XXXIV. évfolyam 5. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Hó alatt élünk
 

2003. február 7.


Tél tábornok nem nyugszik, továbbra is hóesésben tart bennünket. Még el sem múltak az előző havas időszak nyomai, február elején újabb nagy mennyiségű égi áldás zúdult a városra. Varga Sándor, a városellátó intézmény vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, tíz gép, 40 kézi munkás dolgozott ezekben a napokban. Folyamatosan, éjjel-nappali szolgálatban. A folytonos havazás csak nehezítette a munkát. A Kossuth utcát most éjjel takarították, gondolva a nappal parkoló gépkocsikra. A főbb utakat sózták, a mellékutakat nem. Február 6-án reggelre minden út járható volt a városban. Ezen a napon a közlekedési lámpás útkereszteződést tisztítják meg a hótól, latyaktól, várhatóan 7-én már azok irányítják a forgalmat.


 

Jól eladni a megyét
 

2003. febrár 7.


Az elmúlt héten Csongrád Megye Közgyűlésének elnöke, dr. Frank József beszélgetésre, együtt gondolkodásra hívta a megye valamennyi településének polgármesterét a szegedi Forrás Szállóba

 
Bővebben

 

Szeretettel pótolják a családot
Átmeneti szállás és jelzőrendszer

2003. február 7.


A szentesi szociális ellátás újabb egységgel bővült. Megtörtént a Gondozási Központ Átmeneti Szállásbiztosító 2. számú Idősek Klubja és a jelzőrendszeres házigondozás ünnepélyes átadása. Utóbbi a város területén február 3-án hivatalosan beindult.


Bővebben


 

Költözhetnek a lakók
 

2003. február 7.


Mint ismertes, az önkormányzat 18 szociális bérlakást építetett az Új utca 11. szám alatt. Szilvási Árpádné vagyongazdálkodási csoport vezetője lapunknak elmondta, hogy a kormányzati támogatással épült lakások kivitelezése elkészült, műszaki átadás-átvételi eljárás január 16-án megtörtént, azt követően átadták a kezelőnek, a Városi Szolgáltató Kft-nek. A csoportvezető szerint a 13 egyszobás, 4 kettőszobás és egy háromszobás lakás szép kivitelezésben, megfelelő állapotban vették át.


Bővebben


 

Zene füleimnek
 

2003. február 7.


Nagy lelki gyönyörűség volt olvasnom az új Esztergom-budapesti érsek-prímás szavait, melyek arról szólnak, hogy papok és püspökök "a másként gondolkodó embert is szólítsák meg, s törekedjenek annak megértésére: milyen emberi és társadalmi terhek tesznek valakit érdektelenné vagy ellenségessé a hit tanítása iránt."


Bővebben


 

KESZOSZ közgyűlés
 

2003. február 7.


A Keresztény Szociális Szakszervezetek Országos Szövetsége (KESZOSZ) február 1-2-án tartotta tízéves jubileumi kongresszusát Budapesten. A Józsefvárosi Galériában lezajlott rendezvényről lovag Imre Károly, a KESZOSZ társelnöke számolt be lapunknak.
Mint megtudtuk, az első napon a küldöttek Érdekvédelem és politika, érdekvédelem és EU csatlakozás címen hallhattak előadásokat. Előadók: Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, dr. Zacsek Gyula, dr. Andrásfalvy Bertalan és dr. Siklai István.
A második napon programviták hangzottak el, majd a megüresedett pozíciókra választott jelölteket a kongresszus. Régiónkból dr. Abdul Rahim mindszenti háziorvost, a Közalkalmazottak Országos Keresztény Szakszervezete főtitkárává választották.


 

Szellemi kézfogás
 

2003. február 7.


Régóta várt kiadvány átadására került sor a Koszta József Múzeumban múlt csütörtökön, amikor bemutatták Dömötör János Koszta József festőművész állandó hagyatéki kiállítása című albumát. A nyugalmazott múzeumigazgatót, művészettörténészt arra kértük, néhány szóban ismertesse ezt a rendkívűl igényes, gyönyörűen kivitelezett kiadványt.


Bővebben


 

Burián Lajos elmozdítása
Közéleti küzdelmek a múltban (XIII.)

2003. február 7.


A városi tisztújításon elért győzelmet ünneplő ellenzék öröme nem volt felhőtlen. Beárnyékolta azt, hogy a megválasztott polgármester és a tisztikar tagjainak többsége ellen még mindig folyt az előző évben indított fegyelmi vizsgálat, melynek várható végkifejlete rosszat sejtetett. A baljós előérzetet fokozta az a kormánypárt részéről felröppentett híresztelés, amely szerint Vadnay főispán mindent el fog követni annak érdekében, hogy a tisztújításon diadalmaskodó Burián Lajos polgármestert elmozdítsa állásából.


Bővebben


 

Adakozzunk
Egy százalék 

2003. február 7.


A Deák Ferenc Általános Iskoláért Alapítvány köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik az elmúlt tíz évben támogatták működésüket. Amennyiben az adózók továbbra is felajánlják az alapítványnak személyi jövedelemadójuk 1 %-át, akkor azt a 19084231-1-06 számon tehetik meg. Ha egyéb pénzadománnyal is szeretnék segíteni az alapítványt, akkor az a 80600017-10000908-as számlaszámon történhet....


Bővebben

 

Hallatni a hangunkat...
 

2003. február 7.


Dr. Dömsödi József  már korábban megízlelte az önkormányzatban végzendő feladatokat. Külsősként '94-től '98-ig a jogi és ügyrendi bizottság, '98-tól 2002-ig pedig a sportbizottság tagjaként segítette a helyhatóság munkáját. Így elmondhatjuk, az önkormányzati tevékenysége már-már folyamatosnak tekinthető.


Bővebben


 

Drámais jubileum
 

2003. február 7.


A Horváth Mihály Gimnázium két jeles jubileumot tart az idén. Bácskai Mihály nyugalmazott igazgató diákszínpada 50 éves lesz, az általa létrehozott irodalmi drámai tagozat pedig fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Az iskola mindkét eseményt méltó keretek között szeretné megrendezni június 26-29-e között. Az iskola vezetése kéri mindazokat, akik 1954 és 1981 között a diákszínpad tagjai voltak, mihamarabb juttassák el címüket, elérhetőségeiket a Horváth Mihály Gimnázium titkárságára, hogy a szervezők a találkozóval kapcsolatban mindenkit informálni tudjanak.
A bejelentkezéshez az alábbi elérhetőségek állnak rendelkezésre. Telefon: (63) 311-454, telefon/fax: (63) 314-558. Mobil: 30/278-8895 (Csapiné Matos Ibolya szabadidő-szervező). E-mail: bfmarta@mailbox.hu; mobolya@mailbox.hu; hmg@index.hu.  Levélcím: 6600 Szentes, Szent Imre herceg utca 2.


 

Meddig kell félni?
Fedett uszoda a megoldás

2003. február 7.


Farkas Sándor, Szentes és térsége országgyűlési képviselője levélben érdeklődött Jánosi György gyermek-, ifjúsági- és sportminiszternél arról, hogy meddig kell még félniük az ország legeredményesebb vidéki vízilabda utánpótlásbázisán a sportolóknak és a sportszerető közönségnek a szélvihartól?


Bővebben


 

Vegyük komolyan egymás munkáját
 

2003. február 7.


Halmai László építőmérnök, a polgári összefogás frakciójának vezetője, immár harmadik ciklusban önkormányzati képviselő. Vele beszélgetünk. Először is a választásokról, az elért eredményről faggatom.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. február 7.


Azt a szülőt, aki nem kíséri figyelemmel gyermeke iskoláztatását, hamar meglepetés éri, méghozzá kínos. Jobb megelőzni.


Bővebben


 

Sokszínű választék
Tizenöt kiadó bemutatója

2003. február 7.

 
Szakmai előadásokkal egybekötött tankönyv- és taneszköz kiállítás, illetve vásár színhelye volt az ifjúsági ház január 30-án délután. A Szentesi Művelődési Központ  és a Szentesi TIT közös rendezvénye nemcsak óriási választékot, engedményes vásárlási lehetőséget tartogatott az érdeklődők - mindenek előtt a pedagógusok - számára, de különböző helyszíneken több szakmai, ismeretterjesztő előadás és beszámoló is elhangzott. Így sor került a képességfejlesztő játékok eszközbemutatójára, szó esett az informatikai tankönyvek szerepéről, az énekórai motiválás módszereiről, és sok egyéb hasznos újdonságról.


Bővebben


 

Lassan, de biztosan halad
Felújítják a Református Nagytemplomot

2003. február 7.

 
Ma már el sem képzelhető az életünk pályázatok nélkül. Minden új beruházás, felújítás, bővítés, korszerűsítés szinte kizárólag ezek elnyerésével valósulhat meg. Ez érvényes a szentesi református egyházközség tevékenységére is. Az elmúlt évi pályázatokat vettük nagyító alá, mire volt vajon elég, és mire kellene még pénzösszegeket nyerni.


Bővebben


 

A szentesi irodalmi múlt mindenese
Bucsányi György hetven éves

2003. február 7.

 
 Amennyire közismert a Kurca-partján a cím második felének tartalma, annyira furcsa leIrni az elsőt: tényleg ennyi volna ez a ma is kisfiúsan mosolygó és járásában-szellemében egyként friss tanárember?


Bővebben


 

Dolgoztak a tolvajok
Rendőrségi hírek

2003. február 7.


Január 24-én ismeretlen tettesek a Páva utcában két lakásba törtek be. Az egyik helyszínről mobiltelefont, ékszereket és egy - szabályosan tartott - szolgálati lőfegyvert vittek el 300 ezer forint értékben. A másik lakásból mintegy 1 millió 100 ezer forint értékű ékszer lett a betörők zsákmánya. Az elkövetőket azóta a debreceni rendőrkapitányság dolgozói elfogták, és előzetes letartóztatásba helyezték.


Bővebben


 

Szilvapálinkát, azt szerették
 

2003. február 7.


"Bort, sört, pálinkát csak akkor ittak, mikor benne módjuk volt, orvosságul, időtöltésre vagy maguk megvidámítására." (Kis Bálint)
Ellenérzést válthat ki, ha egy nő a fenti témájú előadást vállal, sőt meg is tartja. Engem szentesi születésű néprajzkutatóként Mód László néprajzkutató és Szabó János múzeumigazgató kedves kollégáim kértek fel a fenti című előadásra. Elvállaltam az előadást. Itt is köszönöm bizalmukat.


Bővebben


 

Szentesi tánc a tévében
 

2003. február 7.


Az idei év egyik legnagyobb szentesi sporteseményét rendezi a Szilver TSE. Mint azt Szatmári-Nagy Szilvia, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, szeptember 13-án a szentesi sportcsarnok ad otthont a felnőtt versenyzők részére kiírt Standard Magyar Bajnokságnak. A rendezési jog megérkezett a szövetségtől, ezzel minden adminisztratív akadály elhárult a verseny lebonyolítását illetően


Bővebben


 

Mindszenti-Varga Imre (1936-2003)
 

2003. február 7.


Ismét gyászol Szentes sportélete. Február 4-én rokonok, barátok, sporttársak kísérték utolsó útjára  67. születésnapja előtt Mindszenti-Varga Imrét, a Szentesi Kinizsi TE volt elnökét. Mindenki Imre bácsija a munka és a sport területén is végigjárta a ranglétra minden fokát. Földi élete folyamán a 13-as szám lépten-nyomon előkerült, aki a szeretett klubtól ennyi évig volt távol. Mikor "kiöregedett" az aranyifiből, s éppen ennyi esztendőn át irányította a patinás klub férfi kézilabdásait, majd magát a nagyhírű Szentesi Kinizsi TE-t.


Bővebben


 

Sokan magukra ismertek
Grecsó Krisztián műveiben

2003. február 7.


Túlzás nélkül állítható: zsúfolásig megtelt a városi könyvtár előadó terme múlt hét szerdán a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett irodalmi est alkalmából. Az anekdota, a pletyka és a nyelv címet viselő rendezvény vendége Grecsó Krisztián Bródy Sándor-díjas író volt.


Bővebben


 

Tetszés-díjasok
 

2003. február 7.


A Tankönyvesek Országos Szövetsége az idén először adta ki a Tetszés-díjat az általános iskola alsó tagozatában alkalmazott tankönyvek szerzőinek. A harmadik osztályos tankönyvek közül a Hétszínvirág olvasókönyv nyerte el ezt az elismerést, melynek szerzői szentesi pedagógusok: Burai Lászlóné (Koszta József isk.) és dr. Faragó Attiláné (Szent Erzsébet isk.). Az ünnepélyes díjkiosztót a második országos "tankönyvfesztivál" zárónapján tartották.


 

Tíz éve szolgáltatnak
 

2003. február 7.


A Városi Szolgáltató Kft.-t - a Városgazdálkodási Vállalat jogutódjaként - az önkormányzat 1993. január 1-jével hozta létre. A vállalat profiljait '92-ben letisztította, így a cégnél maradt a távfűtés, az ingatlankezelés, a nyomda és a kéményseprő-ipari tevékenység.


Bővebben


 

Szárnyra keltek, mint a sasmadarak
A szentesi repülés története

2003. február 7.


Vitéz dr. Bonczos Miklós, a szentesi cserkészrepülők fáradhatatlan elnöke rendkívül jó társra talált a Szolnokról Szentesre helyezett vitéz Bogyay Kamill csendőrszázadosban, a B vizsgás vitorlázórepülőben, aki rátermettségével, gyakorlatiasságával, hivatali kapcsolataival jól egészítette ki a megyei tisztviselő szervezői erényét. E két dinamikus egyéniség találékonysága, fáradhatatlan munkája emelte föl a szentesi repülést az országos élmezőnybe (1944-ig), pedig a tenni akarásuk, a haladási szándékuk ritkán haladhatott a lehetőségek természetes erővonalai mentén.


Bővebben


 

Szabadidős évforduló
 

2003. február 7.


A Szabadidős Sportklub gondolatát '88-ban az akkor kitűnően működő Magyar Honvédelmi Szövetség és a Hazafias Népfront városi vezetősége vetette fel a demokratikus civil szervezetek létrehozása céljából. Azzal a szándékkal, hogy a lakóterületeken élő emberek is hozzájussanak a szabadidős sportolási lehetőségekhez. Léhi Gábor klubelnök így emlékezik:


Bővebben


 

Majdnem bravúr
 

2003. február 7.


Pici híja volt, hogy a szentesi vízilabdacsapatok múlt heti szereplését bravúros jelzővel illessük. A Kecskeméten vendégeskedő Kontavillt csak az első negyedben tudta megszorítania hazai csapat, utána esélyük sem volt. A Kurca-parti gárdában a két center, Berki András és Szabó Nándi is nagy kedvvel játszott. Hyc Tamás és Szabó Tamás góllövésben jeleskedett, Vígh Róbert pedig védekezésben nyújtott maradandót. A 9-4-es szentesi siker után bajnoki pihenő következik, de a fiúk már a Magyar-kupára hangolnak.
A Carnex-Szentes pólós lányai a BVSC-t otthonában szorították meg. Szremkó Kriszti ismét válogatott formában remekelt, de Vér és Molnár is gólokkal segítette csapatát. A 7-6-os kudarc ellenére Pengő László joggal volt büszke tanítványaira.


 

Sakk: vereség
 

2003. február 7.


Az első helyen álló Újszászi VVSE vendége volt az elmúlt hétvégén a Szentesi Spartacus SK csapata. Sakkozóinknak a hatodik forduló sem hozott szerencsét, végeredményben 8,5:3,5 arányban maradtak alul a tabellát vezető gárdától. A szentesiek közül Nagy Helga és Fábián Nagy Sándor aratott győzelmet, míg Karsai István, Hajdú Balázs és Lőrinczy László döntetlent ért el.
A sakk NB II. Tóth László csoportban hat forduló után az Újszász csapata 49 ponttal áll az élen, az utolsó előtti Szentesnek 25,5 pontja van, 5,5 ponttal lemaradva a 10. helyezett kunszentmiklósiaktól. A Szentesi Spartacus SK gárdája a következő fordulóban, február 16-án a tabella utolsó helyét "bérlő" szarvasiakat fogadják a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.
Megkezdődött a megyei I. osztályú sakkcsapatbajnokság. A Szentesi Spartacus SK II. gárdája február 9-én, vasárnap délelőtt 9 órakor a Röszke csapatát látja vendégül. A mérkőzésnek szintén a Móricz Zsigmond Művelődési Ház ad helyet.


 

Kétszer mérj - egyszer vágj
Olvasónk írja

2003. február 7.

 
Csendes moraj lengte körül az ebédlőt... Mire készül ez a sok-sok fehér ruhás és kevesebb utcai és még kevesebb műszaki öltözetű ember? Ünnepség? Mindenki ott volt, aki ott lehetett ebben a reggeli órában. A hat-hétszáz fős tömeg várakozott. A "régi idők" munkásgyűlései jutottak eszembe. A nyolcvanas évek eleje, az összes izgalmával. "Az évek szállanak", ahogy a régi nóta fújja. Huszonévesekkel ültem egy asztalnál, akik vagy akkoriban, vagy néhány évvel azelőtt születtek.


Bővebben


 

Sikeres hálóőr
Tartható a hetedik hely

2003. február 7.


Százszázalékos januárt tudhat maga mögött a Kontavill-Szentes OB-I-es férfi vízilabdacsapata. Négy mérkőzésen négy győzelem, az utolsó három viadalon csupán tíz kapott gól. A hétről hétre javulni tudó védelem vezéregyénisége Horváth Tamás, aki huszonnégy éves kora ellenére az első osztályú bajnokság egyik legrutinosabb hálóőre. Őt saját teljesítményéről és a csapat idei feltámadásáról kérdeztem.


Bővebben


 

Vesztettek
 

2003. február 7.


A Szentesi Kinizsi asztaliteniszezői is pattogtatták a labdát a közelmúltban. Az NB III-as Kurca-parti csapat a Békéscsabai Konzerv pingpongosaival játszott, melynek eredménye 8-10. (Pontszerzők: T. Nagy, Csúcs, Bugyi 2-2-2, Zoltai, Csúcs-Kürti 1-1).


 

Az élről folytatják
 

2003. február 7.


A teke bár nem tartozik a  legnépszerűbbek közé, ennek ellenére városunkat két csapat képviseli az NB III-as bajnokságban. Az egyik a Szentesi Tekézők Egyesülete (SZTE), a másik a Szentesi Vasutas Tekézők Egyesülete (SZVTE), melynek vezetője Szabó László, aki 2002/2003-s bajnokság őszi idényéről illetve a tavaszi folytatásról és a tervekről beszél.


Bővebben


 

Farsang-kupa
 

2003. február 7.


A Szabadidős Sportklub ismét megszervezte hagyományos teremlabdarúgó tornáját a sportcsarnokban. A napokban tartott versenyre 16 csapat nevezett, akik először négy csoportban küzdöttek a továbbjutásért. A hét végi helyosztó mérkőzések után első a Biochip, második a Lynx Fc, harmadik a Fanta, míg a 4. helyet az FNM I. csapat szerezte meg. A torna gólkirálya Lakatos Róbert (Lynx), a legsportszerűbb csapat az FNM II. lett.


 

Családi események
 

2003. február 7.


Született: Orosz Ferencnek és Rónyai Évának (Bacsó B. u. 9.) Nándor, Gere Antalnak és Kanász-Szabó Mónikának (Bercsényi u. 31.) Viktória, Bodnár Antalnak és Gábor Juditnak (Apponyi tér F. ép., B lh.) Szabolcs Antal, Gyurász Titusznak és Bartók Nikolettának (Csongrád, Perczel u. 11.) Vivien, Péter Zoltánnak és Fábián Mariannak (Csongrád, Hosszú u. 28.) Tamás Imre nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Elekes Imre (Szűrszabó N. I. u. 13.), Kis Lajos (Arany J. u. 13.), Kanfi-Horváth János (Mátyás kir u. 20.), Antal Imréné Fodor Mária (Alsórét 220.), Mindszenti-Varga Imre (Áchim A. u. 5.), Gulyás Jánosné Száraz Anna (Csongrád, Bercsényi u. 29.), Seres Zoltánné Vincze Mária (Csongrád, Fő u. 6.), Mezei Jánosné Rácz Rózsa Kinga (Csongrád, Hársfa u. 61.).


 

Ügyeletek
 

2003. február 7.


Szombaton reggel 7-től, hétfő reggel 7 óráig a Sima Ferenc utca 29-33. szám alatt (mentőállomás) tartanak ügyeletet. Telefon: 400-114, 410-004, 400-104, fax és telefon is: 400-124.

Gyermekorvosi rendelés: Sima Ferenc utca 29-33., összevont gyermekszakrendelés szombaton 8-12, 15-17 vasár- és ünnepnapokon 9 és 11 óra között a Klauzál utcai rendelőben.

Állatorvosi ügyelet: (Szentes, Nagytőke, Derekegyház) február 8-9-én dr. Buzás Károly Szentes, Tavasz u. 10., telefon: 313-251.


Vissza a legfrissebb számokhoz