2010. augusztus 6.

A lengyel fiataloknak biztosított a szabadidő hasznos eltöltése

A Civil Televízió nyári műsorában, a reggelenként jelentkező Jó reggelt! és a péntek esti Plázs műsorok célja a szórakoztatás mellett az, hogy sok-sok érdekes dolgot megtudhatunk Szentes közvetlen és tágabb környezetéről. Élő beszélgetést és bejátszást is láthatnak a tv-nézők, kiemelt tekintettel a testvérvárosi kapcsolatokra. Legutóbb a lengyel testvérváros, Skierniewice bemutatása volt adásban, ahol a lengyel képviselők is részt vettek.

Csorba Gyula (képünkön), a Civil Televízió vezetője elmondta, hogy ez a műsor már túlhaladt a hivatalos kapcsolatokon. A televízió küldöttsége nemrég a lengyel kisvárosban járt és közel 15 filmet forgattak, melyekkel a testvérvárost mutatták be a nézőknek. A témakörök felölelték a turisztikát, a kultúrát, a sportot, az oktatást. Ezek között talán a legfontosabbak a sport- és kulturális kapcsolatok. Elég csak arra gondolni, hogy volt már a négy testvérváros között (Bácskatopolya, Újszentes, Skierniewice és Szentes) egy nemzetközi kispályás labdarúgó torna.

A filmek nagyon fontos témakört tárgyalnak; a fiatalok szabadidejének hasznos és tartalmas eltöltését. Skierniewice 45 ezres település, ahol gondot fordítanak arra, hogy a fiatalok ne az utcán csavarogjanak. Kössék le magukat valami értelmes dologgal, tartozzanak egy közösséghez, ami lehetőséget ad arra, hogy egészségesen éljenek, és eredményeket érjenek el az élet egyéb területein is.

Az ottani sportközpontban fedett uszodát, szaunát és edzőtermeket találhatunk. A városon keresztül folyó kis patak kiszélesített medrében strandolási lehetőségen túl, 1000 méteres kajak-kenu versenyekre is alkalmas pálya van. "2012" jeligével Lengyelországban fut egy program. A következő évre 2012 műfüves-rekortános kis sportcentrumokat kell létrehozni az országban. Európai Uniós pályázatokról van szó, amihez az EU 80-90 százalékot biztosít. A városban pályázati támogatással 6 sportcentrum kialakítására nyertek lehetőséget. Egy nemzetközi méreteknek megfelelő műfüves kézilabdapálya, két öltöző is épül majd. Minden sportcentrumban lesznek szakemberek, akik felügyelik és ellátják majd a szakmai munkát. Természetesen ezek-ben a létesítményekben az edzést segítő eszközök is megtalálhatóak lesznek, amelyek szükségesek a szakszerű munka elvégzéséhez. A résztvevők a pályahasználatért nem fizetnek, erre az állam, illetve az önkormányzat biztosít forrást.

A kezdeményezésnek már mérhető eredményei vannak; sok fiatal jár sportolni. Ma már az országos bajnokságban is részt vesznek, és kiváló eredményeket érnek el. Ezekre a feltételekre alapozva örülnek a szentesi kapcsolatnak, különösen az úszás és kosárlabda miatt, hiszen a tevékenységeiket így bővíteni tudják. A távolság 800 kilométer a két település között, tehát busszal, vagy személyautóval megjárható egy hosszú hétvége alatt. A lengyel delegáció tagjai elmondták, hogy támogatnák azt, amikor a versenyzők, csapatok egymásnak biztosítanák a szállást és az ellátást.

(garai)