<<< Vissza

Szabadidős évforduló
 

2003. február 7.

 

A Szabadidős Sportklub gondolatát '88-ban az akkor kitűnően működő Magyar Honvédelmi Szövetség és a Hazafias Népfront városi vezetősége vetette fel a demokratikus civil szervezetek létrehozása céljából. Azzal a szándékkal, hogy a lakóterületeken élő emberek is hozzájussanak a szabadidős sportolási lehetőségekhez. Léhi Gábor klubelnök így emlékezik:

- Akkor még úgynevezett lakókörzeti honvédelmi klubnak neveztek bennünket - meséli. - Három fővel alakultunk meg, el kellett telnie néhány hónapnak, hogy huszonöt főre gyarapodjunk. Az akkori MSZMP körzeti irodájában volt székhelyünk, a Klauzál utcai patika fölötti pártházban, ahol a Hazafias Népfrontnak is volt egy íróasztala, abban kaptunk egy fiókot. Nem volt semmink, csak a munkakedvünk, az a távlati elképzelésünk, hogy amit elkezdtünk, azt meg kell valósítani, mert arra igény van.

- Ismert és várt program a szeretetakciós rendezvény. Azt mikor kezdték el?

- Szinte egy időben a megalakulással, 1988. őszén már képesek voltunk egy szeretetakciót is létrehozni, a IV. körzeti Hazafias Népfront segítségével, akkor 33 csomagot hordtunk széjjel idős embereknek. Nem idős komcsiknak, mint ahogyan azt később ránk sütötték, hanem a családtagjaik által magára hagyott, nagyon rossz körülmények között élő embereknek. Szinte könny csordult a szemembe, amikor disznóólhoz hasonlító fáskamrában találtunk rá egy idős asszonyra. Akkor elgondolkoztam azon, hol lehet itt a hiba. Megfogadtam, ezt a szeretetakciót ha törik, ha szakad, csinálni fogjuk. Ez a szociális elgondolásunk, nemcsak a csomagok gyűjtésében, kiszállításában, hanem az összes tevékenységünkre jellemzően végigkíséri az egész programunkat. Az akcióba az alacsony jövedelmű családokat próbáljuk bevonni.

- Azóta kialakult a klub állandó arculata.

- Egyrészt a tömegsport rendezvényekkel, ami szívügyünk, ez a programjaink hatvan százalékát teszi ki, a másik a közművelődési oldal, ami szintén sikeres, hiszen a nemzet, nemzeti kultúra, a kulturális örökség az, amit szeretnénk tagjainkkal, illetve a klub közelében levő polgárokkal megismertetni. Ezért rendezzük meg komoly szakemberek támogatásával a magyar kultúra napi vers-, próza- és mesemondó versenyünket, vagy a "Tavasz a természetben" címet viselő képzőművészeti rendezvényeinket, ami szintén három részből áll és kiállításokkal kötjük össze. Felkeressük a magyar kultúra örökségeinek emlékhelyeit, koszorúzunk, ezt mi honismereti és természetjáró komplex túrának hívjuk. Két-háromnapos túrákat szervezünk, egy évben hármat, saját találmányunk az úgynevezett családi tábor, melyet '89 óta minden esztendőben megrendezünk.

- A tagok száma mennyire tehető?

- A közel kétszáz fős tagságot folyamatosan tartjuk, kialakult egy mag, benne nagyon aktív nyugdíjasokkal, akik önzetlenül segítenek. A klub körül kialakult egy szimpatizánsokból szerveződött gyűrű, közöttük nem egy a város díszpolgára címet viseli. Nevüket adják rendezvényeinkhez, szakmai tanáccsal állnak rendelkezésünkre.

- Szakosztályokról beszélt. Hány szakosztállyal működik a klub?

- A klubot öt fős elnökség vezeti. Tíz szakosztályban folyik a rendszeres munka. Nem egyformák, de eredményeik alapján kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a hagyományőrző íjászok, a karatékák, a női kézilabdázók, a több generációt fölvonultató természetjárók. Kiemelkedő versenyünk az évente megrendezett megyei amatőr sportnap, amely akár 400 sportolni vágyót is megmozgat 6-8 sportágban. Ezekkel a versenyekkel is hozzájárulunk ahhoz, hogy a fiatalok sportoljanak, azáltal eltereljük figyelmüket a káros szenvedélyektől.

- Hogyan ünneplik meg a tizenöt éves évfordulót?

- Szerényen. A már hagyományosnak mondható farsangi baráti est keretében, ahol étel és zene mellett igyekszünk jól érezni magunkat egymás társaságában.

L. J.

<<< Vissza