2010. augusztus 6.

A régi jobb volt?

Módosította a helyi menetrendet a Tisza Volán

A Tisza Volán Zrt. módosításokat hajtott végre a helyi autóbusz-közlekedésben, mely az utasok egy részénél nem aratott osztatlan sikert, lapunkat is felkeresték ez ügyben.

A július 19-én életbe lépett új menetrend szerint az 1-es, Autóbuszállomás – Kertváros és a 3-as jelzésű, Kertváros – Hékéd autóbusz-vonalon történtek változások, illetve megszűnt a Kertvárosból a Legrand Zrt.-hez tartó járat.

A szerkesztőségünket felkereső nyugdíjas hölgy, mint mondta, a kertvárosi utazóközönség véleményét tolmácsolja azzal, hogy az előző menetrend jobb volt. Nagyon hasznos volt az 5 óra 25-kor induló járat, mert aki 6-ra járt dolgozni, beért a munkahelyére, ráadásul még a budapesti buszra is fel tudott ülni az, aki oda utazott kora reggel. Ezzel szemben most 5.05-ös, 5.45-ös buszindulások vannak, ezeknek szerinte semmi értelme, feleslegesek. Azt is kifogásolta olvasónk, hogy olyan kedvező járatok, mint a 13.25-ös, 13.50-es, szintén eltűntek. A nyugdíjas nő úgy gondolja, a helyi járatok tervezése nincs összehangolva a megyei és fővárosi utazással.

Így például a diákok helyzete is nehezedik, hiszen ők sem tudnak majd hazajutni az eddig megszokott buszokkal.

Azt szeretné kérni, hogy a társaság az eredetihez hasonló, az utazóközönség igényeihez jobban alkalmazkodó menetrendet állítson össze. Ennek érdekében már aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

Mint a Tisza Volán Zrt.-nél megtudtuk, éppen ezeket az igényeket mérik fel a napokban. Próbálják figyelembe venni az utasok érdekeit a társaságnál, közölte érdeklődésünkre Juhász-Bóka Antal rendelkező forgalmi szolgálattevő. Az igaz, hogy lecsökkentették a járatszámot a városban, de ennek oka, hogy a rendelkezésükre álló kilométer-költségből kell gazdálkodniuk, melyet az önkormányzat finanszíroz. Ez a várostól kapott fix keretösszeg kompromisszumos megoldást eredményezett a menetrend összeállításakor. A már említett 5.25-ös járat megszüntetése is ennek következménye.

Ugyanakkor a héten indult egy felmérés a legkorábbi járatpáron: a buszvezetőknek számolniuk kell az utasokat. Így a társaság fogalmat alkothat a törzsutasok számáról is, illetve utazási szokásokról. Az illetékes azt ígérte, ha az utasszámlálás után úgy ítélik meg, változtatni fognak.

D. J.