége volt a tábornak, hogy Szentes lengyel testvérvárosából, Skierniewicéből is jöttek hozzánk látogatók. A búcsúnapon pedig a szülőknek is bemutattuk a tábor ideje alatt tanultakat - nagy sikerrel. A tábor megvalósításában a szülők, valamint a "TÖRŐDÉS" Szentesi Gyermek és Diák Alapítvány szakértői segítettek.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. augusztus 13.


Az "olimpia" szó az Athén mellett emelkedő Olimposz-hegy nevéből ered. A görög mitológia szerint ott élt Zeusz, a görög mitológiai főisten családjával. Ott ülésezett az "istenek tanácsa", akiknek a szórakozását a múzsák biztosították énekekkel és táncokkal. Más istenek csak egy-egy alkalommal mehettek fel az Olimposzra.


Bővebben


 

Tóni bácsi nyári konyhája
 

2004. augusztus 13.


  • Sajtleves
  • Párolt libamell


Bővebben


 

Az emberek
 

2004. augusztus 13.


Egyszer megkérdeztem magamtól: Mit gondolok az emberekről? Minden embert egyformán lehet szeretni? Nem tudtam rá válaszolni. Akkor még nem. El is feledtem e kérdést, ám néhány hete a városban tengettük a nyári szünet napjait, és kiabálásra lettem figyelmes. ,,Anya! Anya!" Egy kisfiú volt. Öt év körüli. Az utca túloldalán kereste elveszett édesanyját. Odalépett hozzá egy nő. Hasonló korú kislány kezét fogta. Letérdelt a gyerek elé, beszélgettek. Majd mikor elindultak volna az elveszett anya keresésére, az eltűntnek hitt megjelent. A másik utcából szaladt. Mindenki happy endet várt, ám ezzel szemben a kisfiú két pofont kapott. A segítő nőt félrelökve szidta a nyílt utcán. Szidta, amiért elveszett. Felmerült bennem a kérdés: vajon a kisfiú veszett el, vagy az anya volt figyelmetlen. Azt hiszem a válasz egyszerű. Az anya nem volt igazságos, de talán csak a félelem hozta ki belőle ezt a viselkedést. Nem ismertem mint embert, nem ítélkezhettem.Hogy ezek után mit gondolok az emberekről? Lehet, hogy lehet őket egyformán szeretni, ám nincs olyan ember, aki erre képes lenne.

Árgyellán Edina

 


 

Öt gól és győzelem
 

2004. augusztus 13.


Nagy várakozás előzte meg a Szentesi TE NB II-es labdarúgó-csapatának hazai bemutatkozását a 2004/2005-ös idény nyitányán. Ennek megfelelően szép számú szurkolósereg tette tiszteletét a Kurca-parti pályán a Bőcs elleni mérkőzésen. A találkozó remekül indult hazai szempontból, hiszen Koncz Zsolt rögtön igazolta, hogy miért is várták vissza olyannnyira a drukkerek. Az első lövése ugyan kipattant a kapuról, ám másodjára már nem hibázott a Kecskeméttől hazatért középpályás, így nálunk volt az előny.


Bővebben


 

Maradnak az NB II-ben
Peleskei és Szilágyi távozik

2004. augusztus 13.


A Szentesi VSC "91"-esek rögbi csapata a 2003/2004-es bajnoki idényt az NB I-ben töltötte. A pontvadászat végén Törőcsik Sándor, az együttes játékos-edzője értékelte a sportág szentesi történelmében az első NB I-es évet.

- Ez volt az első idényünk az első osztályban - kezdte Törőcsik. - Úgy kezdődött, hogy a másodosztály megnyerése után tartott megbeszélésen a srácok vállalták, hogy megmérettessék magukat a legmagasabb szinten. Ez huszonöt fős létszámot jelentett. Egy mérkőzést nyertünk a bajnokság alatt. A sorozatos vereségek miatt nem volt sikerélményünk, ennek ellenére sokat tanultunk.


Bővebben


 

Egy lépéssel előrébb!
 

2004. augusztus 13.


A "türelem rózsát terem" - tartja a mondás. Ez az állítás igaz a Pusztai Emlékbizottság munkájára is. A hónapok óta tartó szervező munka végre meghozza gyümölcsét. Jó néhány elküldött levél, illetve többszöri tárgyalási kísérlet után, az érlelődő gyümölcs végre szüretelére kerül.

Július 29-én, csütörtökön a Pusztai László Emlékbizottság képviseletében Tóth István, Abonyi János ügyvezetők és Szakács Ernő az emlékbizottság elnöke Budapesten járt és tárgyalásokat folytatott Tepszics Ignáccal, az FTC Rt. cégvezetőjével. A megbeszélés témája a Pusztai László Sporttelep avatóünnepségével kapcsolatos jótékonysági labdarúgó mérkőzés lehetséges időpontja volt. Az FTC részéről októberi részvételt tudtak felajánlani.

D. V. Z.

 


 

Aranyosak
 

2004. augusztus 13.


Augusztus 6-a és 8-a között rendezték meg a sportuszodában az Olimpiai Reménységek Nemzetközi Vízilabda Tornáját (Olympic Hopes Waterpolo Tournament). A három napon 29 csapat 6 csoportban játszott körmérkőzést, hogy eldöntsék ki az első az adott csoportba. A szentesi fiúk igen vegyes eredményekkel dicsekedhetnek, míg a lányok itthon tartották az aranyérmeket. Kép és szöveg: Vidovics Ferenc

 


 

Ismét lecsófőző verseny
 

2004. augusztus 13.


Ha szeptember első szombatja (szeptember 4-e), akkor lecsófőzés. Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre az ÁFÉSZ (ma Hunor Coop Rt.) által felkarolt lecsófőzés. E nap családias jellege természetesen továbbra is megmarad, jut program bőven valamennyi korosztálynak.

A nap fő eseménye a lecsófőzés, tavaly már több mint 50 bográcsban rotyogott a paprikás-paradicsomos elegy, különféle kiegészítőkkel (tojás, hús, hal, csokoládé, cukkini stb.). Remélem, az idén még többen mernek vállalkozni a bográcsozásra. Az interneten olvashatunk már több városi lecsófőzésről, ami nem baj, hisz ez egy jó magyaros étel, egyet viszont nem tudnak elvenni tőlünk, hogy itt termelik a legtöbb lecsóba való zöldséget az országban. Ezért csak ez az igazi!


Bővebben


 

Megyéről hozták
Az oktatási intézmények 1,8 milliója

2004. augusztus 13.


Megyei pályázatokról beszélgetünk Szűcs Lajos alpolgármesterrel, a Csongrád Megyei Közgyűlés oktatási bizottságának elnökével. Abból az alkalomból, hogy a szentesi intézmények jól szerepeltek a pályázati kiírásokban. Mint megtudtuk, esetünkben két lehetőség áll a pályázók előtt: egyik a Csongrád Megyei Közoktatási Főalapítvány, ennek az alapítványnak a kurátora Szűcs Lajos, és az úgynevezett mecenatúra pénzek, ez utóbbiaknál a megyei önkormányzat bizottságai 3 millió forintból gazdálkodhatnak.


Bővebben


 

Az új kenyér ünnepén
 

2004. augusztus 13.


Augusztus 19-én és 20-án Családi és Sportnapra várják az érdeklődőket a Csongrádi úti sporttelepre. A városban működő sport és kulturális társadalmi egyesületek és intézmények a magyar államiság, az alkotmány és az új kenyér ünneplése alkalmából rendezik meg a kétnapos, programokban bővelkedő eseményt.

19-én, csütörtökön 20 órától férfi kispályás éjszakai labdarúgó-torna kezdődik a Spartacus-pályán nyolc csapat részvételével. 20-án, péntelen reggel 8 órától serdülő kispályás labdarúgó-torna és horgászverseny várja a sporttelepre látogatókat.


Bővebben


 

Görögországba érkeztek
 

2004. augusztus 13.


Képünkön: Görögországban, a Meteoráknál kicsit megpihentek

A St. Jupát Sportegyesület tagjaitól kapta szerkesztőségünk az SMS-üzenetet: a túra tizenkilencedik napján, (augusztus 11.) 2095 kilométert teljesítettek eddig, 112 óra 38 percet töltöttek biciklinyeregben, 17835 m-es összes emelkedéssel, Aliartosból jelentkeztek. Menetrendjüket tartják, lapunk megjelenésekor már megérkeznek Athénba. (Támogatók: Szentes Város Önkormányzata, Gumiabroncs '96. Kft., Termoker-Szentes Kft., Vaude, Rádió Szentes, ITV Szentes, Beleon és Társa Kft., Biochipp Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., Szentesi Hitelszövetkezet, Termicon Rt., Herba-Mix Kft., Agroteam 97 Bt., Farkas Sándor országgyűlési képviselő.) (X)


 

Cseuz Athénban!
 

2004. augusztus 13.


12 nap 6 óra és 15 perc = 2487 km
Cseuz tanár úr megérkezett Athénba!

Cseuz László több mint napi 200 km-es napi átlaggal (pontosan 202,85 km) 12 nap 6 óra és 15 perc alatt tette meg a 2487 km-es távolságot Szentes és Athén között. Athénban a kiépült magyar olimpiai táborban tölti el a következő két hetet és szponzori segítséggel részt fog venni a magyar érdekeltségű versenyeken.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


 

Családi események
 

2004. augusztus 13.


Született: Lőrinc Sámuel Árpádnak és Raffael Gabriellának (Jókai u. 45.) Szabolcs, Jokhel Zoltánnak és Berkes Ilonának (Csongrád, Szív u. 119.) Levente Zoltán nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Dávid Zoltán (Nádudvari J. u. 5.) és Labádi Mónika (Bocskai u. 8.), Pilcz Ödön (Somogyi B. u. 38.) és Rátkai Julianna (Hétvezér u. 53.), Horváth Miklós (Csongrádi u. 13.) és Csikós Erika (Honvéd u. 19.).

Elhunyt: Fekete-Nagy Imre (Dr. Brusznyai stny. 10.), Szirom János Márton (Patagi zug 3.), Aradi Pálné Horpácsi Julianna (Dózsa Gy. u. 64.), Ürmös Jánosné Deák Anna (Csongrád, Rákóczi F. u. 10.), Pusztai Miklós (Csongrád, Damjanich u. 8.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz