<<< Vissza

Valami Amerika

2003. június 13.

 

A csillogó érmeken túl más hozama is van az eredményes sportnak. Az egészség és az anyagi muníciók mellett a tudás sem megvetendő példája annak az "utórezgésnek", amit egy sikeres sportkarrier generálhat. Két volt szentesi úszó, Besenyei Tamás és Székely Gergő az Amerikai Egyesült Államokban egy kéz- és egy lábtempó között egyetemre járnak. Az előbbi mezőgazdasági közgazdásznak, az utóbbi informatikusnak tanul. Élményeikről s a kinti élet néhány sajátosságáról beszélgettünk.

- Az úszás vagy az iskola játszik most nagyobb szerepet tengerentúli életetekben?

Tamás: - Mostanra a tanulás vált fontosabbá. Számomra nagy érvágás volt, hogy nem tudtam kijutni a sydney-i olimpiára, és ezt a rossz érzést csak egy amerikai ösztöndíj tudta orvosolni. Három éve tanulok Indiana államban, még egy esztendőnyi úszással tartozom az egyetemnek, utána marad a munka.

Gergő: - Nekem is az iskola vált főszereplővé, bár a medencében is bizonyítani szeretnék. Tomival ellentétben én csak másfél éve élek Marylandben, így még a java hátravan.

- Milyen benyomásaitok vannak a jenki életről?

Gergő: - A magyarországinál sokkal jobban, bőkezűbben lehet ott élni. A társadalom viszont roppant felszínes. Látszólag nagyon barátságosnak mutatkozik az amerikai nép, de barátságot kötni, elfogadtatni magad sokkal nehezebb.

Tamás: - Ebben a felszínességben egyetértek Gergővel. Nekem is tizennyolc hónapba telt, míg a humor szintjéig elsajátítottam az angol nyelvet, onnantól kezdve már amerikaiként kezeltek, de addig nem igazán elegyedtek velem szóba.

- Anyagilag hogyan boldogultok?

Tamás: - Azt hiszem, mindkettőnk nevében beszélhetek erről, hiszen a feltételek gyakorlatilag azonosak. Az ösztöndíjunk után ugyan fizetünk adót, és a saját szállásunk költségeit is mi fedezzük, de a maradék elegendő kajára, könyvekre, egy kis szórakozásra, és még félre is tudunk tenni egy kis pénzt.

- Élnek-e környezetetekben magyarok, és milyen kapcsolatot ápoltok velük?

Gergő: - Én úgy kezdtem, hogy kivittem a barátnőmet. Az egyetemen egyébként még négy magyar van, de ők nem úsznak, és alig tudunk találkozni, beszélgetni, de ha összefutunk, csevegünk egy kicsit és kész. Mindenki nagyon elfoglalt.

Tamás: - Én egy budapesti srác helyére kerültem ki, aki az úszás után kinn maradt dolgozni. Mellette egy négyes fizikus csoport van ott az egyetemen, akik tudományos munkát végeznek, de velük nagyon ritkán futunk össze. Inkább Gergővel tartom a kapcsolatot minden nap az Interneten.

- Egyébként hogyan telnek a hétköznapjaitok, és miként képzelitek el a jövőt?

Tamás: - Reggel hatkor edzéssel kezdjük a napot, nyolc után pedig következnek az órák, amik általában fél háromig tartanak. Ezeket nem úgy kell elképzelni, mint az itthoni iskolákban, az aktív tanórákat tekintve sokkal szellősebb az oktatás, maximum négy előadáson veszünk részt egy nap. Délután konditerem, utána pedig ismét kétórás úszó edzés. Ami pedig a távolabbi céljaimat illeti, két évem van még az egyetemből, ezt követően egy évig még dolgozhatok, gyakorlatot szerezhetek egy cégnél, ami ha jól sikerül, zöld kártyát is kaphatok. Igazából még egy jó pár évet szeretnék kinn tölteni, jól érzem magam az USA-ban.

Gergő: - A napirendem nagyjából ugyanaz, mint a Tamásé, annyi különbséggel, hogy az előadásokon kívül nekem heti húsz órát kell a gép mellett görnyedve programoznom. Ez teljesen kitölti a mindennapjaim, nem sok szabadidőm marad másra. Tomival ellentétben én nem kapok egy év gyakorlati időt az egyetem elvégzése után, csak két hónapom lesz, amit utazással, nézelődéssel tölthetek el. Szeretnék én is valami munkát találni, ami akár lehet tudományos is az egyetem keretein belül, de hosszabb távú amerikai életet nem tervezek.

- Végezetül egy férfias kérdés. Milyenek a csajok odakint?

Tamás és Gergő: - Botrány. Vagy alaktalanok vagy kövérek. Ami itthon van viszont, Kánaán.

Bíró Dániel


<<< Vissza