<<< Vissza

Lassan, de biztosan halad
Felújítják a Református Nagytemplomot

2003. február 7.

 
Ma már el sem képzelhető az életünk pályázatok nélkül. Minden új beruházás, felújítás, bővítés, korszerűsítés szinte kizárólag ezek elnyerésével valósulhat meg. Ez érvényes a szentesi református egyházközség tevékenységére is. Az elmúlt évi pályázatokat vettük nagyító alá, mire volt vajon elég, és mire kellene még pénzösszegeket nyerni. 

Mondhatjuk, hogy lassan, de biztosan halad a szentesi református nagytemplom felújítása. Mint Kovách Péter református lelkésztől megtudtuk, az elmúlt évben befejeződött a templomban a torony felőli két karzatnak a megerősítése, illetve a padlástér letakarítása, amivel megakadályozhatóvá vált a faanyag további gombásodása. Az elmúlt esztendőben 7 millió 243 752 forintot költöttek a renoválásra. A három sikeres pályázaton nyert 36 milliós összegnek és az önkormányzat által nyújtott 3 millió 960 ezer forintnak köszönhetően az idén folytatódhatnak a munkák. Ebből elkezdődik a templom tetejének felújítása és helyenként az átépítése is. A legrosszabb állapotban az iskola felőli konty rész van, ahol a tetőszerkezetet teljesen újra kell építeni, mivel az egész elmozdult és a faanyag is nagymértékben károsodott. Ebben az évben készül el a templom második emeleti karzatán a templomi galéria kialakítása, ahol a hosszabb részen egy állandó gyülekezettörténeti kiállítás, a rövidebben pedig egy időszaki kiállítás lesz,, ahol az évente két-három alkalommal megújuló tárlaton szentesi, illetve a városhoz kötődő művészek alkotásai láthatók majd. 

A felújítási munkálatok elvégzésére közbeszerzési eljárást kell kiírni, ezek elbírálása április tájékán történik meg és a tervek szerint májusban kezdődhetnek a munkák. Nemcsak a pályázati pénzekből tudják a munkálatok költségeit fedezni, hanem különféle adományokból is. A támogatók között van többek között egy alapítvány, Az Istenért és Hazáért Iskolai és Templomi Alapítvány, melyet három szentesi egyházközség hozott létre, és amelynek egyik kiemelt célja a szentesi nagytemplom felújításának támogatása. Magánszemélyek is segíthetik ezen keresztül a templom szépülését, csekkeket az egyházközség hivatalaiban lehet kérni, a számlaszám pedig: 11735043-20012663.

A felújítás folytatása, a tetőszerkezet renoválásának befejezése, valamint a külső tatarozás elvégzése újabb pályázati pénzekből folytatódhat majd, de már csak a következő évben.

A Kiss Bálint utcában létesítendő Idősek Otthonára benyújtott pályázat sajnos eredménytelen lett, de pályázati lehetőség esetén ismételten beadják a terveket az otthon megvalósítására.

Eredményes lett viszont az Imaház felújítására beadott pályázat. Ez energiatakarékossági pályázat volt, amelyen 772.500 forintot nyert az egyházközség. Így az önrésszel együtt van remény arra, hogy ebben az évben az imaház külső nyílászáróit ki tudják majd cserélni hőszigeteltekre, ezáltal az épület energiafelhasználását csökkenteni lehet. Az Imaház felújítását a tervek szerint ebben az évben tovább folytatják a külső vakolat felvitelével és esetlegesen a belső munkálatok elkezdésével. Az elmúlt évben a tetőzetet sikerült lecserélni.

Egy másik nyertes pályázatot a műemlékké nyilvánított lelkészi lakás felújítására adtak be. Ezen 4,1 millió forintot nyert az egyházközség, ami az önrésszel kiegészítve elég arra, hogy az épület külsejét megújítsák, és a belső átalakítások, felújítások is megtörténhessenek.

A pályázatok többsége tehát nyertes volt az elmúlt esztendőben és a jövőben is próbálkozik az egyházközség minden lehetséges pályázati kiírásra benyújtani munkáit, ezáltal előteremteni a szükséges pénzösszegeket.

Tihanyi Erzsébet

<<< Vissza