<<< Vissza

A szentesi irodalmi múlt mindenese
Bucsányi György hetven éves

2003. február 7.

 

Amennyire közismert a Kurca-partján a cím második felének tartalma, annyira furcsa leírni az elsőt: tényleg ennyi volna ez a ma is kisfiúsan mosolygó és járásában-szellemében egyként friss tanárember?

Az ismert szabómester fiának elég volt a szülővárosában élni ahhoz, hogy megérintse a történelem szele: a 2000-ben közölt "vallomásaiban" érintett két mozzanat (a már illegalitásban élő Bethlen István "kuncsafti" látogatása a papánál 1944-ben, majd a két évvel későbbi "népítélet" látványa a III. gimnáziumi osztályban), meg az ott nem említett, de egész lényében s megnyilatkozásaiban máig élő '56-os emlékek "homo historicus"-szá érlelték.

Magyar-történelem szakos diplomáját csaknem három évtizeden át (vajon véletlen volt ez?) mezőgazdasági-kertészeti iskolák tanulóinak humán nevelésében hasznosította. Pedagógusi munkáját háromszor minősítették "kiválónak" a legfelső szakmai szinten.

Pályája kitűnő példa arra, mennyire nem szükségszerű "vidékivé" válnia egy kisvárosban működő értelmiséginek. Kezdettől fogva meglelte azt az emeltyűt, mellyel értékekre tudta ráirányítani a figyelmet a város szellemi életéből. Nincs ebben itt egyedül: az utóbbi másfél évtized (főként a könyvtár és e lap égisze alatti) rangos helyi publikációi már valóságos kis kutatóbázis kialakulásáról tanúskodnak. Ám ő meglelte a saját "rekeszét",  a jelentős helyi értékek, emlékek ébrentartásával, ápolásával.

A  - főleg a Szentesi Életben - közölt helytörténeti írásainak listája pillanatnyilag felsorolhatatlan. Magam sem tudnám: többszörös noszogatásomra sem tudott - vagy inkább szerénysége folytán nem volt hajlandó?! - egy legalább hozzávetőleges ön-bibliográfiát adni e megemlékezés bázisául. A városi könyvtár valamelyik fiatal munkatársára vár egy immár teljesnek a tető alá hozása.

Az irodalom, színház és képzőművészet köréből született közleményei mintegy száz év kulturális helyismeretének a foglalatát alkotják. Legjavuk meglelhető a Szentes helyismereti kézikönyvé-ben is. Jó lenne kinyomtatva látni A szépirodalom Szentesen-Szentes a szépirodalomban  című összefoglalását. És talán egyszer még állandó termet kap a múzeumban a ma is otthon, dobozokban őrzött Szentes irodalmi kapcsolatai  című anyaga.

Az ő figyelme és kutatói aprómunkája áll a féltucatnyi emléktábla (a Nobel-díjas Böllé, Bartha János és Négyessy László akadémikusoké stb.) felállítása mögött is. Kiállításokat nyit meg, helyi szerzők könyveit mutatja be, városi ünnepeken kérik fel megemlékező beszédekre, vagy akár  "csak" verset mond jótékonysági rendezvényeken - Bucsány Tanár Úr számára nincs "rangon aluli műfaj".

És ki ne feledjük: a hálás tanítvány és a történész "együtt" írja az utóbbi hat évtized nagy helyi tanáregyéniségeinek színes, tartalmas portréit.

További jó egészséget és szorgos kutatást kívánunk!

Dr. Fenyvesi István
főiskolai tanár Szeged

<<< Vissza