<<< Vissza

Vonzó a középkor
Apródonként többen vannak

2004. augusztus 13.

 
A középkor iránt érdeklődő gyerekeket idén kétszer egyhetes táborba invitálta a Zenthus János Hagyományőrző Egyesület. Az eddigi táboroknak annyira híre ment, hogy a helybeliek mellé Budapestről és Gárdonyból is érkeztek gyerekek. Mindkét héten harminc-harminc diák sereglett össze az elmúlt évekhez hasonlóan a Családsegítő Központ ligeti udvarán tartott táborban.

Igazán a második turnusnak kedvezett az időjárás, bár a múlt heti esőzés sem tudta elmosni a táborozók kedvét. Annál inkább, amikor vége lett. - Néhányan sírva is fakadtak ekkor - említi a tábor vezetője, Sebők T. János, aki egy kis bemutatóval kedvet csinált a gyerekeknek a bajvíváshoz. Ezzel saját erőnlétét is karbantartja, de már egy új műsorra is készül az egyesület. A fémkardokat a gyerekek is kipróbálhatták, mert János szerint ez kell nekik, de - már csak azok súlya miatt is - lassan mozgathatták a fegyvereket, és természetesen felügyelet mellett. Ami a táborban az ő kezükbe való, az a fakard és fapajzs. Az íjászat és a tőrrel való célbadobás is nagyon népszerű volt a fiúk és a lányok körében egyaránt.

Újdonságok is várták a résztvevőket. A korábbinál több kézműves foglalkozást tartottak az idén, s olyan asztali foglalatosságok rejtelmeivel ismerkedhettek meg a gyerekek, mint az agyagozás és a tubuskép készítés. Rézveretesnek tűnő pénzérméket, hajfonatkorongokat készíthettek. Vértjeiket kartonból hajtogatták, ebben az öltözékben vonultak ebédelni keresztül a városon.

Az idei táborban három osztag versengett egymással, ilyen sem volt eddig. Az eredeti elképzelés szerint egy hetet Szigligeten töltöttek volna - mondja a tábor vezetője - de nem nyertek rá pályázati pénzt. Jelentkezőkből azonban nem volt hiány, ezért szerveztek két tábort egymás után. Segítségükre voltak a családsegítők, köztük is legtöbbet Nagy Attila tett a táborért. A mártélyi mesetáborból kapott címerfalat a kis apródok és udvarhölgyek első napi munkái díszítik.

Mivel az idén is nagyon sokan akartak apródok lenni, később pedig fegyvernökök, Sebők T. János úgy tervezi ősztől megvalósítja már régebben felmerült ötletét, a kétéves apródképzést. Jövőre mindenképpen szeretnének Szigetváron is táborozni, hiteles környezetben, ahol a környékbeli várakat is felkereshetik. Az egyesület tagjai igyekeznek olcsóbb megoldásokkal lehetővé tenni a táborozást. Akár a nagycsaládosoknak is, mondván, részesüljenek minél többen ebből az élményből

D. J.


<<< Vissza