2009. július 3.

A helyi tömegközlekedésben

Növekvő díjtételek

Július 1-jétől 20 százalékról 25-re emelkedett az áfa. Emiatt nagyon sok terméknek és egyéb árunak növekedik az ára. A változás - egyebek mellett - a helyi közlekedést is érinti. A június végi képviselő-testületi ülésre a Tisza Volán Zrt. is benyújtotta emelésre vonatkozó javaslatát.

- Mindezt azért kell megtennünk, mert a díjainkat bruttóban állapítja meg a testület - tájékoztatott Mészáros Zoltán, a cég területi igazgatója. - Javaslatunkat az önkormányzat átdolgozta, a mienk egy kicsit többre sikeredett, azért, mert már nem az első áfaváltozást éljük át, 2006 szeptemberében már történt egy, amikor is 15 százalékról 20-ra emelték. Ezt akkor nem tudtuk érvényesíteni. Hátrányos helyzetben érint bennünket, hogy a tanuló és nyugdíjasbérletek árkiegészítése fixen maradt, nekünk ezek után is be kell fizetnünk az adót. Ott még plusz veszteségeink jelentkeznek. Ez év április 30-án a Tesco visszamondta a személyszállítás hozzájárulásához kötött szerződését, ezáltal már érezhető az utascsökkenés.

Horváth István arra volt kíváncsi, gondolkodnak-e azon, hogy a nagy kategóriájú buszok helyett kisebbeket helyezzenek forgalomba?

Mészáros Zoltán válaszában elmondta, hogy olyan autóbuszok, melyek alkalmasak a helyi közlekedésben arra, hogy a mozgáskorlátozott vagy a babakocsit toló anyuka föl tudjon rá szállni, az ilyen alacsony beépítésű buszok beszerzési ára is majdnem annyiba kerül, mint a nagyobb befogadóképességűeké, ráadásul az üzemeltetési költségük sem sokkal olcsóbb. Próbajáraton már volt a városban ilyen autóbusz. Egyébként 2012-ig alacsonypadlós buszokat kell beszerezni a helyi közlekedésben.

Mint hallottuk, Hornyik László és Mészáros Zoltán szóváltásából kitűnt, hogy az előterjesztő önkormányzat által javasolt árak nem fedezik az áfaemelést. A képviselő-testület mégis ez utóbbi mellett döntött. Melynek értelmében a következőképpen alakulnak a helyi tömegközlekedés díjai Szentesen. Menetjegy járművön: 160 forint. Menetjegy elővételben 140 Ft. Összvonalas havibérlet: 3.230 Ft. Félhavi (16-án 0.00 órától történő vásárlás esetén): 2.175 Ft. Tanuló és nyugdíjas összvonalas bérlet: 975 Ft.

L. J.