2009. július 3.

Felszentelt jármű és új sisak

Kistérségi összefogással gyarapodtak a tűzoltók

Az volna a legjobb, ha nem kellene élesben használni azokat az eszközöket, melyekkel egy sikeres pályázatnak köszönhetően gyarapodott a Szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság. A minapi ünnepi rendezvényen mindenki ezen a véleményen volt, amikor többek között az új vízszállító gépjárművet is bemutatták, melyet az egyház képviselője szentelt fel.

Egy 2007-ben kiírt pályázatra jelentkezett a szentesi önkormányzat és a kistérség, ebből valósult meg a műszaki mentésre és személyi védelmet szolgáló eszközökre irányuló beszerzés.

Az önkormányzat 18 millió forintos önrésszel járult hozzá a vízszállító kocsihoz. A Renault Aquarius típusú gépjármű paramétereiről Kajtár István alezredes, szentesi tűzoltóparancsnok elmondta: 450 lóerős, össz-kerék meghajtású, 6800 liter víz szállítására alkalmas, a fülkében két személyt tud szállítani. Olyan felszereléssel is ellátták a gépet, hogy a tűzoltók be tudnak avatkozni róla. Július közepén vizsgázik kezeléséből a személyzet.

A járművet a tűzoltóparancsnokkal együtt Szirbik Imre polgármester vette át a fővárosban, aki most a szentesi bemutatón azt kívánta: tanulják meg akár behunyt szemmel is kezelni, de minél kevesebb éles helyzetben legyen rá szükség. Huszár Tibor tűzoltó alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerint Szentesen nem csak a legénység, de a felszerelés is megfiatalodott, s bár tavaly a szerállomány csökkent, ez fennakadást nem okozott. Mint mondta, a területtüzek rávilágítottak arra, hogy szükség van egy ilyen gépjárműre a környéken. Egy hagyományt folytatva a vízszállító kocsit Serfőző Levente esperes-plébános szentelte fel.

Amikor önkormányzativá váltak, az országban szinte elsőként a szentesi parancsnokságon gondoskodtak a legkorszerűbb sisakról, emlékezett Kajtár István, s indokolt is: ez a védőeszköz a legfontosabb a tűzoltók számára, szinte összenőnek sisakjukkal. Most, 12 év után elköszöntek az egyébként igen költséges amerikai fejvédőtől, s átállnak az országosan használt típusra. A helyi és a környékbeli lakosság is észre fogja venni a különbséget: az eddigi piros helyébe az a pasztellszínű sisak lép, ami már ismerős lehet az országos híradókból. A pályázat ezen része kistérségi összefogással, kétmillió forintos önrésszel valósult meg, s Szabó István, az egyesülés alelnöke próbálhatta ki először az 55 új védőeszköz egyikét az eseményen.

A szentesi tűzoltóparancsnok arról is beszélt, gyümölcsöző kapcsolat bontakozik köztük és a Szent Sebestyén Önkéntes Tűzoltó Egyesület között. Lehetőségük nyílik átadni nekik olyan felszerelést, amit már nem használnak, de kifogástalan állapotban van, így a fábiánsebes-tyéni tűzoltóknak négy darab légzőkészülékkel segítenek, ez az együttműködés is a térség biztonságát szolgálja.

D. J.