<<< Vissza

Vegyük komolyan egymás munkáját
 

2003. február 7.

 

Halmai László építőmérnök, a polgári összefogás frakciójának vezetője, immár harmadik ciklusban önkormányzati képviselő. Vele beszélgetünk. Először is a választásokról, az elért eredményről faggatom.

- Nem érzem kudarcnak, inkább sikernek, hiszen a választásokat követően tizenkét év után először dolgozhatok csapatban. Ahhoz hogy ezt átérezzék, gondolják végig, hogy mit jelentett négy év szárnypróbálgatás, négy év egyszemélyes ellenzékiség és négy év számkivetettség megélése úgy, hogy a jobboldal botladozása mellett, látszott, hogy csak karnyújtásnyira van a hatékony polgári alternatíva. Itt meg kell említenem, hogy a  2002-es választási sikerünkben kulcsszerepe volt Farkas Sándornak, aki egyéni érdekén felülemelkedve végre egy csapatban tudott gondolkodni. Nagyszerű, hozzáértő, elhivatott emberekkel lehetek egy frakcióban, öröm velük dolgozni.

- Egyéni jelöltként sem érzi kudarcnak a vereséget?

- Nem élem meg kudarcként, megtiszteltetés volt eddig, hogy bíztak bennem, hogy segíthettem. Nyolc év alatt a támogatóim száma négyszeresére nőtt.

A képviselőséget mindig szolgálatnak tekintettem, elsősorban a választóim érdekét szem előtt tartva. Ha a többség másban kedvezőbb alternatívát látott, akkor kispadra ülök, a lényeg, hogy a választók jól járjanak, drukkolok nekik.

- Célok, amiket el szeretne élni?

- Amikor 1990-ben a közéleti szereplésemet Szentesen kezdtem, frissen végzett építőmérnökként, a város fejlesztése, szép, új, korszerű dolgok létrehozása foglalkoztatott, félelmetes alkotási vággyal, mára középkorú négygyermekes családfőként elsősorban már más foglalkoztat, a tenni akarás azonban még mindig változatlan. Ehhez a szemléletváltáshoz kellett a nyolc év körzeti képviselőség, ahol rengeteg idős, magányos, beteg vagy nélkülöző emberrel találkoztam. Az egyéni sorsok, tragédiák, szenvedés, kilátástalanság döbbentett rá, hogy az itt történő jobbítás az igazi kihívás. A most alakult képviselő-testületben azért lettem a szociális és egészségügyi bizottság tagja, hogy munkámmal az itt tevékenykedő elhivatott emberek számára kedvezőbb hátteret tudjunk kialakítani.

- Megoldandó feladatok?

- A polgári összefogás programja adott, lehet a szűk mozgástér okán, de a jelenlegi városvezetés tervei közé egyre több elem kerül át belőle, itt nem zavar a plágium, hiszen a város lakói járnak jól, ha megvalósulnak a csomópont- átépítések, a Kossuth utca közlekedési rehabilitációja, a csatornázást követően az aszfaltjárda és szegélyezett útépítések, csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója, zöldterület-rehabilitációk, szelektív hulladékgyűjtés stb. Ami zavarna, ha ezeket a projekteket nem vennék komolyan végrehajtói és igénytelen, technikusi szintű fércművekkel vetnék el hosszú időre a jó megoldás lehetőségét.

- Politikai munka?

- Azon dolgozunk, hogy Szentesen demokratikus játékszabályok érvényesüljenek, szeretnénk elérni a hiteles elfogulatlan tájékoztatást. Szeretnénk, ha a gazdasági hatalom nem tudna politikai egyeduralmat kialakítani. Szeretnénk, ha reális alternatíva lenne városunkban is a politikai váltógazdaság. Vegyük komolyan egymás munkáját, mert különben komolytalanná válunk. Mindez azoknak is szól, akiknek munkája csupán vezérük szolgálata. A helyzet pillanatnyilag előnyére válik a hatalmon lévőknek, de a város közösségének hosszú távon biztosan nem, hiszen ellenőrzés nélkül nincs valódi fejlődés.

- Van-e még valami, amit szeretne elmondani a lap hasábjain?

- Remélem sorozatukban a nem képviselő bizottsági tagoknak is lehetőséget, biztosítanak a bemutatkozásra, hiszen munkájuk meghatározó a képviselő-testületben.

L. J.

<<< Vissza