<<< Vissza

Harmincöt éves lap a neten
www.szentesinfo.hu/szentesielet

2003. június 13.

 
A város hetilapja, a Szentesi Élet idén lépett 35. évfolyamába. Az évfordulót áprilisban ünnepeltük. Ez alkalomból az újság internetes oldalát is sikerült megújítani. Ezzel kapcsolatban Tímár Ferenccel, a TEAM Számítástechnika vezetőjével beszélgetünk.

- Az internetes megjelenés alapfeltétele, hogy az újság számítógépen készüljön -mondja a szakember. - A város nyomdájában ez már régóta így megy. Az archívumunk visszamenőleg 1995-ig van meg. Ebből 1997-től már a jelenlegi internetes oldalon is találhatók írások. A rendszeres megjelenés kezdete '98. márciusára tehető. Az előző hivatalos szentesi oldal a www.szentes.hu tartalmazta interneten az újságot.

- Az idő tájt ez eléggé úttörőjellegűnek számított - vetem közbe. Tímár Ferenc némi büszkeséggel vállalja a munkát.

- Igen, ugyanis számos országos jelentőségű újság még nem képviseltette magát az interneten, talán nem tartották fontosnak, hogy ott legyenek. A mai napig megfigyelhető, hogy az archívumra sem fektetnek olyan hangsúlyt, mint amennyit mi megpróbáltunk. Más nagy lapoknál mindössze a 2000-2002. az archívum viszonyulási időtartama. Az előző formátumban Niethammer Zoltán webmester közreműködésével Keserű Imre, aki mind a mai napig az újság tördelőszerkesztője, készítette az internetes változatot, oly módon, hogy többé-kevésbé válogatva jelentek meg egy listában. A hozzá kapcsoló képek sajnos az interneten még nem voltak fönt. A technika akkor még ezt nem tette lehetővé.

- Azután történt egy fordulat...

- Mégpedig 2002 januárjában, amikor is a városi honlap tárlóhelyének megváltozása némi szerencsétlenséget okozott. Eltűnt az addigi Szentesi Élet archívum. Mi úgy gondoltuk, ez a helyzet méltatlan ahhoz az újsághoz, ami a régióban messze a legrégebben interneten van. A következő év februárjától részben egy új arculattal indítottuk el a friss számok megjelentetését Bővíz Tibor webmester és Labádi Imre webszerkesztő közreműködésével. Azzal együtt a régiek kiegészítése is folyamatosan zajlott. Ma már elmondhatjuk, hogy az 1995-ig terjedő archívum ismét kezd kiteljesedni.

- Az évforduló milyen érdekességeket hozott az internetes oldalakon?

- Elkészítettük az 1968-ban megjelent első szám reprint változatát. A régi oldalakat, a hangvételt figyelve ma már egy kicsit furcsának tűnik az embernek az egész. Beleérezni abba, hogy az újságot nemcsak egyszerhasználatos eszköznek tekintjük, gondoljunk csak a helytörténeti részre. Ehhez is próbál segítséget nyújtani az újság az interneten megjelenő számaival.

- Nekem például tetszik a Szabó Róbert szerkesztette legelő szám. Érdekelne, Tímár Ferenc, a TEAM Számítástechnika vezetője miként kapcsolódott a munkába?

- Mint a helytörténet iránt érdeklődő ember. Nem tagadom, az internetes oldalak megújítása az én elképzelésemből adódott. Kicsit méregből csináltam, mivel méltatlannak éreztem, hogy pont a 35. évforduló előestéjén tűnt el az internetről a Szentesi Élet. Azt mondtam, abba nem lehet belenyugodni, hogy nincsen. A mostani arculat szerintem is jól sikerült. Január 10-étől él, az már a képekkel együtt van, a fotók Vidovics Ferenc munkái.

- Melyek az előnyei mindennek?

- Elsőként említhetem a világméretű elérhetőséget. Azután visszakereshető, cikkenként pontosan hivatkozható: http://www.szentesinfo.hu/szentesielet/2003/22_0606/01.htm

- További tervek?

- A régi fotók integrálása.

Lovas József


<<< Vissza