<<< Vissza |
Tóni bácsi nyári konyhája |
2004. augusztus 13. |
Sajtleves Hozzávalók: 15 dkg reszelt ementáli sajt, 1 dl tejföl, 1,5 dl tej, liszt, 2 húsleveskocka, vaj, só, őrölt bors, fokhagymakrém, finomra vágott zöldpetrezselyem. Elkészítés: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd felengedjük 1 liter húslevessel. Befűszerezzük, majd felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a reszelt sajtot, és felolvasztjuk benne. A tojássárgájákat jól elkeverjük a tejföllel, a tejjel és ráöntjük a levesre. Tálaláskor zöldpetrezselyemmel megszórjuk, pirított zsemlekockákat és apró sajtdarabkákat kínálunk hozzá. Párolt libamell Hozzávalók: 1 db libamell, 1 kanál liszt, 2 kanál zsír, 5 dkg füstölt szalonna, bors, 1 babérlevél, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg vegyes zöldség, só. Elkészítés: A libamellet megmossuk és besózzuk. A zsírt egy serpenyőben megforrósítjuk és benne a húst kissé átsütjük, azután egy lábasba rakjuk és félretesszük. Zsírjában az apró kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, majd rátesszük a lábasban lévő húsra. Hozzáadjuk a babérlevelet, borsot és mindig kevés vizet öntve alá, fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ekkor a melleket kiszedjük, a zöldséget megszórjuk egy kanál liszttel, feleresztjük egy csésze vízzel és jól felforraljuk. Közben a libamell húsát a csontról óvatosan lefejtjük, felszeleteljük és visszahelyezzük a csontra. Tálra tesszük és a zöldséges pecsenyelevet rászűrve, pirított burgonyával körítve tálaljuk. Jó étvágyat! |