<<< Vissza

Átmeneti otthon
Gyermekek gondozására

2004. augusztus 13.

 
A gyermekvédelmi törvény minden 20 ezer lélekszámot meghaladó településen kötelezővé teszi a gyermekek átmeneti otthonának kialakítását. Országos szinten ez öt százalékos kiépítettségen áll jelenleg. Ez azért is szomorú, mert a törvény 2005. január 1-jéig ad haladékot az átmeneti otthonok kialakítására. Ebből a megfontolásból tavasszal az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium írt ki pályázatot. A "Gyermekek átmeneti gondozását biztosító ellátások fejlesztése" címmel meghirdetett felhívásra nyújtotta be pályázatát a Családsegítő Központ. Tette ezt az önkormányzattal közösen, mivel a város saját erőként rendelkezésre bocsátotta az általános iskolai kollégium egyik felét és a volt szolgálati lakást. A pályázaton hétmillió forintot nyertek.

A pályázat a Munkácsy utcai kollégium egy részének átalakítási, illetve törvényi előírásoknak megfelelő kialakításáról szólt. Mellette az általános iskolai kollégium megmarad. Mint azt Baráth Lászlótól, a Családok Átmeneti Otthonának szakmai vezetőjétől megtudtuk, az épület adottságai lehetővé teszik, hogy egy 12 férőhelyes lakóotthont alakítsanak ki, ahol a gyerekek életkori megkötés nélkül, tehát születésüktől 18 éves korukig elhelyezhetők. Olyan gyerekekről beszélhetünk, akik valamilyen okból nevelésükben akadályoztatva vannak, illetve családon belül nem tudják megoldani a helyzetet. Felügyelet mellett, szülők nélkül, a szülők kérelmére tartózkodhatnak ott gyerekek.

- Ez egy olyan gyermekjóléti alapellátás, melynek lényege, hogy a szülő felügyeleti joga nem szünetel, hiszen a cél az, hogy a családban fölmerülő problémák idejére a gyermek kapjon elhelyezést, hogy utána oda visszakerülhessen. Ez maximum egy év, ami hat hónappal hosszabbítható meg. Működhet hetes rendszerben is, hogy hét közben benntartózkodik a gyerek, hétvégén hazamegy. Lehet, hogy valaki néhány napra kerül be, míg a szülő kórházban tartózkodik. Annyit kell tudni még, hogy három ilyen ellátási formát nevesít a törvény, a helyettes szülői ellátást, a családok átmeneti otthonát és a gyermekek átmeneti otthonát, s valószínűleg Szentes az első, ahol mind a három ellátási forma biztosításra kerül - jelentette ki Baráth László.

Lapunk érdeklődésére a szakember elmondta: a Családsegítő Központ a maximális összeget kapta meg. Rajtuk kívül talán még egy intézmény részesült ilyen szerencsében. Az otthon összesen 23 férőhelyes lesz, mert a bántalmazott anyákat, kismamákat a volt szolgálati lakásból kialakított részben elkülönítetten el tudják helyezni, ezzel is tehermentesítenék az átmeneti otthon forgalmát.


<<< Vissza