<<< Vissza

Maradnak az NB II-ben
Peleskei és Szilágyi távozik

2004. augusztus 13.

 
A Szentesi VSC "91"-esek rögbi csapata a 2003/2004-es bajnoki idényt az NB I-ben töltötte. A pontvadászat végén Törőcsik Sándor, az együttes játékos-edzője értékelte a sportág szentesi történelmében az első NB I-es évet.

- Ez volt az első idényünk az első osztályban - kezdte Törőcsik. - Úgy kezdődött, hogy a másodosztály megnyerése után tartott megbeszélésen a srácok vállalták, hogy megmérettessék magukat a legmagasabb szinten. Ez huszonöt fős létszámot jelentett. Egy mérkőzést nyertünk a bajnokság alatt. A sorozatos vereségek miatt nem volt sikerélményünk, ennek ellenére sokat tanultunk.

- Az NB I-ben nyújtott teljesítmény alapján kit emelne ki?

- Nagyszerű produkciót nyújtott Szabó Árpád, Baranyi Gábor, Fekete Csanád. Akik még a szekeret húzták: Szilágyi Csaba, a feltörekvő fiatalok közül Bélteki Zsolt és Kiss István.

- Az egy győzelem ellenére továbbra is szerepelhetnének az első osztályban, de nem élnek a lehetőséggel. Az NB II-ben indulnak. Miért?

- Ennek több összetevője van. Az egyik az, hogy többször sérültek a játékosok. A másik, többen rájöttek, hogy nem bírják az első osztály munkáját. Szerepet játszott még az is, hogy Szegeden újjáalakul a csapat és nálunk öt szegedi rögbis játszott. Ők visszamennek a megyeszékhelyre. Közöttük van Peleskei Tamás és Szilágyi Csaba, akik meghatározóak voltak nálunk. Ilyen változások után az NB II maradt. Az biztos, hogy kevesebbet utazunk majd. Hatcsapatos lesz az NB II. Szentes, Szeged, Békéscsaba, Kecskemét junior csapata, Bp-i Medvék és Székesfehérvár. Az alföldi régióban négy együttes van, s ez bizonyítja azt, hogy kevesebbe kerül az utazás. A megmaradó összeget az utánpótlás-nevelésre tudjuk fordítani.

- A visszalépésben nem játszott döntő szerepet az, hogy nem rendelkeztek a kötelező kadett csapattal?

- Nem. A szövetségtől egy év halasztást kaptunk a kadett csapat indítására. Kisebb-nagyobb nehézségekkel megoldható lett volna. Az előzőekben említettem, hogy miért az NB II-tőt választottuk.

- Milyen feladatokkal készülnek?

- Edzőtábor most nem lesz. Az alapozás hamarosan kezdődik. Augusztus 28-án rendezzük meg a már hagyományos tornánkat. Az idén valószínűleg tizenötös (tizenöt fős egy csapat) torna lesz. Szeptember elején kezdődik a bajnokság.

- A rögbi országosan is mostohagyerek. Ön is így látja?

- Igen. Az országos szövetségnek 3,5 millió forintból kell gazdálkodnia egész évben. Nem akarok példálózni, de egy megye II. osztályú labdarúgó-csapatnak is 3,5 millió forint az éves költségvetése. Ha egy megye II-es focicsapatnak és egy országos rögbi szövetségnek egyforma az évi költségvetése, akkor egy kicsit el kellene gondolkodni. A rögbi a század elején olimpiai sportág volt, de a második világháború után nem került vissza.

- Nem kell tartani attól, hogy megszűnik a rögbi?

- Nem. Vagyunk néhányan, akik nem hagyjuk, hogy ez bekövetkezzen.

Dunás V. Zoltán


<<< Vissza