2010. augusztus 6.

Aranyakat várnak az úszóedzők

Augusztus 4-én kezdődött és 15-ig tart Budapesten és Balatonfüreden a 30. LEN Úszó, Műugró, Szinkronúszó és Nyíltvízi Európa-bajnokság. A magyar küldöttség – élve a rendező országnak járó lehetőséggel – minden eddiginél népesebb úszócsapattal vesz részt a kontinensviadalon. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a szentesi úszóedzők milyen eredményeket várnak a mieinktől, kik lehetnek az Eb meglepetés emberei és kik öregbíthetik tovább a magyar úszósport nemzetközi hírnevét.

Vidovicsné Szamosi Csilla szerint a lelkiismeretesen dolgozó magyar stáb munkája eredményekben is megmutatkozik majd. Nem csak az edzők, a versenyzők is becsülettel felkészültek, így Cseh László és Gyurta Dániel aranyérme nem lenne meglepetés, mint ahogy Kis Gergő, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn is szerezhet érmet a fényesebb fajtából. Csilla örül annak, hogy számos tehetséges fiatal úszó is megmérettetheti magát a viadalon, és ha most még nem is sikerül bejutniuk a döntőbe, hazai közönség előtt hatalmas élmény lesz számukra a versenyzés, ami a további munkához adhat nekik óriási lökést.

Kovács Brigitta (képünkön), a paraúszó világbajnokságra készülő Rácz Nikolett edzője Kis Gergőt, Hosszú Katinkát, Verrasztó Evelynt az első három közé várja, míg a külön kategóriát képviselő Cseh László és Gyurta Dániel Európa-bajnok lesz. Brigitta kíváncsi lesz arra, hogy a fiatalok milyen teljesítményre lesznek képesek éles helyzetben, szerinte az sem lenne meglepetés, ha az 59 fős magyar úszócsapat fele a későbbiekben Európa-szinten is megállná a helyét. Sajnos a sprint és a hátúszó számoknak nem mi vagyunk az esélyesei, ettől eltekintve eredményes Eb-t zárhat a magyar úszósport. Arra a kérdésre, meglepetésként érte-e, hogy 14 vidéki sportegyesület is sportolót ad a válogatott keretbe, nemmel válaszolt, mert úgy látja, hogy eddig is kiváló munka folyt a vidéki műhelyekben, de eddig inkább a fővárosi klubok versenyzőit favorizálták. Szerencsére a vidéki klubok, versenyzők egyre jobb körülmények között készülhetnek, és végre a vezetőség is nyitott a vidék felé. Hogy Szentesről mikor kerülhet úszó a válogatottba, nem tudta megmondani, véleménye szerint az eredményes felkészüléshez először is elengedhetetlen lenne egy 50 méteres feszített víztükrű medence.

Paulovics Tamás (képünkön) egészen konkrétan vázolta elvárásait. A Szentesi Városi Úszóklub edzője Hosszú Katinkától aranyérmet vár 400 vegyesen és 200 pillangóúszásban, Gyurta Dánieltől aranyat remél 200 mellen, Verrasztó Evelyn 200 vegyesen, Mutina Ágnes 200 gyorson érmet szerezhet, Kis Gergő és Cseh László pedig 400 vegyesen lehet eredményes. Paulovics a 4x200-as női gyorsváltót is döntőbe várja, annak pedig külön örül, hogy a fiatalokat is versenyezteti az edzői stáb, hiszen nincs kiválóbb lehetőség a rutinszerzésre, mint egy Európa-bajnokságon medencébe szállni.

Augusztus 15-én kiderül, milyen jósnak bizonyultak a szentesi szakemberek, de ha hihetünk elvárásaiknak – és miért ne tennénk –, akkor kellemes pillanatokat szereznek majd a nézőknek a magyar sportolók.

Hering Viktor