<<< Vissza

Gondolatok

2004. augusztus 13.

 
Az "olimpia" szó az Athén mellett emelkedő Olimposz-hegy nevéből ered. A görög mitológia szerint ott élt Zeusz, a görög mitológiai főisten családjával. Ott ülésezett az "istenek tanácsa", akiknek a szórakozását a múzsák biztosították énekekkel és táncokkal. Más istenek csak egy-egy alkalommal mehettek fel az Olimposzra.

Az ókor felmérhetetlen messzeségében a Kréta-szigetén levő Ida-hegy istennőjének, Rhéának a gyermekei, a Daktiloszok voltak az első olimpiai játék résztvevői: négy kivételezett fiú részvételével tartottak versenyfutást. Utána négyévente tartottak, bővülő részvétellel olimpiai játékokat, amelyeknek az idején minden háborúskodást beszüntettek. Béke és barátság uralkodott a játékokon. Azokat a békés játékokat újította fel Coubertin báró a XIX. század legvégén, 1896-ban Athénban. Alapgondolata az volt, hogy "nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos".

A modern olimpiai játékok résztvevői talán már azt sem tudják, ki volt Zeusz és honnan az olimpiai eszme, de egyet tudnak: csak a sport "félistenei" juthatnak fel az Olimposzra, ahonnan a legjobbak megdicsőülve jöhetnek majd le.

A versenyzőkön és az edzőkön kívül két küldött is megy Athénba közpénzen: boldog és boldogtalan.

A számtalan néző között ott lesz Szentesről Cseuz László és egy csoprtban 5 fiatal, akik kerékpáron teszik meg az utat. Szerencsés utat és egészségben hazatérést kívánunk nekik.

Dr. Imre Ernő


<<< Vissza