2009. július 3.

Személyes ügyeink

Június 29-től, hétfőtől több jogszabály változott, amelyek az állampolgárokat érintik. Már a 14 év alatti gyermekeknek is lehet személyi igazolványt igényelni. A személyazonosító okmányt, a tb-kártyát, illetve az adóigazolványt a tervek szerint már közvetlenül a gyerek születése után igényelheti a szülő. Szintén hétfőtől csak biometrikus, azaz ujjlenyomattal ellátott útleveleket adnak ki Magyarországon. A biometrikus útlevélről még három éve döntött a kormány.

A polgármesteri hivatalban az okmányiroda vezetőjét, Barta Józsefnét kértük meg, hogy foglalja össze a legfontosabb változásokat olvasóinknak.

Módosult az útlevél adattartalma és illetéke, melynek értelmében a 12 éven felüliek útlevelének adattartalma kibővül az ujjnyomattal, melyet az igényléskor az okmányirodában vesznek le. Az illetékkel kapcsolatban az alábbiakat fontos tudni: 0-18 év között és 70 év felett 2500 forintot, 18-70 év között 5 év érvényességi időre 7500 forintot, 10 év érvényességi időre pedig 14.000 forintot kell fizetni az útlevelet kiváltóknak. A jelenleg forgalomban lévő útlevéllel az érvényességi idő lejártáig lehet utazni.

A személyi igazolvány kiváltásánál változás, hogy a 0-14 éveseknek is kell rendelkezniük személyi azonosításra alkalmas okmánnyal (személyi igazolvány, vagy útlevél). Az újszülött gyermek első személyi igazolványát a szülő kérheti abban az intézményben, ahol világra hozta gyermekét. Mindezt megteheti 8 napon belül a "személyi igazolvány kérelem" adatlap kitöltésével és 1 db személyi igazolvány fénykép csatolásával. Ezt követően az okmányirodánál kérhető az okmány kiállítása, a kiskorú és legalább egyik szülője (törvényes képviselője) megjelenésével. A 0-14 évesek személyi igazolványának kiállítása, cseréje illetékmentes. Ha az okmány elveszett, megsemmisült, megrongálódott, pótlásáért 1500 forint illetéket kell leróni. A 14. életév betöltése után minden személyi igazolvány kiadásáért 1500 forint illetéket kell fizetni.

A lakcímet igazoló igazolványt érintő változás az alábbi: A 14 év alattiak esetében - kérelemre - feltüntethető a kiskorú törvényes képviselőjének(inek) neve és aktuális telefonszáma. A hivatalos irat kiállítása illetékmentes. Ha azonban az adatokban történt változás, akkor a cseréért 500 forintos illetéket, ha elveszett, megrongálódott, megsemmisült, akkor az okmány pótlásáért 1000 forintot kérnek.