<<< Vissza

Huszonhatezer forint lesz a gabona
Értékelés az aratásról

2004. augusztus 13.

 
Közeledik augusztus 20-a, amely a magyar államiság, az alkotmány és nem utolsósorban az új kenyér ünnepe. Az új kenyérhez pedig elengedhetetlen, hogy jó legyen a búzatermés. A gazdáknak idén nincs okuk panaszra. Marsi Tibor falugazdásszal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Megyei Földművelésügyi Hivatalának szentesi területi központvezetőjével a központ és a területi irodák feladatairól, az aratásról, a termésátlagról és az értékesítésről beszélgettem.

- A szentesi területhez nyolc település tartozik: Szentes, Nagytőke, Derekegyház, Szegvár, Árpádhalom, Nagymágocs, Fábiánsebestyén és Eperjes. Minden településen található falugazdász. Egy körzet van, ahol egy emberhez tartozik egy település. A hangsúly a támogatások igénylésénél jelentkező segítségnyújtáson van, de az őstermelői tevékenységhez kapcsolódó egyéb feladatok elvégzése is itt történik.

A mezőgazdaságban dolgozók visszaigényelhetnek gázolaj jövedéki adót, melyhez bizonyos igazolásokat kell beszerezniük. A sertések intervenciós támogatásához szintén falugazdászi igazolás szükséges. Azért jött létre a területi felosztás, hogy az ügyeket ne Szegeden a Földművelésügyi Hivatalban kelljen intézni. Az idő lerövidítése érdekében a területi központban történik az igazolások kiállítása, illetve feldolgozása.

Az én munkám a többiekéhez képest bővült. Mindazokat a feladatokat nekem is el kell látnom, amelyeket a különböző településeken a falugazdászok ellátnak. A szentesiek ügyeinek intézése teljes mértékben az én dolgom, emellett elvégzem az összefogott feladatokat, mint például a termésbecslés. Területi központi összesítőket is készítek.

- Hogy állnak az idei aratással?

- A laikus szemlélő, aki korábban a kövesútról jobbra-balra nézett, régen láthatott ilyen szép képet a határban. Az elmúlt évek nem ilyet mutattak. Az aratás vége felé járunk, már csak nagyon kevés lábonálló gabonát találunk. Néhány számadatot szeretnék mondani Szentes területére vonatkozóan. Az őszi és tavaszi kalászosok területére szeretnék kitérni, mert ezek aratása részben már befejeződött. Őszi árpából 1100 hektárnyi terület lett elvetve, és közel 5 tonnás termésátlaggal sikerült betakarítani. A búza összességében 8700 hektár volt, és 5,8 tonna a termésátlag. Míg az őszi árpát teljes mértékben betakarítottuk, a búza esetében körülbelül 100 hektárnyi terület még kint van. Az esős miatt egy hét kiesett az aratásból. A kalászosok közül a triticale és a tavaszi árpa termésmennyisége az elmúlt évekhez képest nőtt. A triticale esetében 4,5 tonna a termésátlag, a tavaszi árpánál 3,2. A zab betakarítása a búzát követően megkezdődött, a termésátlag megközelíti, néhol meg is haladja a 3 tonnát. Mennyiségi szempontból az idei év a kalászosok vonatkozásában jó év.

- Elégedettek az idei búzaterméssel?

- A búzának, mint étkezési célú gabonanövénynek minőségi paramétereknek is meg kell felelnie. A nedvességtartalommal nem volt probléma, mivel 2-3 hétig 30 fok körüli hőmérséklet volt. Beltartalmi értékek vonatkozásában: az a mezőgazdasági termelő, aki a szükséges dolgokat megadta a földnek, az a minőséggel is elégedett lehet.

Sajnos, sokan nem gondoltak arra, hogy a betakarítást követően tárolási kapacitásuk kicsi lesz. Nekik a gabonát kényszerből rögtön értékesíteniük kellett. Ez minőségtől függően 20 ezertől 22 ezer forint tonnánkénti árat jelentett. Aki tudja tárolni gabonáját, az november elsejét követően 26 ezer forintos intervenciós áron majd bejelentkezhet, de ez csak az étkezési minőségi búzára vonatkozik.
A termés mennyiségével és minőségével összességében elégedettek lehetünk.

Majzik Andrea


<<< Vissza