XLII. évfolyam 31. szám

2010. augusztus 6.

Fejlemények a Petőfi ügyében

A szentesiek egyik legkedveltebb témája évek óta a Petőfi Szálló felújításának kérdése. A kételkedők táborából rendszeresen hallani olyan véleményeket, hogy belekezdeni is kár volt a munkálatokba, úgysem lesz belőle semmi. A beruházó Pendola Kft. részéről a napokban megkeresték a szerkesztőségünket, hogy tájékoztatást adhassanak a beruházás jelenlegi állásáról.

2010. augusztus 6.

Körséta a templomokban

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület új turisztikai programot indított március közepén Szentesi körséta–szentesieknek. A program keretében olyan helyszínekre kalauzolják el a látogatókat, amit nem mindennap láthatnak és tapasztalhatnak. A program célja a helyi, meglévő értékek részletesebb megismertetése a város lakosságával.

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület képviseletében Horeftosz Konstantin gondnok és Pathó Gyula evangélikus lelkész várja az érdeklődőket a Szent Miklós Magyar Ortodox Templom és a Luther téri Evangélikus Templom látogatására. A találkozó augusztus 14-én, szombaton 15 órakor lesz a Szent Miklós téren.

2010. augusztus 6.

A régi jobb volt?

Módosította a helyi menetrendet a Tisza Volán

A Tisza Volán Zrt. módosításokat hajtott végre a helyi autóbusz-közlekedésben, mely az utasok egy részénél nem aratott osztatlan sikert, lapunkat is felkeresték ez ügyben.

A július 19-én életbe lépett új menetrend szerint az 1-es, Autóbuszállomás – Kertváros és a 3-as jelzésű, Kertváros – Hékéd autóbusz-vonalon történtek változások, illetve megszűnt a Kertvárosból a Legrand Zrt.-hez tartó járat.

2010. augusztus 6.

Korszerűsödött az átmeneti szálló

Két sikeres pályázatának köszönhetően a Hajléktalan Segítő Központ felújítást végezhetett az átmeneti szállón, illetve 15 ember OKJ-s képzésben részesülhetett.

A szociális háló kiterjed a város és a társadalom peremén élőkre is, jól példázza ezt a Hajléktalan Segítő Központ 22 férfinak és 8 nőnek férőhelyet biztosító átmeneti szállójának korszerűsítése. A TIOP-pályázatban több mint 33 millió forintot nyertek, az önkormányzat 2 millió forintos önrészt vállalt. A szálló felújítását indokolttá tette, hogy 1996-os átadása óta az épület állaga leromlott, energiatakarékossági szempontból is elavulttá vált. Ennek megszüntetése érdekében szigetelték a külső homlokzatot, kicserélték a keleti oldalon lévő ablakokat, korszerűsítették a fűtést, illetve sor került a falak, burkolatok felújítására, új berendezések beszerzésére is. Ternai Levente intézményvezető ezért köszönetet mondott a kivitelezést végző Csendes és Fiai Bt.-nek is. Az ünnepélyes átadáson jelen lévő Szirbik Imre polgármester úgy gondolja, ez a felújítás rácáfol arra, hogy az uniós forrásokból csak látványberuházások épülnek, hiszen most is jó helyre került az uniós támogatás.

A családsegítővel közös TÁMOP-pályázatnak köszönhetően 23 millió forintból gazdálkodva OKJ-s parkgondozó képzést indíthattak, a tanfolyam alatt megélhetési támogatással. Akik ebben részt vettek, mind a tizenöten eredményes vizsgát tettek. Szintén említésre méltó, hogy 12 hónapos albérleti támogatást is kaphatnak a rászorulók, akik így elindulhatnak a hajléktalanságból a fedél felé.

D. J.

2010. augusztus 6.

Tömeglélektan – avagy hogyan "éljük túl" a pánikot?

Ugyan nem közvetlenül személyesen minket, szentesieket érint a következő téma, de nem mehetünk el a tanulságok levonása nélkül a németországi Love Parade-on történtek mellett. A fesztiválhoz vezető úton ugyanis többen az életüket vesztették, mert az alagútban tömegpánik tört ki, és az emberek összetaposták egymást.

Gondoljunk bele egy kicsit, mi ment végbe az alagútban: az emberek bezsúfolódtak, hogy minél hamarabb be- illetve kijuthassanak, azonban az aluljáró szűknek bizonyult, valószínűleg nem lehetett sem előre, sem hátra menni. Bizonyára kevés lehetett a levegő, megijedtek a váratlanul adódó helyzettől, és mindenki csak egy dologra tudott gondolni: hogyan tudna innen leghamarabb kijutni.

2010. augusztus 6.

A város első költségvetése

A szentesi önkormányzat változásai a múltban (III.)

Szentes pálmafás pecsétnyomója (1742)A XVIII. század utolsó évtizedeiben a földesúr és jobbágy kapcsolatrendszerét Mária Terézia 1767-ben kibocsátott úrbéri szabályzata határozta meg. Az érintett artikulus megszabta a jobbágyközségek és városok szervezetét is. Előírta, hogy a tisztújításokat mindenkor november 1-jén (a katonai év kezdete) kell megtartani. Biztosította az uradalomnak a bírói állás betöltésénél a kandidálás (jelölés) jogát, de a jegyzők és a tanácsbeliek választásánál a nép szabad választási jogát fenntartotta. A korszak híres főbírója volt Borza József, akit több alkalommal újraválasztottak.

2010. augusztus 6.

Negyven éve szereltek le

A századnak mintegy kétharnada jelent megJúlius 31-én rendezték meg a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában a "CIVIL 40" fedőnevű "Leszerelési Nagygyakorlatot". A rendezvény érdekességét az adta, hogy a gyakorlat résztvevői az ország minden tájáról érkező civilek voltak.

Mácsai Sándor békéscsabai ötletgazda és rendező kezdeményezésére, Orgovány László szentesi szervező segítségével, több hónapos előkészítés után jött létre a találkozó. Felhívást intéztek azon katonaviseltek részére, akik a Budapesti Műszaki Egyetemre 1969-ben nyertek felvételt és előfelvételesként teljesítettek sorkatonai szolgálatot, és az egykori Pontonos Hídász Zászlóalj állományából Szentesen szereltek le 1970-ben.

2010. augusztus 6.

Különdíjat nyert a Dubrovnik című film

Évfordulónaptár – 2010.

145 éve, 1865. augusztus 1-jén született Szentesen Ehrlich Laura óvónő, aki 1884-től Csongrádon, 1891–1898 között Szentesen tartott fönn magánóvodát.

110 éve, 1900. augusztus 1-jén Deutsch Dávid vasúti vendéglős a Központi Takarékpénztár Kossuth tér melletti épületében (a Haris-bazár szomszédságában) megnyitotta díszesen berendezett vendéglőjét és szállodáját.

90 éve, 1920. augusztus 2-án született Szentesen dr. Zsoldos Ferenc (1920–2003) sebész főorvos, szakíró, orvostörténész, a Bugyi István Emlékérem kitüntetettje (1988), 1997-től Szentes díszpolgára.

75 éve, 1935. augusztus 7-én 74 éves korában elhunyt Pap Lajos (1859–1935) református lelkész, hitoktató, aki 1888-tól szolgált Szentesen.

40 éve, 1970. augusztus 7–9. A Gyulán megrendezett I. Alföldi Amatőr Filmszemlén szentesi siker született. Gyula város különdíját dr. Dragon Károly "Dubrovnik" c. filmje nyerte el, Szabó Árpád "Requiem" c. alkotása pedig II. díjat nyert.

145 éve, 1865. augusztus 8-án Roz-gonyi Bertalan főispáni helytartó figyelmen kívül hagyva a júl. 29-én tartott népgyűlés állásfoglalását, hatalmi szóval kinevezte Szentes új, átszervezett tanácsát. Mivel a polgármesteri tisztség az új szervezetben megszűnt, főbíróvá Kamo-csay János eddigi polgármestert nevezte ki.

100 éve, 1910. augusztus folyamán felépült a Szentes Vidéke Takarékpénztár Kossuth utcai új palotája, földszintjén a Brüll-féle áruházzal. Tervezője Mészáros Sándor építész. (Később Gyermekkórház, majd Kisegítő Iskola; ma Földhivatal.)

95 éve, 1915 augusztusában az újabb lóosztályozás eredményeként 2000 lovat vittek el Szentesről katonai célokra. (1917 őszéig több mint 4000 lovat szállítottak el a városból behívás és szabad vásár útján.)

95 éve, 1915-ben megjelent Szentes város belterületi térképének 6 színnyomásos új kiadása. – Megjelent Molecz Béla szentesi gimnáziumi tanár Szórendi tanulmányok c. munkája.

Összeállította:
Labádi Lajos

2010. augusztus 6.

Alagutas csúszdával teljes a játszótér

A 77 éve létesített Hősök erdejében a legkisebb gyerekek vették birtokba a napokban átadott játszóteret. Kialakítása már tavaly megkezdődött a Hősök erdeje revitalizációjának első ütemeként.

A tavalyi évben 3,3 millió forint értékben, idén májusban ugyanekkora összegből gyarapodott a játékállomány a téren, melyhez az önkormányzat 900 ezer forintos támogatást nyert a megyei közgyűlés településfejlesztési alapjából.

2010. augusztus 6.

Mi, emberek

Kik is vagyunk mi emberek? A világ urai, irányítói, vagy csak az életünk elszenvedői? Mi végre vagyunk itt a földön, s ha már itt vagyunk, hogyan éljük életünket? Az ember gondolkodó lény, mondják. Általában tudja, hogy saját magának mi a jó. De azt nem veszi észre, hogy a másik embernek mi lehet kedvére. Ha másnak jót teszek, az neki örömet okoz, és a másik örömének én is tudok örülni, tehát nekem is jó. De vajon így van-e fordítva?! A másik ember kára nekem örömet szerez-e, vagy bosszúságot okoz? Ezek a dolgok függnek személyiségünktől, amit azonban a viselkedésünkön keresztül mutatunk meg a világnak.

2010. augusztus 6.

Extrém kerékpárosok

Augusztus 14-én, szombaton rendezik meg a triál kerékpárverseny harmadik állomását Szentesen, a Damjanich iskola udvarán. Kezdő, junior és super elit kategóriákban lehet nevezni reggel 9 óráról. A tavalyi rendezvényhez képest idén több elemmel készülnek a szervezők, így látványosabb és nagyobb felkészültséget igénylő szakaszok is lesznek a versenyen. További információ a biketrials.hu honlapon található.

2010. augusztus 6.

Egészségház

A Vásárhelyi úti új egészségügyi intézmény ünnepélyes felavatása augusztus 11-én, szerdán 10 órakor lesz. A város önkormányzata minden érdeklődőt vár.

2010. augusztus 6.

Az idős emberek istápolója

Az Orgona és a Bem utca sarkán mondták el panaszaikat a lakók Ollainé EsztikénekOllai Istvánné független települési képviselő újra megméretteti magát a lakosság által. Azaz: ismét indul a helyhatósági választásokon. Ismerve habitusát, nem sokáig gondolkodott a dolgon. Bár korábban többször hangoztatta, befejezi az egészet a ruhagyűjtéssel és -osz-tással, a karácsonyi rendezvénnyel együtt. Persze, olyankor valaki vagy valakik úgymond megszólták, és ő úgy érezte, megsértették önérzetében. Innen hát a gyors reagálás: nincs tovább! Aztán még sűrűbben hallhattuk kijelentését, miszerint, amíg bírja erővel, egészséggel, addig végzi a dolgát.

2010. augusztus 6.

Társulás az egészséges ivóvízért

Az ivóvíz minőségével országos szinten, az Észak-Alföldön, Dél-Dunántúlon, de közelebbről az Alföld déli részén is gondok vannak. A vízszennyező anyagok közül az arzén kívánkozik az első helyre, melynek jelenléte a vizekben 475 hazai települést, és mintegy másfélmillió embert érint. Határérték felett, vagy annak közelében megtalálható még vizeinkben a bór, nitrát és ammónium is. Régiónkban a vízben található káros anyagok mintegy 1, 2 millió embert veszélyeztetnek, s a három dél-alföldi megyében is az arzénkoncentrátum jelenti a legfőbb problémát.

2010. augusztus 6.

A lengyel fiataloknak biztosított a szabadidő hasznos eltöltése

A Civil Televízió nyári műsorában, a reggelenként jelentkező Jó reggelt! és a péntek esti Plázs műsorok célja a szórakoztatás mellett az, hogy sok-sok érdekes dolgot megtudhatunk Szentes közvetlen és tágabb környezetéről. Élő beszélgetést és bejátszást is láthatnak a tv-nézők, kiemelt tekintettel a testvérvárosi kapcsolatokra. Legutóbb a lengyel testvérváros, Skierniewice bemutatása volt adásban, ahol a lengyel képviselők is részt vettek.

Csorba Gyula (képünkön), a Civil Televízió vezetője elmondta, hogy ez a műsor már túlhaladt a hivatalos kapcsolatokon. A televízió küldöttsége nemrég a lengyel kisvárosban járt és közel 15 filmet forgattak, melyekkel a testvérvárost mutatták be a nézőknek. A témakörök felölelték a turisztikát, a kultúrát, a sportot, az oktatást. Ezek között talán a legfontosabbak a sport- és kulturális kapcsolatok. Elég csak arra gondolni, hogy volt már a négy testvérváros között (Bácskatopolya, Újszentes, Skierniewice és Szentes) egy nemzetközi kispályás labdarúgó torna.

2010. augusztus 6.

Gyermek klub

A gyermek klub szervezői augusztus 24-én, kedden 17 órától várják a gyerekeket kézműves foglalkozásra a Művelődési és Ifjúsági Házba. A szervezők biztosítják a szükséges eszközöket a foglalkozáshoz. A délutáni matiné időpontja: augusztus 10., 17., kedd 17 óra. A belépés díjtalan.

2010. augusztus 6.

Fotópont

Két héttel ezelőtt megírtuk, hogy a város bemutatásával kapcsolatban fotópontokat alakítanak ki. Ezeket a helyeket profi fotós jelölte ki, ahonnan egy-egy adott városi jellegzetesség, szép épület, park, szobor vagy egyéb téma a legjobban látható. Öszszesen 43 fotópontot jelölnek meg a napokban, különböző csomópontokban; vasútállomás, Kossuth tér, Koszta, a Szent Miklós tér, a liget és környéke, üdülőközpont. Vidovics Ferenc felvételén jól látszik, hogy az első fotós már ki is próbálta, tényleg innen látszik-e a legjobban, aminek látszódnia kell.

2010. augusztus 6.

Megszólalt a Sófár

Színes programmal várta az érdeklődőket a Sófár Dicsőítő Iskola a Kiss Bálint Református Általános Iskola dísztermében, majd a megyeháza udvarán és a református nagytemplomban. A programok között azonban nemcsak zenés alkalmak, hanem kézműves foglalkozások is szerepeltek.

A csapat meghívásának ötlete Kovách Péterné református lelkipásztortól eredt, aki Sárospatakon vett részt egyik rendezvényükön.

– Ekkor merült fel bennem, hogy jó lenne, ha hozzánk is eljönnének és a helybeliek is megismerkedhetnének a keresztyénség és az egyház egy új, modern, fiatalos arcával – mesélte Kovách Péterné. Azt is elmondta, hogy szeretnék a fiatalokat és a középkorúakat bekapcsolni a nagytemplomi egyházközség életébe, hogy az méginkább élő, eleven, az Úr Jézust követő és Istent dicsőítő gyülekezet lehessen.

Karikó-Tóth Tibortól megtudtuk, hogy intézményük szívesen biztosított helyszínt a dicsőítő iskolának, akinek a koncertfelvételével korábban már találkozott az iskolaigazgató. Az igehirdetéseket végző Lovas András gazdagréti református lelkipásztor pedig szívesen tett eleget a felkérésnek, s az alkalmakon ennek megfelelően a kérő, a bűnvalló, a hálaadó imádságról, a közbenjárásról és a dicsőítésről beszélt.

2010. augusztus 6.

A szentesi feketekerámia a hazai és külföldi kiállításokon

A 19. század utolsó harmadában valamint, a 20. század első felében a szentesi agyagiparosok feketeedényeikkel rendszeresen megjelentek a Magyarországon és külföldön megrendezett kiállításokon, amelyeken számos elismerésben részesültek.

1885. március 12-én bírálták Szentesen az országos kiállításon bemutatandó termékeket. Varga Imre egy pár fekete kantáját és kézimunkák tárolására alkalmas kosarát zsűrizték, amelyeket alkalmasnak ítéltek a budapesti megmérettetésre. 1890-ben Varga Imre megjelent az Osztrák Országos Gazdasági Egyesület Bécsben rendezett kiállításán, amelynek fővédnöke Ferenc József volt. A zsűri a szentesi mestert elismerő oklevéllel és bronz éremmel tüntette ki.

2010. augusztus 6.

Ha nyár, akkor esküvőszezon 2.

A nyár hagyományosan a házasságkötések időszaka. Bár a statisztikák szerint a számuk csökken, azért még mindig szép számmal vannak azok, akik egy ünnepélyes ceremónia keretében, rokonok és barátok jelenlétében kötik össze az életüket. Cikksorozatunkban az esküvőkkel hivatásuk miatt rendszeresen foglalkozó szakembereket kérdeztünk a nagy napról, a változó szokásokról, a velük megesett, nem mindennapi helyzetekről.

A nagy napra való készülődés akár hónapokkal korábban elkezdődhet. Régebben a család maga intézte a tennivalókat, ma már sokan választják azt a lehetőséget, hogy esküvőszervező segítségét kérik.

2010. augusztus 6.

Szulák Andi

Augusztus 17-én, kedden 21 órai kezdettel hallhatják az érdeklődők Szulák Andrea koncertjét a megyeháza udvarán, rossz idő esetén a Művelődési és Ifjúsági Házban. Szulák Andrea sokoldalú művész, akit ismerhetünk zenés és prózai színésznőként, televíziós vetélkedők játékmestereként, beszélgetős műsorok háziasszonyaként és tehetségkutató show-k zsűritagjaként egyaránt. Akármit is csináljon, szakmaisága, kiegyensúlyozottsága, anyai szeretetet sugárzó tekintete és briliáns humora szavatolja számára a közönség tiszteletét. Ezen az estén egy igényes koncerten csodálatos énekhangjával kápráztatja el a nézőket, ahol felcsendülnek Cserháti slágerek, örökzöldek, musical, jazz- és filmdalok.

Jegyek kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban, Tóth József u. 10-14., a Babilon Könyvesházban, Kossuth u. 11., az IBUSZ Utazási Irodában Kossuth u. 12.

2010. augusztus 6.

Az iparűzési adóról

A 2010. évi LVII. törvény rendelkezései szerint a helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatok június 29-től viszszakerültek az önkormányzati adóhatósághoz.

Ettől a naptól kezdve már az önkormányzathoz kell befizetni. A fizetési kötelezettségre vonatkozó adatokat az APEH átadja az önkormányzati adóhatóságnak. Ha az adózó nem fizeti meg adóját, akkor az önkormányzat késedelmi pótlékot számít fel, vagy ellenőrzési eljárás során adóhiányt is megállapít(hat).

Az állami adóhatóság csak és kizárólag a június 28-i, mint legkésőbbi terhelési dátummal teljesített befizetéseket fogad(hat)ja el. Az ezután átutalt, postára adott megbízások alapján beérkező befizetéseket visszautalja a befizető számára.

A szeptember 15-én esedékes iparűzési adóelőleg szintén az önkormányzati adóhatósághoz fizetendő.

Polgármesteri Hivatal
Adóiroda

2010. augusztus 6.

A civil szervezetek a társadalmat segítik

A társadalom működése a mai viszonyok között elképzelhetetlen lenne az állami szervek mellett tevékenykedő civil szervezetek nélkül. A lakosság kisebb-nagyobb problémáira, a szabadidő felhasználására, vagy más tevékenységre nincs kellő apparátus és talán anyagi forrás sem. Kálmánné Szabó Erzsébettel, a Művészetek Házában működő Civilpont koordinátorával, a Szivárvány Alapítvány vezetőjével beszélgettünk ezekről a kérdésekről.

A civil szervezetek rendkívül szerteágazó feladatot töltenek be a társadalom életében. Nem az állami-kormányzati szervek helyett, hanem azok mellett ezen szervek tevékenységét egészítik ki egymást támogatva, konkrét feladatokban együttműködve.

2010. augusztus 6.

Táborban készülnek Zánkára

Táncgyakorlatot kapott lencsevégre Vidovics Ferenc a sportcsarnokbanHárom helyszínen 150 páros gyakorolja a standard és a latin táncok lépéseit a Szilver TSE hagyományos nyári táborában, melyet 1993-ban rendeztek meg először. A klub versenyzőivel a bajnokságokon és tanításban már bizonyított felnőtt táncosok foglalkoznak: a sportcsarnokban László Csaba és Mikes Anna a legidősebbek edzését vezeti, a valamivel fiatalabbakkal a Dózsa-házban Szepesi József és Németh Anikó foglalkozik, míg az ifjúsági házban Markó Ágnes, Szepesi Judit és Pap Balázs a legkisebbek mozdulatait csiszolja. A 8 napos, pénteken záródó táborban minden korosztály a közeljövő megmérettetéseire készül. Öt felnőtt táncospár szokásosan a German Openen indul, mintegy 40 kettős pedig jövő hétfőn utazik a zánkai diákolimpiára. A Szilver vezetője, Szatmári-Nagy Szilvia nem is titkolja, céljuk ismét, hogy a legeredményesebb egyesületként zárják a versenyt, ahogyan 1997 óta minden évben.

Szilvia szerint a nyári táborban van lehetőség a csoportos órákra, s bár az egyéni óráknál nincs jobb, azok egy-egy páros közötti koreográfiát szolgálják. Így együtt viszont a bázistechnikák elmélyítésén dolgoznak, és úszással is kiegészítik a táncos edzéseket.

D. J.

2010. augusztus 6.

Miskolczi bronzérmes

Az Ukrajnában vasárnap véget ért leány junior Európa-bajnokságon a magyar válogatott a harmadik helyért mérkőzhetett. A "kisdöntőben" a mieink Olaszország csapatát verték 11–8 arányban, így bronzéremmel térhetett haza a társaság, soraiban a Szentesi Vízilabda Klub játékosával, Miskolczi Kittivel, akinek ezúton is gratulálunk teljesítményéhez.

A Magyar Vízilabda Szövetségben július 28-án tartották a férfi első osztályú bajnokság sorsolását. A menetrend szerint a pontvadászat október 29-én kezdődik, tizenhárom együttes részvételével. A versenykiírás alapján a sorsolás irányított volt, mely során a legutóbbi bajnokságban az 1–6. helyen végzett csapatokat kiemelték. A Bodrogi Bau-Szentesi VK csapata október 29-én a Ferencváros otthonában kezdi a szezont, egy nappal később pedig hazai medencében fogadja a Honvédot. A Szentes a harmadik fordulóban szabadnapos lesz.

H. V.

2010. augusztus 6.

Újabb szakosztály szűnt meg…

Bali Imre és Staberecz MihályA jobb napokat megélt, sőt az NB I-ben többször bajnokságot nyert női futsal csapat megszűnése után újabb, minőségi NB II-es szakosztály megszűnéséről kaptunk hírt. Staberecz Mihály és Bali Imre hosszú évek tapasztalatát vitték át a Szegvári Teke Sportegyesületbe, ahol szuperliga mérkőzéseken segíthetik jó eredményhez a tavaly NB I-es bajnokságot nyert tekecsapatot. A jelenlegi helyzetről kérdeztük őket.

2010. augusztus 6.

Most kezdődött a balatoni szezon

Döntetlent játszott új csapatával, a Siófokkal a Videoton ellen Kecskés Tamás (képünkön), a labdarúgó első osztályú bajnokság nyitófordulójában. A szentesi születésű középpályás sokáig az MTK futballistája volt, többször kölcsönben szerepelt más együttesekben, idén azonban végleg klubot váltott. Célja, hogy rendszeres játéklehetőséget kapva bizonyítsa, neki és a Siófoknak is helye van a legjobbak között.

– Bravúrosnak számító 1–1-es döntetlennel kezdtek az elitcsapatnak számító Videotonnal szemben. Az NB I újoncaként nem is álmodhattak volna jobb rajtról…

2010. augusztus 6.

Torna

A Szabadidős Sportklub nemzetközi amatőr kispályás felnőtt labdarúgótornát szervez. Az eseményre augusztus 19-én, csütörtökön 20 órakor kerül sor a Pusztai László Sporttelepen.

A tornán részt vehetnek amatőr labdarúgók (igazolt játékosok megyei I. osztályig) 12 fős csapattal. Az 1–3. helyezést elért csapatok serleget és oklevelet kapnak, a legjobb góllövő ajándékot és oklevelet, illetve minden csapat emléklapot kap.

2010. augusztus 6.

Aranyakat várnak az úszóedzők

Augusztus 4-én kezdődött és 15-ig tart Budapesten és Balatonfüreden a 30. LEN Úszó, Műugró, Szinkronúszó és Nyíltvízi Európa-bajnokság. A magyar küldöttség – élve a rendező országnak járó lehetőséggel – minden eddiginél népesebb úszócsapattal vesz részt a kontinensviadalon. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a szentesi úszóedzők milyen eredményeket várnak a mieinktől, kik lehetnek az Eb meglepetés emberei és kik öregbíthetik tovább a magyar úszósport nemzetközi hírnevét.

Vidovicsné Szamosi Csilla szerint a lelkiismeretesen dolgozó magyar stáb munkája eredményekben is megmutatkozik majd.

2010. augusztus 6.

Hőguta

Pistike lelkendezve rohan haza a bizonyítványával:
– Papa, papa, óriási mázlid van!
– Na mesélj!
– Képzeld, jövőre nem kell új tankönyveket venned!

2010. augusztus 6.

Kis kukta

  • Egészben sült fokhagymás újburgonya
  • Rántott kelkáposzta gombával töltve
  • Paradicsomos uborkasaláta
2010. augusztus 6.

Gazdaságfejlesztési road-show

Szentes önkormányzata kiemelt projektként kezeli az Ipari Park fejlesztését. Lapunk a közelmúltban írt a vállalkozói falu infrastruktúra-fejlesztéséről, amely azonban csak egy kis területe annak a 140 hektárnak, ahova a város vállalkozások betelepülését várja. A Dél-Alföldi Operatív Program keretén belül megvalósuló projekt által a terület üzleti környezete szakaszonként fejlődik. Az önkormányzat egy öt állomásból álló road-show keretében népszerűsíti a lehetőséget a cégek körében.

2010. augusztus 6.

Kétszer is meglopták

Trükkös lopás miatt indított büntetőeljárást a Szentesi Rendőrkapitányság egy 31 esztendős helyi nő és annak édesanyja ellen. A két nő egy idős férfi házába ment be, szexuális szolgáltatást ajánlva fel a házigazdának. Szex helyett azonban a két nő 28 ezer forintot lopott el a lakásból, majd távoztak a helyszínről. Két nappal később ismét megjelentek ugyanitt, de immár élettársi kapcsolatra és albérletkeresésre hivatkozva beszélgettek el a korábban becsapott személlyel. Újfent meglopták, ezúttal 40 ezer forinttal rövidítették meg áldozatukat.

2010. augusztus 6.

Nem találják az újszülöttet

A Szentesi Rendőrkapitányság egy június eleji feltételezett szülés körülményeit vizsgálja közigazgatási eljárás keretében.

A rendőrség adatai szerint egy szegvári fiatalasszony június elején szült, ám mivel elmondása szerint az újszülött nem élt, így a település külterületén elásta. Arra, hogy állapotos volt és szült, mintegy két héttel később, június közepén derült fény, amikor az asszony rosszul lett és szakorvoshoz fordult.

A rendőrség a bejelentést követően keresni kezdte az újszülöttet, ám az asszony a pontos helyszínt nem tudta megmondani, így a szentesi rendőrök a polgárőrök bevonásával nagy területen, valamennyi szóba jöhető helyszínen terepkutatást végeztek, ez azonban nem vezetett eredményre, az újszülött holtteste nem került elő. Ráadásul a tudomásra jutásig eltelt hosszabb idő és az ebben az időszakban gyakori esőzés is hátráltatta a tetem megtalálást.

A rendőrség tanúkat hallgatott meg, továbbá több pszichológust is bevont az eset körülményeinek tisztázására.

A Szentesi Rendőrkapitányságon a közigazgatási eljárás orvosszakértő bevonásával történik.

2010. augusztus 6.

Bajnoki rajt előtt a Kinizsi

Továbbra is Nagy András irányításával készül az augusztus 14-i idénynyitóra a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgócsapata. Azt, hogy végül valóban a második vonalban szerepel-e az együttes, még nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, mivel az esetleges visszalépések miatt az is elképzelhető, hogy továbbra is a "megye egyben" lép pályára a Szentes. Nagyobb esély – egyelőre – a másodosztályra mutatkozik, és a csapat elmúlt esztendőben mutatott produkcióját látva talán a realitás is ez lenne. Ami a felkészülést illeti, háromhetes, szinte csak erősítéssel és futással töltött napokat követően végre előkerült a labda is az edzéseken, mostantól már "játékosabb", változatosabb tréningek következnek. A Kinizsi három előkészületi mérkőzést játszott eddig, ezeken egy vereség és két győzelem a mérleg. A Kunszentmártontól elszenvedett 3–1-es vereséget követően a mieink kétszer is alaposan megszórták a Csanytelek együttesét – 9–2 és 6–0 –, majd ezen a héten kétszer is megmérkőznek a Csépa csapatával. Az átigazolási szezon augusztus másodikán, éjfélkor zárult le, eddig az időpontig összesen három labdarúgó csatlakozott a Kinizsihez, két kapusposzton bevethető fiatalember Fábiánsebestyénből, valamint Sipos Árpád, aki az elmúlt időszakban a lábtenisz sportágban jeleskedett. A létszám az ifjúságiakkal együtt 20-22 fő, belőlük kellene ütőképes csapatot faragnia Nagy Andrásnak. Az edzés-látogatottságra eddig nem lehetett panasza a mesternek, szorgalmasan készülnek a játékosok a bajnoki rajtra.

H. V.

2010. augusztus 6.

SAS torna

Augusztus 13–15-e között ismét megrendezik a SAS tornát a ligeti uszodában. Az ország egyetlen amatőr vízilabda viadalán a labdajáték minden szépségét felvonultató mérkőzéseken jól szórakozhat majd a közönség. Remélhetőleg – úgy, mint tavaly – nagyon sokan szurkolnak majd a tornán résztvevőknek.

2010. augusztus 6.

Családi események

Született: Dr. Bertók Gyula és Horváth Melindának Bajnok és Belián, dr. Dömsödi József és Hati Mártának Döníz, Kovács Tibor és Vas Juliannának Boglárka Kitti, Fejes Csaba és Nagy Edinának Csaba, Finta Sándor Zoltán és Kovács Beatrixnek Emma, Ugrai János és Kovács Katalinnak Hajnalka, Gyarmati Mihály László és Kolompár Edinának Lúcia Kinga nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Nagy Róbert és Tarnóczi Tímea, Zombori Zoltán és Nagy Bettina, Török Zsolt és Almási Mónika.

Elhunyt: Homoki-Szabó Gáborné Fekete Rozália, Kovács István, Király Mihály, Paksi Lajosné Páhi Lídia, Molnár István, Tábith Ernő Antalné Apró Jolán, Justin Imre.