<<< Vissza

Szeretettel pótolják a csládot
Átmeneti szállás és jelzőrendszer

2003. február 7.

 

A szentesi szociális ellátás újabb egységgel bővült. Megtörtént a Gondozási Központ Átmeneti Szállásbiztosító 2. számú Idősek Klubja és a jelzőrendszeres házigondozás ünnepélyes átadása. Utóbbi a város területén február 3-án hivatalosan beindult. Szebellédi Anna igazgatónőtől megtudtuk, az otthon egyedül élő idősek részére helyezik ki a készüléket, mivel 8-16 óráig van szociális gondozói szolgálat, ha 16 óra után, hétvégén és ünnepnapokon a gondozott egészségi állapotában olyan fordulat történik, hogy veszélyeztetett helyzetbe hozza, megnyomja a jelzőgombot, és a gondozónő húsz percen belül a lakására ér, megadja neki a segítséget. A gondozónő hatáskörében segít, vagy orvost, mentőt hív.

- Tíz férőhely áll a rendelkezésre, van olyan gondozott, aki három hónapja itt van, de van, aki már egy éve itt él, innen vár szociális otthonba való felvételre. A most épült szárnyban van egy pihenőszoba a nappali ellátás részére, társalgó és két vizesblokk a bentlakók részére - mondta az igazgatónő.

Mint megtudtuk, az új szárny építése 9,5 millió forintba került, ebből 4 milliót nyertek pályázaton, 4-et tett hozzá az önkormányzat, a többit kigazdálkodták. A jelzőrendszeres házigondozás 4,2 millió forintba került, ebből 3 milliót nyertek pályázaton a szaktárcától, 1,2 millió forintot adott az önkormányzat. De maga a jelzőrendszer folyamatos működtetése az önkormányzat közel 2 millió forintjába kerül. Az igazgatónő hozzátette: dolgozói létszámot nem kértek, belső átszervezéssel megoldották a feladatot, s aminek nagyon örül, minden dolgozójuk szakirányú végzettséggel rendelkezik.

Az ünnepélyes átadáson Szirbik Imre polgármester köszöntötte a jelen lévő idős embereket, dolgozókat, és elmondta, ezek az intézmények mindig a segítségről "szólnak". Itt a családot pótolják, amennyire lehet, szeretettel, munkával, jó szóval. Ez a hely az, ahol társakra találhat az ember. Az állam és a város összefogása eredményeként bővülhetett az intézmény, amit hivatalosan is átadott.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő egy csokor virággal kedveskedett, s a helyi hagyományoknak megfelelő, jó színvonalú, emberséges körülményeket kívánt, szeretetet a gondoskodáshoz, remélve, hogy a gondozási központ, benne az idősek klubja a város megbecsült intézménye marad továbbra is.

Szót kaptak a klubtagok is. Szaszkó Gergelyné idősek bentlakásos otthona felépítését kérte a város vezetőitől, mint elmondta, hiányt pótolnának vele, mivel sok idős ember él Szentesen. Nem szívesen menne más város szociális otthonába, hiszen itt élte le az idejét, itt vannak ismerősei, rokonai.  

<<< Vissza