XLI. évfolyam 26. szám

2009. július 3.

Nem lesz fürdőhely a termáltó

Mit lehet tenni a termáltóval? Hogyan lehetne bevonni az idegenforgalomba? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ a képviselő-testület június végi ülésén. A gond az, mint hallhattuk, hogy a hasznosítható terület nagy része magántulajdonban van, az önkormányzatnak mára szinte már csak az utak maradtak. Hogy miért nem alkalmas a tó fürdésre? A téma előadója, Szigetiné Mészáros Zsuzsanna idegenforgalmi referens, a polgármesteri hivatal kabinetirodájának vezetője Kozák János képviselő érdeklődésére válaszolva elmondta: lényegében egy mezőgazdasági tározó tóról van szó, amely a csurgalékvizek tározására alkalmas. A csurgalékvíz nem adja azt a vízminőséget, ami a fürdéshez alkalmas lenne. Az ATIKÖVIZIG munkatársával bármikor vettek vízmintát, az egyértelműen kimutatta, hogy a tó vize nem használható fürdésre.

2009. július 3.

Bezárták a kenyérgyárat

A pékáru eladás marad

Az elmúlt hosszabb időszak helyi tapasztalatai alapján a fenntartó az Árpád-Agrár Zrt. bezárta a kenyérgyárat és más üzemeiben - Vásárhely, Mindszent - gondoskodik a dolgozói gárdáról. A pékáru eladás megmarad a szentesi kenyérgyár üzletében, délutánonként is lesz friss termék, a cég máshol működő sütőipari üzemeiből szállítva.

A szóban forgó bezárás fő oka, hogy Szentesen az ellátó központok - kórház, gyermek- és diákélelmezés, nagy boltok - nem kértek olyan mennyiségben és állandósággal árut, ami a gyártási gazdaságosságnak megfelelt volna. Holott a választékra, a minőségre, a beszerzési közelségre nem lehetett panasz Szentesen. Inkább valami rögzült szokás a ludas a megrendelők körében, hogy nem sikerült tartós megállapodást kötni a kenyérgyárral.

2009. július 3.

A helyi tömegközlekedésben

Növekvő díjtételek

Július 1-jétől 20 százalékról 25-re emelkedett az áfa. Emiatt nagyon sok terméknek és egyéb árunak növekedik az ára. A változás - egyebek mellett - a helyi közlekedést is érinti. A június végi képviselő-testületi ülésre a Tisza Volán Zrt. is benyújtotta emelésre vonatkozó javaslatát.

- Mindezt azért kell megtennünk, mert a díjainkat bruttóban állapítja meg a testület - tájékoztatott Mészáros Zoltán, a cég területi igazgatója. - Javaslatunkat az önkormányzat átdolgozta, a mienk egy kicsit többre sikeredett, azért, mert már nem az első áfaváltozást éljük át, 2006 szeptemberében már történt egy, amikor is 15 százalékról 20-ra emelték.

2009. július 3.

Keményen büntetnek a parlagfűért

Július 1-jétől szigorúbban büntetik azokat a földhasználókat, telektulajdonosokat, akik nem irtják ki a parlagfüvet a területükön. A törvény értelmében minden földhasználó köteles első alkalommal parlagfüvet irtani június 30-áig, és azt követően október végéig legalább még kétszer kaszálni. Júliustól az önkormányzatok, a földhivatal, a növényvédelmi szolgálat és a tisztiorvosi szolgálat ellenőrzi a települések kül- és belterületét. Ha a földhasználó, illetve termelő nem tartja be a törvényt, közérdekű védekezést rendelhet el belterületen a jegyző, külterületen pedig a növényvédelmi szolgálat. A határozat fellebbezés nélkül azonnal végrehajtható. A parlagfű irtás költségeit a föld használója köteles megtéríteni, akire egyidejűleg növényvédelmi bírságot is kiszabhatnak, amelynek öszszege 20 ezer forinttól 2 millió forintig terjedhet. Egy új pont a jogszabályban, hogy a büntetés semmilyen kérelemre nem mérsékelhető, méltányosságból sem. A visszaesőkkel szemben is szigorúbban járnak el: akinek ugyanis 3 éven belül ismét parlagfű növi be az ingatlanát, annak másfélszeres bírságot kell fizetnie a továbbiakban.

2009. július 3.

Felszentelt jármű és új sisak

Kistérségi összefogással gyarapodtak a tűzoltók

Az volna a legjobb, ha nem kellene élesben használni azokat az eszközöket, melyekkel egy sikeres pályázatnak köszönhetően gyarapodott a Szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság. A minapi ünnepi rendezvényen mindenki ezen a véleményen volt, amikor többek között az új vízszállító gépjárművet is bemutatták, melyet az egyház képviselője szentelt fel.

2009. július 3.

Vakmerő zarándok

A magyarságért kerekezik Tímár Béla

Egy kispesti képviselő a magyar nép lelki békéjéért ajánlotta fel zarándoklatát. Tímár Béla kerékpárral tart Erdélyből a portugáliai Fatimába, útja során Mária-kegyhelyeket látogat meg. Egy pihenőt Szentesen is beiktatott, a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának vendégeként.

Aradról tekert városunkba múlt pénteken délután, kiadós záporok kíséretében. Miután leszállt a MetalCom Zrt. által a zarándoklatra felajánlott kerékpárról, elsőként Halmai István önkormányzati képviselő köszöntötte a vándort, akit a Máltai-házban süteménnyel, üdítővel is vártak.

2009. július 3.

Negyven éve bontották le

Évfordulónaptár - 2009.

110 éve, 1899. június 27-én 49 éves korában elhunyt Ónodi Szabó Lajos (1849- 1899) volt városi aljegyző, majd főjegyző, aki 17 évig állt Szentes szolgálatában.

85 éve, 1924. június 27-én született Derekegyházán dr. Brusznyai Árpád (1924- 1958) középiskolai tanár, az 1956-os forradalom mártírja. A gimnáziumot Szentesen végezte 1934-1942 között. A Budapesti Tudományegyetemen Eötvös-kollégistaként szerzett görög - magyar- történelem szakos tanári diplomát. 1952-től a veszprémi Lo-vassy László Gimnázium tanára. 1956. okt. 26-tól a megyei forradalmi tanács tagja, majd elnöke. Előbb életfogytiglani börtönre, majd kötél általa halálra ítélték; 1958. jan. 9-én kivégezték. (1991-ben egy sétányt neveztek el róla Szentesen; emlékét márványtábla őrzi a Horváth Mihály Gimnázium falán, amelyet Göncz Árpád köztársasági elnök leplezett le.)

2009. július 3.

Kézműveskednek

A gyermek klub szervezői július 14-én, kedden 17 órától várják a gyerekeket kézműves foglalkozásra a Művelődési és Ifjúsági Házba. Ezen a délutánon szalvétagyűrűt készítenek. A szervezők kérik, hogy mindenki vigyen magával ragasztót és ollót. A következő találkozó július 28-án, kedden 17 órakor lesz. A délutáni matinén legközelebb július 7-én, kedden 17 órától szórakozhatnak az apróságok. Bővebb információ kapható a helyszínen vagy a 314-211-es telefonon. A foglalkozásokra a belépés díjtalan.

2009. július 3.

Politikai küzdelmek áldozata

Száztíz éve történt: Sima Ferenc bukása (I.)

Sima Ferenc korának legbefolyásosabb helyi politikusai közé tartozott. Ifjú kántortanítóként került városunkba 1873-ban, és néhány év alatt a szentesi és a Csongrád megyei nép bálványozott vezérévé vált. Szédületes karrierjének főbb állomásai: 1875-től a Szentesi Lap rendes munkatársa, majd szerkesztője, a Szentesi Függetlenségi Párt jegyzője, 1876-tól városi levéltárnok. 1878 elején a Szentesi 48-as Népkör elnökévé választották, s még ugyanebben az évben ő lett a Függetlenségi Párt elnöke is. Még ugyancsak 1878-ban városi képviselővé, a májusi tisztújító közgyűlésen pedig a város gazdasági tanácsnokává választották. 1881-1892 között ármentesítő társulati igazgató; egyben ő a városi és megyei függetlenségi 48-as ellenzék vezére. 1883-ban megszerezte a Szentesi Lap tulajdonjogát, majd megvásárolta a nyomdát is. Újságja 1899-ig a város legjelentősebb sajtóorgánumának számított. Lapján keresztül jelentős befolyást gyakorolt a város életére kiható gazdasági, politikai döntésekre.

2009. július 3.

Új élelmiszercentrum

Városi személyiségek összefogása

Szentesen is vannak olyan jelentős gazdasági, valamint egyéb szervezetek és intézmények, amelyek - együtt az irányításuk színvonalával - jórészt meghatározzák a városfejlődés hogyanját. Logikus következtetés, hogy a vezető személyiségek és a lokálpatrióták összefogása és igyekezete valamilyen aktuális vagy távlatos tennivaló megoldásában, előbb-utóbb meghozza a sikert, kedvezően érintve a helyi lakosságot is. Nos, dr. Csikai Miklóst, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatóját kérdeztük, hogy a legutóbbi időszak eseményeiből mit tart különösen fontosnak?

- Nagyon örülök, hogy végre kézzelfogható eredménye lett a szentesi kertészek kezdeményezésére annak a munkának, amit Szirbik Imre polgármester országgyűlési képviselőként elvállalt és amiben az elmúlt egy-másfél esztendőben - rengeteg tárgyalással - jómagam is közreműködtem.

2009. július 3.

Tisztújítás az Árpád Zrt.-ben

A mandátumok lejártával a napokban tisztújításra került sor a szentesi Árpád-Agrár Zrt. vezetőségében. Felére vették az igazgatóság, a felügyelő bizottság eddigi létszámát. Ezután az igazgatóságban hét, a felügyelő bizottságban három fő látja el az operatív feladatokat. A régiek mellé új embereket is választottak. A következő időszakra az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója ismét dr. Csikai Miklós, a felügyelő bizottság elnöke Gulyás László.

2009. július 3.

Iparűzési adó

Kérdéskörben

Kormányzati döntés szerint az iparűzési adót jövőre már az APEH szedi be. A visszajelzésekből kiderült, több önkormányzat is attól fél, hogy nem kerül vissza az adóhivataltól a pénz hozzájuk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő mit gondol erről?

- Némi bizalmatlanságot vélek a dologban - fogalmazott a város első embere. - Az eddigi tapasztalatok az APEH által beszedett adók kérdésében nem rosszak. Jelenleg is vannak olyan adónemek, mint például a szja megosztott része, amit az APEH-tól kapunk meg. Finanszírozási terv szerint korrektül, ütemesen, havi 1/12-ed részében megkapjuk, nincs olyan, hogy az állam ráül és visszatartja az önkormányzatok pénzét. Ettől a dologtól nem tartok. Amitől talán sokan tartanak, és egy kicsit velük én is egyetértek, sok olyan külső alkunak a lehetősége szűnik meg, amikor az önkormányzatok a vállalkozókat azzal segítették, hogy átüzemezték az adójukat, vagy kamatmentes részletfizetést tudtak adni. Az adó kivetése önkormányzati hatáskörben marad, a lehetőség továbbra is megvan, igaz, hogy lesz egy kontroll fölötte, mivel erről az adóhivatalt is értesítenie kell az önkormányzatnak. Véleményem szerint ezután kevesebb háttéralku és több nyilvánosságra kerülő ügy lesz a dologban.

(lovas)

2009. július 3.

A tizedik

Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem

Tizedik alaklommal rendezik meg a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem programjait a Hegedűs László Helyőrségi Klubban. Eben az évben Szentes lesz a bázishely, a hallgatókat itt szállásolják el az üdülőházakban, az előadókat a Holdfény Panzió látja vendégül. Mint megtudtuk, lebonyolítása ugyanúgy történik mint eddig, minden évben, elméleti előadások, kommunikációs tréning, illetve kulturális és üdítő programok vannak benne.

- Ez egy 30 órás akkreditált képzés pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek, de megtalálhatjuk a hallgatói körben a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományának tagjait, felsőoktatási intézetek hallgatóit, illetve más értelmiségieket. Maximum 35 fő bentlakásos hallgató elhelyezésére van lehetőség. Az egész országból érkeznek hallgatók, mi több, a határainkon túlról is. Érdeklődés szerint egy-egy előadást bárki meghallgathat ingyenesen - mondja Berki Gáborné igazgató.

2009. július 3.

Helyesbítés

Lapunk legutóbbi, június 26-i számában Juniális a vadászoknál címmel a Szentesi Hubertus Vadásztársaság rendezvényéről tudósítottunk. A színes programokkal tarkított rendezvényre meghívták a vadászok családtagjait is. A cikkben beszámoltunk arról, hogy néhány hónappal a juniális előtt új vezetőséget választott a tagság. Az új elnök, Szobota László szavait idézve elhangzott: "Az előző vezetőség a gazdasági helyzetre való tekintettel mondott le." Ezzel szemben a helyzet az, melyet Szobota László is megerősített, hogy a vezetőségnek az időre lejárt a mandátuma, és azért mondott le. Páran - köztük a régi elnök - már nem vállaltak feladatot az új vezetőségben.

2009. július 3.

Szorosabbá tenni az újszentesi kapcsolatot

Dumbravita-Újszentes (Románia, 1990) Temesvártól 4 km-re fekvő község, amelyet 133 szentesi református család alapított 1891/92-ben. Lakóinak száma ma kb. 3500 fő. Petőfi Sándor emlékműve a környék magyar településeinek zarándokhelyeÚjszentesen, Szentes romániai-erdélyi testvértelepülésén jártak a Civil TV munkatársai, ahol az új-szentesi polgármester, Szilágyi Géza fogadta a stábot. A találkozó célja elsősorban a két település közötti civil kapcsolatok élénkítése volt, valamint az, hogy a szentesi tv-sek hogyan tudnának segíteni az erdélyieknek abban, hogy a több mint 3200 lakosú - Temesvárral már szinte egybeépült - kis település létrehozza az életüket, a napi sikereiket, problémáikat bemutató saját televíziójukat.

Hatalmas építkezések folynak a városban, 15-20 toronydaru dolgozott, építették az új lakásokat, hiszen a lakosság létszáma szinte napról-napra nő.

2009. július 3.

Miért még mindig a VE-GA?

Cikkünk visszhangja

A Szentesi Élet 2009. június 26-i számában jelent meg egy cikk, Miért éppen a VE-GA? címmel (alcím: A fiatalokat is meg kell kérdezni.)

Erre a kérdésre ugyanezen lap tavaly november 7-i számában találhat választ az érdeklődő olvasó. A választ Szentes Város Önkormányzata adta meg azzal, hogy a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetségnek "Szentes Városért" emlékérmet adományozott.

Közben a város közéleti és közigazgatási hátterében évek óta vita zajlik, mert a SZIDÖK olyan szintre fejlődött, hogy aktuálissá vált ügyében a továbblépés. Ez a vita pedig éppen arról is szól, hogy "miért még mindig a VE-GA" kell, hogy ellássa a SZIDÖK mentorálásának nehéz és drága feladatát?

2009. július 3.

Íjásztalálkozó Ópusztaszeren

Idén harmadik alkalommal és nemzetközi kitekintéssel (várnak íjászokat Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről is, valamint Németországból, Lengyelországból, Angliából, Iránból, Koreából és Bulgáriából) rendezi meg a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Magyar Íjász Szövetség az Íjásztalálkozót az Ópusz-taszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban július 4-5-én. Az idei Nyílzápor keretében a tervek szerint 2000 íjász lő majd együtt, egyszerre. A napokban tartott sajtótájékoztatón bemutatták a világ legerősebb íját, amelyet eddig még soha senkinek nem sikerült kifeszítenie. A hét közepén megérkezett a parkba a világ legnagyobb visszacsapó íja, amely mintegy 4 méter magas, és a kifeszítéséhez 4 emberre van szükség. A sok színes program között bemutatkozik a futásíjász verseny, mint a legfiatalabb, de dinamikusan fejlődő versenyzési ág, valamint a történelmi életmódot rekonstruálja a X. századi magyar jurtafalu, amely szintén kiemelt látványossága lesz a III. Íjásztalálkozónak.

A szervezők a rendezvénnyel Árpád vezérre és a pozsonyi csatára szeretnének méltó módon emlékezni. A tiszteletadás mellett céljuk az is, hogy a Magyar Íjász Szövetség betekintést engedjen az általa működtetett, összesen 7 szakágba, illetve bemutassa azt a szervezeti és szakmai hátteret, amit minden íjász számára, egyedüli hivatalos érdekképviseletként és országos szervezetként kínál. Az íjászat jelentőségét az is mutatja, hogy ezen a hétvégén csak Ópusztaszeren lesznek íjászversenyek.

2009. július 3.

Hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége következő összejövetelét július 7-én, kedden 14 órakor tartja a helyőrségi klubban. A találkozóra várják a bajtársakat.

2009. július 3.

Barackba rejtették az aranyláncot

Szórakozásból romboltak a lányok

Tűz ütött ki kedden délelőtt a Rákóczi és a Damjanich utca sarkán lévő lakóház padlásterében. Az elsődleges információk szerint a tűzhelyen sütéskor kifröcscsent az olaj, ami lángra lobbant. A lángot pedig a páraelszívó berendezés - amely a padlásra volt kivezetve - "felszippantotta", majd szinte azonnal belobbantotta a háznak ezt a részét. A kiérkező tűzoltók eloltották a tüzet, de a tetőszerkezet teljesen leégett. A szentesi rendőrkapitányság munkatársai közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a tűz keletkezésének körülményeit.

2009. július 3.

Az elektromos kerékpár is kerékpár

Összefoglalt szabályozás

A szentesi rendőrkapitányságra az elmúlt időszakban több kérdés érkezett be a kerékpárosok, illetve az elektromos kerékpárosok közlekedésével kapcsolatban, ezért a rendőrség felhívja a figyelmet a vonatkozó KRESZ-szabályokra.

Először érdemes tisztázni, hogy a kerékpárokra és a segéd-motoros kerékpárokra vonatkozó szabályok az elektromos kerékpárokra is érvényesek - tájékoztatta lapunkat Nagy János, a rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője.

Kerékpár ugyanis minden olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, vagy legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. Ebből következik, hogy az elektromos kerékpár is ide sorolható.

2009. július 3.

Nyári moderntánc est

. a tánc amely elhozza a tüzet az életedbe. Konkrét életöröm, amely felfrissít és megélénkít. Mozgás, ahol lelked finom szépérzéke harmóniára talál. a tánc: életérzés, örömforrás az élet része, a test a szellem felszabadult fejlesztése.!

A JÖVŐNKÉRT Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 10. alkalommal rendezte meg Nyári moderntánc estjét. Három kitűnő táncpedagógus: Bagi Ferenc, Keller Nóra és Vass Sándor, több mint kétszáz növendékének színvonalas bemutatója, tanáraik táncba álmodott egyéni koreográfiáival.

2009. július 3.

Jubileumi retro koncert

Húszéves lett a Coctail zenekar. Mint azt Mészáros Gábor zenekarvezetőtől megtudtuk, az évfordulót szeretnék méltóképpen megünnepelni. Egy kicsit nosztalgiázva visszaemlékezni az elmúlt időkre: amikor is 1989-ben négy, a mainál húsz évvel fiatalabb zenész, Kárpáti János (gitár, ének), Kókai Attila (dob), Mészáros Gábor (zongora, ének) és Vígh Ferenc (basszusgitár, ének) összeállt, és elhatározták, hogy azt a fajta stílusos zenét akarják játszani, amit a fiatalok abban az időben a házibulikban hallhattak, és táncoltak rá. Munkájukat folyamatos siker övezte, rendszeresen játszottak a Művelődési és Ifjúsági Házban, de eljutottak az ország több pontjára is.

2009. július 3.

Nemzetközi tekerős tábor

Hetedik esztendeje június második felében Szentesen találkoznak az ország tekerősei. A ligeti Strand és Élményfürdő kempingjében megrendezett tábor a hagyományoknak megfelelően ebben az esztendőben is a szentesi tekerőmuzsika hagyományával és annak megőrzésével foglalkozott. Karikó-Tóthné Puskás Gabriella szentesi pedagógus szervezte meg a tekerősök táborát, aki elmondta, hogy a táborban kezdő és haladó szinten foglalkoztak ezzel a népi hangszerrel. A tábor célja, hogy a tekerősök legyenek képesek a hagyományos magyar népzene stílushű, hiteles és élményt adó megszólaltatására és további önálló tanulásra.

2009. július 3.

OKJ-s képzés

Animációsfilm-rajzoló OKJ-s képzést indít a Magyar Rajzfilm Kft. A 8 hónapos tanfolyam heti két alkalommal lesz, beiratkozás előtt az érdeklődők betekinthetnek a most folyó képzésbe. Tel.: 06-1/250-1355, 06-1/250- 0432.

www.magyarrajzfilm.hu/felnottoktatas.html

Tábor
Rajzfilmes tábort szervez a Magyar Rajzfilm Kft. 6-17 éves gyerekeknek. A résztvevők elkészíthetik saját rajzfilmjüket, amit CD-én hazavihetnek. Turnusok: júl. 6- 10., júl. 20-24., júl. 27-31., aug. 3-7., aug. 10-14., aug. 24-28. Tel.: 06-1/250-1355, 06-1/250-0432.

www.magyarrajzfilm.hu/gyermekoktatas.html

2009. július 3.

Liverpoolban jártak

A Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskola pedagógusaiból és diákjaiból álló küldöttség járt június végén Angliában. Itt egy nemzetközi projekt megvalósításának eddigi tapasztalatait összegezték partnerintézményeikkel közösen. Egy liverpooli katolikus és egy ír általános iskolával közösen a népszokásokat és -hagyomá-nyokat, valamint a jeles ünnepeket gyűjtik össze, amiből a három ország közös kalendáriumot készít. A kétéves program első felén túl vannak és a munkát is időben elvégezték. A következő találkozó Írországban lesz jövő márciusban majd júniusban Szentesen értékelik és összegzik addigi tevékenységüket.

(Forrás: Rádió Szentes)

2009. július 3.

Első osztályba nevezett a Kinizsi

Tizenötödik, utolsó előtti helyen végzett a labdarúgó megyei első osztályú bajnokságban a Szentesi Kinizsi csapata. A helyezése alapján a másodosztályba kieső Kinizsi vezetőedzője, Bozóki Zoltán szerint törvényszerű volt a visszaesés tavasszal, bár ilyen vereségsorozatra ő sem számított. Elgondolkodtató viszont, hogy tíz évig nevelnek labdarúgókat a klubnál egészen gyerekkortól, összeáll egy jó képességű társaság, aztán egyik pillanatról a másikra szétesik a csapat, mert eligazolnak a játékosok.

2009. július 3.

Zantleitner a nők vezetőedzője

A héten végre pont kerülhet egy tengerikígyó hosszúságúra nyúlt történet végére, nevezetesen - bár biztosat ebben az ügyben még mindig felelőtlenség kijelenteni - kiderülhet, hogy kell-e osztályozó mérkőzést játszania a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapatának. A szappanopera lezárása azért lenne lényeges, mert a férfi OB I-be való nevezés határideje július 6-a - sorsolás július 20-án -, ellenben a mieink még mindig nem zárták le százszázalékosan az előző idényt sem. Pénteken tehát okosabbak leszünk abban a tekintetben, hogy lesz-e Szentes-Neptun osztályozó.

A Szentesi VK különböző csapatait a következő szezonban felkészítő edzők névsora ugyanakkor véglegesnek tekinthető. A legnagyobb szenzáció kétségkívül az, hogy a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK felnőtt női együttesének vezetőedzője Zantleitner Krisztina lesz. A sokszoros válogatott, világbajnok, kétszeres Európa-bajnoki második és harmadik, olimpiai hatodik és negyedik helyezett, ötszörös magyar bajnok vízilabdázó az elmúlt idényben a Domino Honvéd csapatát erősítette, a következő bajnoki évtől kezdődően azonban már a szentesi lányokat trenírozza. További változás női fronton, hogy dr. Tóth Gyula mesteredző az ifjúsági csapat edzője lesz, de hozzá tartozik a teljes szentesi női utánpótlás felügyelete is. A serdülő lány csapat trénere Oltyán Gyula, a vidékbajnokságban szereplő lányok felkészítője Győri Eszter lesz. A férfi felnőtt gárdát Vass Sándor irányítja, az ifjúsági csapatot Berki András, a serdülőket Kocsis István, a gyermekcsapatot Pengő László készíti fel. A vidékbajnokságban versengő fiatalokat Csendes Tamás, az 1998-99-es születésű vízilabdázókat Bíró Dániel oktatja.

H. V.

2009. július 3.

Lábteniszes légiparádé

Magas színvonalú lábtenisz mérkőzéseket láthattak a fedett teniszpályákhoz ellátogató sportszerető szurkolók az elmúlt szombaton. Ferenczi Zoltán a Szentesi Lábtenisz S.E. elnöke és az esemény szervezője lapunknak elmondta, hogy öt olyan versenyző is részt vett a megmérettetésen, akik a magyar lábtenisz válogatottnak a tagjai. A viadalon végül a papírforma érvényesült, a döntőkbe kizárólag válogatott játékosok kerültek. A közönség vastapssal jutalmazta a sztárok "légiparádéját", különösen a kaposvári Pál Tamás fejmagasságból ollózott lerúgásai arattak osztatlan sikert. A Lábtenisz Egyesület rövidesen a televízióban is szerepel majd, a klub sportolói bemutatják, hogy a hagyományos strandi lábtenisz, a lábtengó mára milyen komoly versenysporttá nőtte ki magát. Szín János vállalkozó által támogatott rendezvényen a következő eredmények születtek: 1. Pál Tamás (Kaposvár), Pozderka István (Szolnok), 2. Papp Tibor (Szentes), Sipos Árpád (Szeged), 3. Gulácsi Róbert (Debrecen), Lengyel Béla (Szolnok), Fazekas Péter (Szolnok), 4. Bertók Róbert, Balla Zsolt (Szentes), 5. Korom Zozémusz, Tóth Dániel (Szentes).

H. V.

2009. július 3.

Kilencedikek az Eb-n

A szlovéniai Koperben rendezték meg a Kadett Európa Cselgáncs Bajnokságot, amelyen a Pollák Diák Sportegyesület versenyzői is részt vettek. Az elmúlt hétvégén tartott megmérettetés eredményét hozta be szerkesztőségünkbe, a cselgáncsosok vezetője, Kalydy Zoltán.

Az Európa-bajnokságon az ifjúsági korcsoportban tatamira lépett Kalydy Patrícia (-70 kg) és Gila Nóra (+70 kg). Mindketten a 9. helyezést szerezték meg. A sportegyesület vezetősége ezúton mond köszönetet a szponzoroknak, a szülőknek és az önkormányzatnak az elmúlt időszakban nyújtott támogatásokért.

2009. július 3.

Universiade Belgrádban - szentesiekkel

Július 1-jén kezdődött és 12-éig tart Belgrádban a 25. Nyári Universiade. Hazánkat 133 sportoló képviseli, összesen 12 sportágban. A magyar női vízilabda Uni-versiade válogatott Szentesen tartotta a viadal főpróbáját a ligeti uszodában az elmúlt pénteken. A mieink a kanadai női Universiade csapattal és a magyar női felnőtt válogatottal játszottak kettő kétnegyedes körmérkőzéseket. Az Univer-siade válogatottunk kispadján dr. Tóth Gyula mellett Mihók Attila, a Dunaújváros bajnokcsapatának vezetőedzője is helyet foglalt, ugyanis ők ketten dirigálják majd a mieinket Belgrádban.

A három hetes felkészülést követően Mihók Attila úgy nyilatkozott, hogy a kanadaiak ellen kifejezetten jól, összeszedetten játszottak a lányok, különösen a második nyolc percben, arról nem is beszélve, hogy később a felnőtt válogatottat is legyőzték 4-3-ra. Dr. Tóth Gyula szerint a nehezebb csoportba kerültünk, hiszen a kínaiak a torna esélyesének tűnnek, az olaszok és az ausztrálok is nagyon erősek, így már a négy közé kerülés is komoly siker lenne. Két szentesi játékos - Győri Eszter és Jankovics Eszter - is tagja a keretnek. Győri úgy vélekedett, hogy bár rövid ideig készülhettek együtt a lányokkal, mégis igyekeznek megtenni mindent azért, hogy éremmel a nyakukban térhessenek haza. Kiderült az is, hogy Dalmády Petra is az utazó keret tagja lett volna, de rá itthon, az utánpótlás válogatottnál számít a szakvezetője. A magyar női válogatott első mérkőzését július 1-jén játszotta Kína ellen, 3-án Ausztrália, 5-én Olaszország lesz az ellenfél.

H. V.

2009. július 3.

A női kézilabda.?

Kétségbeejtő, hogy nincs érdeklődés

Szentes korábban az NB I/B osztályt is megjárt női kézlabdásairól volt ismert az országban. Telnek-múlnak az idők és mára már odáig jutottunk, hogy a lányok, a túlélésért küzdenek. Csongrád megye - helyesebben Szeged és Hódmezővásárhely - országos szinten meghatározó szerepet játszik a minőségi kézilabdában, de megyei szinten már-már vegetálni sincs elég csapat. Két-három csapattal nem lehet bajnokságot szervezni egy megyén belül, így azok, akik szeretik a sportot, elmennek más sportágakba. Hiába van itt a sportcsarnok, az iskoláknak az alapok elsajátítására alkalmas tornatermük, felsőfokú végzettséggel rendelkező testnevelők, kevés gyerekkel szerettetik meg ezt a sportágat, az iskolaidő alatt.

Debreczeniné Maruzsán Eszter, a Kinizsi SZITE női kézilabda csapatának edzőjeként - utolsó képviselőjeként a fénykornak - kétségbeesve keresi a lehetőséget, hogy ez a sport ne haljon ki. Manapság az általános és középiskolákban csekély az érdeklődés a sportág iránt. A nyári sporttáborukat sem tudták megszervezni érdektelenség miatt, pedig minden iskola, sőt a környező települések iskolái is tudtak róla.

Jelenleg az edzéseket 15-20 felnőtt és utánpótláskorú lány látogatja, akik próbálkoznak különböző meghívásos pl. kistérségi tornákon megfelelően szerepelni és képviselni Szentest. Eddig a megyei bajnokságban szerepeltek, azonban mára ez a bajnokság megszűnt. Nincs Csongrád megyében annyi csapat, hogy bajnokságot tudjanak szervezni. Egyetlen megoldásként a szomszédos Békés megye kínálkozik, ez azonban a költségek emelkedésével járna, hiszen az utazási költségek a duplájára növekednének. A nagy problémájukra megoldást jelentene, ha támogatásként legalább 250-300 ezer forinttal meg tudnák emelni a költségvetésüket. Kérelemmel fordultak az önkormányzathoz, azonban onnan is elutasítást kaptak, illetve egy lehetőséget, hogy augusztus 19-i határidővel adjanak be pályázatot a póttámogatásra. Azonban a csapatnak július 30-ig nyilatkoznia kell a Békés megyei kézilabda szövetségnek, hogy tudják-e vállalni az indulást.

Garai Sz. Imre

2009. július 3.

Hőguta

Egy zsebtovaj a bíróságon az ítéletre vár. A bíró kihirdeti:
- Vádlottat bűnösnek találtam többrendbeli lopás elkövetésében. A bírság 45 ezer forint.
Erre feláll a vádlott ügyvédje:
- Tisztelt bíró úr, védencemnek most csak mindössze 20 ezer forintja van, de ha adnak neki tíz percet kint a tömegben, hamarosan előteremti a többit is.

2009. július 3.

Kis kukta

  • Kelbimbó leves
  • Makói rántott csirkemell
2009. július 3.

H. Szabó Rékát

választotta meg a Horváth Mihály Gimnázium igazgatójának csütörtöki (július 2.) ülésén a Csongrád Megyei Közgyűlés. A képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy az eddig is igazgatóként dolgozó H. Szabó Réka 2014. június 30-ig lássa el intézményvezetői feladatát.

2009. július 3.

Személyes ügyeink

Június 29-től, hétfőtől több jogszabály változott, amelyek az állampolgárokat érintik. Már a 14 év alatti gyermekeknek is lehet személyi igazolványt igényelni. A személyazonosító okmányt, a tb-kártyát, illetve az adóigazolványt a tervek szerint már közvetlenül a gyerek születése után igényelheti a szülő. Szintén hétfőtől csak biometrikus, azaz ujjlenyomattal ellátott útleveleket adnak ki Magyarországon. A biometrikus útlevélről még három éve döntött a kormány.

A polgármesteri hivatalban az okmányiroda vezetőjét, Barta Józsefnét kértük meg, hogy foglalja össze a legfontosabb változásokat olvasóinknak.

2009. július 3.

Amit a csatornarákötésről tudni kell

Lehetőségek és megoldások

A szentesi csatornahálózat megépítésének, úgymond fizikai része befejeződött. Időrendi sorrendben Nagyhegyen volt az utolsó munkaterület. Mostmár csak adminisztratív és pénzügyi tennivalók vannak még hátra. Az egész hálózat egyébként az elvárt színvonalon működik a "városi összkomfort" javára. Erről tájékoztatta lapunkat Kocsis László, a Szentesi Csatornamű Társulat Intéző Bizottságának elnöke.

- Ami még feladat a város kerületeiben az a lakossággal kötött szerződések rendbe tétele, teljes körű érvényesítése a hálózatra történő rákötések érdekében is. A költségek viselésére, a lakossági önrész kiegyenlítésének keretében annak idején hitelt vett fel a társulat, és a megelőlegezett pénzeket a lakosság érdekeltségi befizetései fedezik. Eddig több mint ötezer-kettőszáz szerződéskötés történt és közel nyolcszáz csatlakozási hely esetében külön is rendezni kell a szerződéseket. Az egyfajta elmaradás abból a helyzetből is adódik, hogy időközben az ingatlanok tulajdonosi köre a vétel-eladás folyamatában részben megváltozott.

2009. július 3.

Családi események

Született: Kocych Jánosnak és Páhi Szilviának Hanna Szilvia, Karácsony Jánosnak és Busi Brigittának Arnold János nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Huszár János és Bánfi Bernadett

Elhunyt: Almási Imréné Czinka Hajnalka, Négyesi Imre, Bakai Lajos, Keller Anna, Kozma István, Zemlényi István, Horváth Gyuláné Taskó Veronika, Varga János, Morvai János, Kovács István, Székely Rózsa, Csendes Imre Béla.