2010. augusztus 6.

Fejlemények a Petőfi ügyében

A szentesiek egyik legkedveltebb témája évek óta a Petőfi Szálló felújításának kérdése. A kételkedők táborából rendszeresen hallani olyan véleményeket, hogy belekezdeni is kár volt a munkálatokba, úgysem lesz belőle semmi. A beruházó Pendola Kft. részéről a napokban megkeresték a szerkesztőségünket, hogy tájékoztatást adhassanak a beruházás jelenlegi állásáról.

Az önkormányzat májusi testületi ülésének az idején még három kivitelező volt versenyben, akkor úgy tűnt, a munkálatok hamarosan elkezdődhetnek, ismertette Zsohár Árpád, a Pendola Kft. cégvezetője. Az ártárgyalások nem vezettek eredményre, így új pályázatot írtak ki. Ez sikeresen zárult, a generál-kivitelezést az Arcadom Zrt. – amely a Petőfit kiemelt projektként kezeli – fogja elvégezni. A társaság nevéhez olyan volumenű építkezések köthetők, mint a fővárosi WestEnd Bevásárlóközpont, a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház. Az építési engedélyt decemberben megkapták, amely januárra vált jogerőssé, de a minden elvárásnak megfelelő kivitelező megtalálása és a műemléki kutatás is késleltette a kezdést. Ez utóbbiról elmondta Zsohár Árpád, hogy 24 hónapot vett igénybe, minden lépést dokumentálni és ellenőriztetni kell a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal. Az 50-es és 60-as években olyan részeket toldottak a szállodához, amelyek eltávolítása és az eredeti, 19. század végi állapot visszaállítása időigényes és kívülről talán nem látványos szakasza volt a munkálatoknak.

A cégnél úgy vélik, szeptember-október környékén felvonulhatnak a kivitelezők, tette hozzá Erdélyi Lajos, a Pendola Szentes Ingatlanberuházó és Szállodaüzemeltető Kft. ügyvezetője. A városban gyakran elhangzó kérdésre, hogy az építkezés ad-e majd munkát a helyi vállalkozásoknak, azt felelte, hogy az alvállalkozókat a munkájuk minősége alapján választja ki a generál-kivitelező. Egy helyi mester már biztos, hogy ott hagyhatja a keze nyomát a megújult Petőfiben. Egy műemléki védettség alatt álló épület felújítása lassabban halad, mint egy újnak az építése. Erdélyi elmondta, hogy véleménye szerint jól állnak az idővel, hiszen, ha kora ősszel elkezdik a munkát, akkor ez a projekt 3 év alatt beindul. Példaként említette a Gresham-palotát, amelynek az esetében ez 4 és fél évig húzódott el, hasonló okok – az előkészítés és az engedélyeztetés – miatt. Talán a helybeliek azért kételkednek a dologban, mert az elmúlt hónapokban nem történt látványos változás az épület körül. A szervezőmunka, az engedélyek beszerzése valóban nem látható az utcáról, de a projektnek ezek is a részei. A hónap végére elkészülnek a kiviteli tervek, hamarosan meglesz a felújítás sávos ütemterve.

Nem tudtuk megkerülni a kérdést, hogy mi a véleményük a szkeptikus felhangokról. A beruházó képviselői szerint nem abból a nézőpontból kell kiindulni, hogy "ugyan ki jön majd Szentesre egy szálloda kedvéért?". A cég sokat fektetett ebbe a felújításba, nem kezdtek volna bele, ha nem hinnének a nyereségben szakmailag és megtérülés tekintetében. Terveik szerint a Petőfi eleven része lesz a városnak, olyan szolgáltatásokkal, amelyekért a helyiek is betérhetnek, mindenki számára megfizethető cukrászdával, kávéházzal. Kétféle üzletpolitikára alapozhatnak egy hotelt, mondják. Az egyik a szerencsés helyzetben lévő fővárosi, ahol rengeteg a látnivaló és a vendég csak aludni jár a szállásra. A másik – amit a Pendola szeretne kiaknázni –, hogy olyan lehetőségeket kínálnak, amelyért akár külföldről is eljönnek ide. A cégnek komoly tervei vannak a termálvízre alapozott gyógy-turizmussal, a kórházzal folytattak már tárgyalásokat az együttműködés lehetőségéről. Ugyancsak életképesnek tartják a konferencia-turizmus fejlesztését, esetlegesen a megyeházával közösen. Az Arcadom Zrt.-t aláírt szerződés kötelezi arra, hogy 2011. november 30-án megtörténjen a műszaki átadás, az első vendégek az azt követő év kora tavaszán már beköltözhetnek a Hotel Szentes Petőfibe.

Králik Emese