<<< Vissza

Adminisztratív vétség

2004. augusztus 13.

 

Képünkön: Dr. Borzi Márta és Simicz József a sajtótájékoztatón (Fotó: Vidovics Ferenc)

Augusztus 2-án Tapodi Sándorné nagymágocsi betegnek tévesen, Tapodi Miklósné csongrádi beteg kórlapkivonatát adták ki a szentesi kórházból.

Dr. Bod Barnabás Tapodi Sándorné kezelőorvosa augusztus 2-án 24 órás SBO-s ügyeletet követően ment át a belgyógyászat B osztályára, ahol Tapodi Sándorné nevű betegének családtagjai már várták, miután előző pénteken már jelezte a beteg hétfői hazabocsátását. A főorvos erre az időpontra nem készítette el a hazabocsátásra váró beteg zárójelentését, hanem helyette kórlapkivonatot adott ki, amelyen nem ellenőrizte a beteg pontos demográfiai adatait - állapította meg a dr. Földesi Irén főorvos, vizsgálóbiztos, miután az egészségügyi intézmény főigazgatója dr. Borzi Márta fegyelmi vizsgálatot indított annak tisztázására, hogyan fordulhatott elő az eset.
A vizsgálat megállapította, hogy sem diagnosztikai, sem terápiás azaz, szakmai hibát nem követett el a kezelőorvos, aki gyógyultan bocsátotta haza a nagymágocsi asszonyt, viszont adminisztrációs hiba történt.

A fegyelmi bizottság a vizsgálóbiztos véleménye alapján kedden hozta meg a döntését, de ezt a döntést elsőként dr. Bod Barnabással kívánták közölni, aki előre jelezte, hogy nem tud jelen lenni a tanács ülésén. Augusztus 11-én dr. Bod Barnabás kézhez vette a fegyelmi tanács döntését, melyben ez állt:
A szentesi kórházban augusztus 2-án történt kórlapcsere miatt indult fegyelmi eljárás befejeződött.

A fegyelmi tanács augusztus 10-én döntött az adminisztratív hibát elkövető orvos ügyében, akit megrovás fegyelmi büntetéssel sújtott. A fegyelmi tanács ezt a büntetést tartotta arányban állónak a cselekmény súlyával.

Simicz József a Csongrád Megyei Közgyűlés Szociális és Egészségügyi Bizottságának elnöke a kedden összehívott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a sajnálatos kórlap csere megtörténte után dr. Borzi Márta főigazgató és dr. Bod Barnabás kezelőorvos olyan magatartást tanúsított, amelyben semmi kifogásolni való nem található. Az a tény, hogy a kezelőorvos személyesen vitte ki Tapodi Sándoné lakására a saját kórlap kivonatát és kért elnézést a hozzátartozóktól mindennél többet mond. A kezelőorvos a sajnálatos tévedésért megkapta büntetését. Meggyőződése, hogy ezzel az ügyet le kell zárni, természetesen annak minden mozzanatából levonva a szükséges következtéseket, és mindannyiunknak arra kell törekednünk, hogy ez ne hagyjon nyomot a kórház életében. A nyilvánosság elé kell tárnia hozott intézkedéseket, meg kell nyugtatni a szentesi kórház vonzáskörzetében élő tízezreket, hogy a kórházműködése, szakmai színvonala nagyon jó és nyugodt szívvel veheti igénybe azt minden rászorult.
A főigazgató asszony már a sajnálatos szegedi tragikus végkifejletű betegtévesztés után körlevélben kérte a főorvos urakat, hogy a jövőben sokkal körültekintőbben ügyeljenek, hogy nehogy véletlenül előforduljon hasonló eset a szentesi kórházban. Megtette a lépéseket a biztonságot növelő csuklópántok beszerzésére is, amelyet rövid időn belül alkalmazni fognak.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


<<< Vissza