XXXIV. évfolyam 23. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Díszpolgárt választhatunk
 

2003. június 13.


Az előző év gyakorlatához hasonlóan a polgármesteri hivatal ismét kéri a város lakosságát, az intézményeket, a szervezeteket, tegyenek javaslatot azon személyekre, csoportokra, akiket méltónak tartanak arra, hogy részükre a "Szentes Város Díszpolgára" cím, illetve a "Városért Emlékérem" 2003. évben odaítélésre kerüljön.


Bővebben


 

Finn pünkösdölő
 

2003. június 13.


Június 8-10-e között városunkba érkezett a finn testvérváros, Kaarina önkormányzatának küldöttsége. A szociális és egészségügyi ügyekben érdekelt küldöttség vasárnap rövid városnézést követően betekintett a kiséri napok rendezvényeibe, ahol Ollai Istvánné önkormányzati képviselő, a szociális bizottság tagja kalauzolta őket. Azt követően finn barátaink - felfrissülésre - a ligeti uszodába látogattak el.


Bővebben


 

A legsportosabb csapat
A gimi a legjobb

2003. június 13.


Májusban rendezték meg a megyei elsősegélynyújtó verseny. Az általános iskolások korosztályában a fábiánsebestyéni iskola csapata nyert, a középiskolák kategóriájában a Horváth Mihály Gimnázium diákjai végeztek az első helyen.


Bővebben


 

Nyítóparti a Tiszán
 

2003. június 13.


Június 1-jével országszerte megnyíltak a szabad strandok. Immár teljes az üzem a szentesi Tiszai strandon is. A különösen nagy meleg sokakat kicsalogat a folyóra. Ahol kulturált körülmények között, szolgáltatóegységek (mint például vízi mentők) üzemelése mellett pihenhetnek, frissülhetnek fel a látogatók. És jó tudni, a folyóvíz szerelmesei készülhetnek a június 27-28-ai nyitópartira! A programra jövő heti számunkban visszatérünk.


 

Ünnepélyes díjátadás
 Országos Aktfotó Kiállítás

2003. június 13.


Tizenkettedik alkalommal hirdette meg a Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör az országos aktfotó pályázatot. A kétévente megszervezett pályázatra ebben az évben 85 szerző jelentkezett és 465 képet küldött el zsűrizésre. A háromtagú bíráló bizottság: Eifert János, Juhász Miklós és Módos Gábor fotóművészek 38 szerző 83 fotóját javasolta az országos aktfotó kiállításra.


Bővebben


 

Virágok fényben és sötétben
 Megúsztatták a Kurcában

2003. június 13.


Közel 23 ezer egynyári virágot ültettek ki a településen a városellátó intézmény dolgozói. A sokféle (tátika, bársony- és paprikavirág, begónia, verbéna, bojtocska, petúnia, stb.) és sokszínű növények mintegy 1 millió 150 ezer forint értéket képviselnek. Mindezt miért emeljük ki? Már megírtuk, hogy az újabban Európa-hídnak is emlegetett Eszperantó-hídon virágokat helyeztek el. Nem sokáig maradhattak ott, illetéktelen személyek nagyon hamar megúsztatták azokat a Kurcában. A városellátó intézmény dolgozói most ismét megpróbálkoztak a kiültetéssel. Ha szabad ilyet mondani: fölöslegesen. A virágok megint a Kurcában landoltak. Csakazértis?!


 

Béke bennünk?
 

2003. június 13.


Pünkösd hétfője van. Délelőtt tízkor kezdek hozzá e sorok papírra vetéséhez. A hőség már most szinte elviselhetetlennek tűnik. Mégis úgy érzem: meg kell erőltetnem magamat, nehogy elgyámoltatlanodjanak bennem azok a benyomások, melyek tegnap délelőtt váltottak ki bennem valódi pünkösdhöz illő gondolatokat.


Bővebben


 

Országkerülők
 

2003. június 13.


Három fiatalember elhatározta, hogy kerékpáron körbe kerülik Magyarországot. Baranyi Antal, Szabó András, Usztrumul Norber június 6-án hajnalban vágott neki a hatnapos útnak. A terveik szerint naponta legalább háromszáz kilométert kerékpároznak, közben 175 települést érintenek. Összesen 1800 kilométert tesznek meg a szentesi, kerékpáros fiúk.


 

A felsőpárti katolikus templom
 60 éves templom (I.)

2003. június 13.


Kép: A Jézus Szent Szíve templom (Fotó: Vígh László)

Szentes lakóinak száma 1920-ra meghaladta a 32.000 főt, a népességnek közel a fele ekkor már a katolikus egyházhoz tartozott. A számottevő növekedés ellenére a katolikus felekezetnek továbbra is egy temploma és plébániája volt az alsópárti városrészben. A nagy távolság és létszám miatt igényként jelentkezett egy új templom építése a Felsőpárton. Ebbe az irányba hatott Hannauer A. István váci megyéspüspök 1920-ban kiadott rendelete, amelyben intézkedett a szentesi plébánia két részre osztásáról.


Bővebben


 

Felvételire készülnek
 A nyári szünetben

2003. június 13.


A szeptemberben 12. évfolyamba lépő diákoknak már a nyári szünetben lehetőségük lesz a felkészülés megkezdésére. A Szigligeten megrendezésre kerülő központi felvételi előkészítő táborba jogi és szociális igazgatási-, a műszaki-, és a közgazdasági szakcsoportba készülők jelentkezhetnek június 16-áig.


Bővebben


 

Átadják az értékeket
 Zenei tábort szerveznek

2003. június 13.


1998. óta, immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre az egy hetes tehetséggondozó zenei tábor. E tábor ötlete Nagy János címzetes igazgatótól származik, aki zene iránti elkötelezettségét az ifjú zenészek szolgálatába állította és kitalálta ezt a tábort. Ennek az egy hetes együttes munkának és létnek a résztvevőit sok szép dolog szólította városunkba, Szentesre. Mindenek előtt a komolyzene kiolthatatlan szeretete, a jövő, a fiatal muzsikusok nevelésébe vetett hit és akarat, valamint az az igény, amely egy ilyen együttes, közös gondolkodást és munkát életre hív.


Bővebben


 

Sikeres tanulók
 Pedagógusnapi köszöntő

2003. június 13.


A városi pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték a tanulmányi versenyeken eredményesen szereplő tanulókat, felkészítő tanáraikat. Szűcs Lajos alpolgármester emléklapot, könyvutalványt, pénzt és virágot adott át a részükre.
Alábbiakban az általános iskolások eredményeit közöljük.


Bővebben


 

Háromnapi mulatság
 

2003. június 13.


Hol volt, hol nem volt... Mint a mesében. A lényeg: 1987-ben már szerveztek kiséri napokat a város ama történelmi részén. Aztán jöttek a változások, nemcsak a politikában, talán akaratban is, s a rendezvény egyszerre megszűnt létezni. Mígnem nyolc évvel ezelőtt a lokálpatrióta Dömsödi házaspár gondolt egy nagyot: elhatározták, hogy fölelevenítik a szép hagyományt. Menet közben a lakosság is megkedvelte a rendezvényt, a szervezők pedig megpróbáltak mindig új ötletekkel előrukkolni a Farkas Antal és a Nagyörvény utcák találkozásában.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. június 13.


Minden kincs elveszíthető, a földi kincsek kivétel nélkül semmivé válhatnak: a Biblia szerint a rozsda és a moly megemésztheti, a tolvajok ellophatják, vagy értéküket veszíthetik (voltam én már milliomos, sőt trilliomos is, inflálódott Pengőben. Ha leesett, nem hajoltam le érte, vagy ha mégis, akkor csak a rend kedvéért, mint a szemétért). A frissen tartott tudás, általában a szellemi értékek, például a karbantartott szakképzettség, megérik a befektetett fáradságot, mert nem csak megélhetést biztosítanak, de megbecsülést váltanak ki, egyúttal önbizalmat is adnak. Csupán egytől óvakodjál: sose hidd, hogy már eleget tudsz.


Bővebben


 

Kinyílt a világ
A második díjas szerző

2003. június 13.


Képünkön: Nagy István: Textillúziók - Bimbók

Szentes neve a fotóművészetben összeforrt az országos aktfotó kiállítással. Történetéről hosszasan lehetne mesélni. Úgy hírlik, nem csekély munkájába került a Kruzslicz Pál igazgató vezette művelődési központ kollektívájának, hogy meggyőzze az akkori városvezetést a lehetőségről. Engedélyezések sora (tanács, pártbizottság) kellett ahhoz, ne feledjük, a '80-es évek elején járunk, mire rábólintottak az óhajra. Jól tették! Így '83 óta kétévenként rendszeres jelleggel megrendezik a tárlatot.


Bővebben


 

Építők kézjegyei
 

2003. június 13.


Molnár Mihály hódmezővásárhelyi főlevéltáros és Dömötör János véleményeit idézem: "Nyári színkör, Népkert terveit Budai Bálint szentesi építőmester váltotta valóra akként, hogy 1898. július 15-én átadásra került az épület, melyben földszint, páholysor és karzat, valamint öltözők, előcsarnok, színpad, zsinórpadlás kapott helyet. A kétszintes épület téglaalapon, favázas szerkezettel készült, melyben a gerendák strukturálisan tagolták a homlokzatokat. Emellett a párkányzat és a bejárati részek mértéktartó fafaragása is javította az esztétikai hatást. Hasonló a jelen időben az egész országban nincs."


Bővebben


 

Harmincöt éves lap a neten
 www.szentesinfo.hu/szentesielet

2003. június 13.


A város hetilapja, a Szentesi Élet idén lépett 35. évfolyamába. Az évfordulót áprilisban ünnepeltük. Ez alkalomból az újság internetes oldalát is sikerült megújítani. Ezzel kapcsolatban Tímár Ferenccel, a TEAM Számítástechnika vezetőjével beszélgetünk.
- Az internetes megjelenés alapfeltétele, hogy az újság számítógépen készüljön -mondja a szakember. - A város nyomdájában ez már régóta így megy. Az archívumunk visszamenőleg 1955-ig van meg. Ebből 1997-től már a jelenlegi internetes oldalon is találhatók írások.


Bővebben


 

Deák-Diák Show
 Már tervezik a következőt

2003. június 13.


A Deák Ferenc Általános Iskola immár 14. show-műsorát mutatta be a kedves szülőknek és érdeklődőknek. Ez a nap mindig nagy ünnep, hagyomány iskolánk életében. A zsúfolásig megtelt nézőtér, a felgördülő függöny izgalommal töltötte el az öltöző ifjú "művészeit".
Minden a forgatókönyv szerint ment, zökkenőmentesen és gördülékenyen. A színfalak mögött gyerekek segítettek a kellékek színpadra állításánál. Orovecz Dani programmal a kezében szólította színpadra a csoportokat.


Bővebben


 

Fűszer és kapitány
 

2003. június 13.


Egy nagyon kellemes napot tölthettünk Szarvason május 16-án, pénteken. Országos életviteli technika versenyen vettünk itt részt. Idáig eljutni hosszú és nehéz feladat volt. Az egész nálunk, a Koszta József Általános Iskolában kezdődött. A területi fordulót Szolláthné Sárközi Sarolta tanárnő szervezte meg. Nemcsak Szentesről, hanem Mindszentről is érkeztek háromfős csapatok. Először is be kellett adnunk a nevezési feladatot, melyben a városunkhoz kapcsolódó jellegzetes ételt vagy ételkészítési módot kellett bemutatni. Ezután következett az írásbeli feladatok megírása, utána fűszerek és konyhatechnikai eszközök felismerése.


Bővebben


 

Nagyhegyi nyár
 

2003. június 13.


Immár harmadik alkalommal rendezik meg a nagyhegyi nyári napokat. Az eseményt június 21-én, szombaton a Vasutas SC sporttelepén (Korsós sor) tartják.
Programok. Délelőtt 9 óra: III. nagyhegyi kispályás labdarúgó- és az amatőr teniszbajnokság rajtja. 10 óra: a kisvasút és MÁV múzeum, kisgőzös, a "Kacsa" és a "Hargita", az egykori kormányvonat bemutatása. 11-17 óra: indián fejdíszek készítése, arcfestés, kézműves foglalkozás, aszfaltfajzolás.


Bővebben


 

Kívül és belül
 Könyvbemutató a könyvtárban

2003. június 13.


Különös hely lehet az a Nagyhályog, mintha jártam volna ott. Alsópárt, Felsőpárt, Széchenyi Sörcsarnok, ifiház, na és a környék: Déháza, Vásárhely - ugye ismerősen cseng. Mindenesetre akinek - velem egyetemben - rémlik valami, nyugodtan üsse föl Cserna-Szabó András könyvhétre megjelent Félelem és reszketés Nagyhályogon című kötetét, amiben megismerhet egy helyet, ahol "semmi sem lehetetlen". A Szentesről elszármazott, de vissza-visszatérő, Budapesten élő fiatal írót az alkotás mikéntjeiről és hogyanjairól kérdeztem.


Bővebben


 

Téves riasztás
 

2003. június 13.


Vasárnap hajnali félegy. Csöngetnek egy rövidet a kapunál. Aztán még egyet. Kilépek az udvarra. A szomszéd ház faláról visszaverődik a villogó kék lámpa fénye. Kisség meglepődve lépek a kapuhoz. A járda szélén áll a mentőautó nyitott ajtóval, előttem két mentős táskával a kézben. Önök hívtak mentőt? kérdi az ápoló. Mi ugyan nem, válaszolom. Az iratai közt böngészve mondja a nevet és a címet, ahova a riasztás szólt. A vezetéknév stimmel, a keresztnévnek csak kezdőbetűje. (Név a kapucsengőn is ki van írva, csak nem onnan írta le valaki rosszul?!).


Bővebben


 

Valami Amerika
 

2003. június 13.


A csillogó érmeken túl más hozama is van az eredményes sportnak. Az egészség és az anyagi muníciók mellett a tudás sem megvetendő példája annak az "utórezgésnek", amit egy sikeres sportkarrier generálhat. Két volt szentesi úszó, Besenyei Tamás és Székely Gergő az Amerikai Egyesült Államokban egy kéz- és egy lábtempó között egyetemre járnak. Az előbbi mezőgazdasági közgazdásznak, az utóbbi informatikusnak tanul. Élményeikről s a kinti élet néhány sajátosságáról beszélgettünk.


Bővebben


 

Gólözön és örömfoci
 Szentesi TE

2003. június 13.


A tétnélküliség, a tehermentesség, a felszabadultság örömfocit hozhat. Ezt a játékot produkálta a Sós (Bíró) - Márics, Erdei, Keller, Tóth Cs. - Pálfi (Nana), Koncz, Szarvas, Mátyás (Kerepeczki) - Török, Pálinkó, edző: Bozóki Zoltán összeállítású Szentesi TE együttese a szajoli vendégjátékán. A mérkőzés elején észlelhető volt a Kurca-parti legényeken a Makó elleni magyar kupa összecsapás hatása.


Bővebben


 

Gyerekek vezették a vonatot
 

2003. június 13.


Öt évvel ezelőtt rendezték meg először a MÁV Jendrassik György Műszaki Főnökség területén a közlekedési gyermeknapot. Ebben az évben már háromszáz kisiskolás tanult és szórakozott a különböző műszaki bemutatókon. Az iskoláktól a Tisza Volán Rt. autóbuszai vitték ki a gyermekeket és a pedagógusokat a vasútállomásra. Onnan nosztalgia vonattal utaztak a motorgarázshoz, ahol megtekintették a múzeumot, a mozdonyforgatót és kipróbálták a vasúti hajtányt. Közben megismerkedtek a MÁV munkájával és a különböző technikai újdonságokkal is.


 

Seniorok a rajtkövön
 

2003. június 13.


Évek óta hagyomány, hogy május utolsó napján vagy június első napjaiban senior úszók állnak rajtkőre, a szentesi sportuszodában. Az idén május 31-én és június 1-jén került megrendezésre, a VIII. nemzetközi senior úszóverseny a Szentesi Delfin SE szervezésében. Három ország (Szerbia-Montenegró, Ausztria, Magyarország), kettőszázötven senior úszója adta le nevezését. A résztvevők között több korábbi olimpiai, EB illetve VB helyezett is rajhoz állt. A kánikulai melegben öröm volt a medence hűsítő vízébe ugrani és teljesíteni a versenytávokat. Szombaton a hosszabb, vasárnap a rövidebb versenyszámok leúszása várt a résztvevőkre. Az idő elszállt felettük, de egy összeszokott közösségről van szó. Szombaton egy közös vacsorán mindez be is bizonyosodott.


Bővebben


 

Szentesi Sátor-kupa
 

2003. június 13.


A Szentesi Tenisz Klubban - az elkészült fedett pályáiknak köszönhetően - a sportolók egész évben edzés- és versenylehetőségekhez jutnak. Ami nagyon lényeges, versenyeket rendezhetnek hazai pályán. Mindez már az eredményességben is megmutatkozik.
Például abban, hogy a Szentesi Sátor-kupán a 12 éves fiúk mezőnyében Szabó Dániel a második helyet szerezte meg.


Bővebben


 

A rutinos öreg
 

2003. június 13.


Hosszú évek után ismét olyan helyzetbe került a szentesi férfi kézilabda, hogy újra lehet NB II-es csapata a városnak. Ez köszönhető a Szentesi Kinizsi férfi csapatának. Az együttes egyik oszlopos tagja volt egy olyan játékos, aki közel egy évtized kihagyás után ismét csatasorba állt. Névszerint, Kardos Tamás. Vele beszélgettem.


Bővebben


 

Tűz a megyeházán
 

2003. június 13.


Tűz ütött ki június 12-én reggel a volt megyeháza épületében található levéltár kutatószobájában. A tűzoltóságtól kapott tájékoztatás szerint a tűzjelzés reggel 7.42-kor érkezett a parancsnokságra. Az esethez két fecskendővel vonultak ki, a helyszínen (a kutatószobában) egy asztal égett, a körülötte lévő parketta intenzíven átizzott.


Bővebben


 

Finisel a Kinizsi
 

2003. június 13.


A megye III. osztály utolsó előtti fordulójában, a Szentesi Kinizsi idegenben Ferencszálláson lépett pályára. Tóth György tanítványai hálátlan vendégnek bizonyultak. nagyarányú győzelemmel tudatosították a hazaiakkal, hogy ki a jobb. A féltucat gólon, melyet belőttek a vendéglátók kapujába ifj. Tóth Gy. 3, Puskás, Hidas és Töröcsik osztozott. A hazaiaknak mindössze kétszer sikerült mattolni a vendégek kapusát, s így alakult ki a 6:2-es Szentesi Kinizsi győzelem.


 

A Bertók a vidék legjobbja
 

2003. június 13.


Horváth Tamás, az OB-I-es Kontavill-Szentes hálóőre szeptembertől Spanyolországban folytatja pályafutását. A Bertók SC az ötödik helyen, a vidék legjobbjaként fejezte be a OB-I/B-s vízilabda-bajnokságot. A Carnex-Szentes ifjúsági csapata két győzelemmel búcsúzott az idei szezontól.
Horváth Tamás szeptember elsejétől a Földközi-tenger partján védheti ki az ellenfelek góljait. A huszonnégy éves kapus egy esztendőre szerződött a spanyol első osztályba idén felkerült Valencia csapatához.


Bővebben


 

Volt már jobb is!
 

2003. június 13.


A Szentesi Kinizsi NB III-as asztalitenisz-csapata a 2002-2003-as bajnoki idényben nem a legjobb formáját mutatta, mindez az eredményen is meglátszik. A pontvadászat végeztével Zoltai Zoltánnal a csapat szakosztályvezetőjével az év végi bizonyítványt értékeltük.

- Hogyan értékeli az együttes szereplését? Miben látja a gyenge teljesítmény okát?


Bővebben


 

Családi események
 

2003. június 13.


Született: Határ Istvánnak és Szikszai Hajnalkának (Dózsa Gy. u. 156.) Balázs, Pusztai Gábornak és Varga Ibolyának (Magyari I. u. 16.) Gábor...


Bővebben


 

Ludányi Mihály
 In Memoriam

2003. június 13.


"Akit az Istenek megbüntettek, abból pedagósust teremtettek". Ezt mondták a régi rómaiak, akik még akkor nem tudták a nagy igazságot: akit az Istenek megbüntettek, abból jó pedagógust teremtettek.


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz