2010. augusztus 6.

Kis kukta

Egészben sült fokhagymás újburgonya

Hozzávalók: 1 tk. só, 1 ek. olaj, 1 cs. petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg liszt, 1 kg újburgonya.

Elkészítése: Az újburgonyát megtisztítjuk és sós vízben puhára főzzük úgy, hogy ne essen szét. Leszűrjük és lisztben megforgatjuk, majd olajban arany barnára sütjük. A fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet apróra vágjuk, és a burgonyára szórjuk. Az egészet összerázzuk, megsózzuk és átforrósítjuk.

Rántott kelkáposzta gombával töltve

Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 15 dkg gomba, 3 dkg zsír, 3 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 1 cs. petrezselyemzöld, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg liszt, só, bors ízlés szerint.

Elkészítése: A kelkáposztát megtisztítjuk, megmossuk, gyengén sózott vízben puhára főzzük. Leszűrjük, jól kinyomkodjuk, szitán szétterítjük, sóssuk, borsozzuk. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, tormareszelőn lereszeljük, állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. Zsírban apróra vágott, kis fej hagymát pirítunk, beletesszük a kicsavart gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés, finomra vágott petrezselyemzölddel. Közben egy tojást felütünk, sózzuk, felverjük, ráöntjük az időközben lepirított gombára és gyorsan, rántottaszerűen meg-keverve készre pirítjuk. A káposztaleveleket kettesével szétrakjuk, a gombapépet elosztjuk. A pépet szorosan belegöngyöljük a levelekbe, kissé laposra nyomkodjuk, majd lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk. Forró zsírban ropogósra sütjük.

Paradicsomos uborkasaláta

Hozzávalók: fél fejes saláta, fél dl tejszín, 2,5 dkg mustár, 2,5 dkg cukor, fél dl citromlé, fehér bors, 10 dkg majonéz, 2 dkg só, fél kg uborka, fél kg paradicsom.

Elkészítése: A megtisztított uborkát vékonyra szeleteljük, sózzuk. A paradicsomot megmossuk, héját lehúzzuk, felszeleteljük. A majonézt elkeverjük a tejszínnel, citromlével és mustárral, ízesítjük sóval, borssal és cukorral. Ezután hozzáadjuk a sóból kinyomkodott uborkát, a felszeletelt paradicsomot és lazán összekeverjük. Előhűtve, salátalevélre tálaljuk.