<<< Vissza

Építők kézjegyei

2003. június 13.

 
Molnár Mihály hódmezővásárhelyi főlevéltáros és Dömötör János véleményeit idézem: "Nyári színkör, Népkert terveit Budai Bálint szentesi építőmester váltotta valóra akként, hogy 1898. július 15-én átadásra került az épület, melyben földszint, páholysor és karzat, valamint öltözők, előcsarnok, színpad, zsinórpadlás kapott helyet. A kétszintes épület téglaalapon, favázas szerkezettel készült, melyben a gerendák strukturálisan tagolták a homlokzatokat. Emellett a párkányzat és a bejárati részek mértéktartó fafaragása is javította az esztétikai hatást. Hasonló a jelen időben az egész országban nincs."

Budai mester és munkatársai századforduló utáni évtizedek tevékenységét Kispál István egykori inasa vázolta az ötvenes években. Ekkor már ő a tanítómesterünk. Csongrádi út 10. sz. telken a mesterem otthonának udvarában az ácstelepen, kötöttük-szabtuk le a tetőszerkezetek anyagát. A mester pontos munkát követelt. Félegyházi-Török Ferenc ácsszakmunkás - a főnökkel hasonló korú - szorgalmasan, gyorsan dolgozott.

A gerendákon jelzett vágási vonaltól a fűrészeléskor olykor eltért. Utasítva lett: gerendákat a derékszög mellett rajzolja meg és a vonalak mellett fűrészeljen, a méretet, darabszámot megmondta. A munka elvégzése után kérdezte, mi a teendő. Válasz: hasigasd fel tűzre. Teljesítette. Az esemény Orgováy Antal, Orosz Antal, Virágos Imre szentesiek, Rácz Imre szegvári, Dombi Ferenc, Kirsner testvérek hárman inastársaim számára is útmutató lett.

Budai mester a jó és pontos munka alapján lett Szentesen is ismert szakember. Szentes város tanácsának is dolgoztunk. Például a tiszai kompot karbantartottuk. Egyedi formájú családi házakat építettünk. Csongrádi út 11. sz. telekre alapoztuk a mesterem második otthonát. Kerttel övezett, díszes homlokzatú, tornyos épületet Budai villának nevezték. Sima Ferenc u. 15. sz. szárazbejáratú nyeregtetős családi házat Bartha nagykereskedőnek építettük. (A hajdani környezetben látható ma is.) Arany János u. 30. az utcával párhuzamos előkertes téglaalap alakú nyeregtetős ház, homlokzata közepén terasz - előtér - mellvéddel kerítve, tetővel lefelé apácarács fadísz van.

Mesterem húgának lett az otthona. A figyelemre érdemes épület mellé új házak készültek, betonkerítés is takarja. Budai mester az építkezések szünetében, télen az ártézi kút társaságoknak kútjaik fúrását vállalta. Emberi erővel végeztük a nehéz fizikai munkát. De így kenyérkereseti lehetőségünk volt. A kutakból bőséges, jó ivóvíz folyt évtizedeken át.

A mesterem - viszonylag - korán elhunyt. Felesége az ingatlanokat eladta. A Csongrádi út 11. sz. Tálas doktor tulajdona lett. Az özvegy Ady E. u. 41. sz. alacsony öreg nádas házba költözött. Kispál István saját tevékenységét vázolja: "A Petőfi u. 1. sz. ház vasbeton és tetőszerkezete, Kurca, Kórógy, Veker vasbeton hídjainak építésén dolgoztam."

Kispál István fia Antal ács- és állványozó szakmunkással pontosítottuk a rövid krónikát. Czuczi Imre kőműves-műköves szakmunkás készítette a Petőfi u. 1. sz. ház homlokzati bejárati ajtóinak márvány színes műkődíszeit. Kicsinyített mását az Esze Tamás utcai otthonának kertjében láttam 1977-ben. Elődeink kézjegyeiből, remek alkotásaiból kíséreltem meg bemutatni néhányat, folytathatóság céljából.

Kátai Ferenc


<<< Vissza