2009. július 3.

Amit a csatornarákötésről tudni kell

Lehetőségek és megoldások

A szentesi csatornahálózat megépítésének, úgymond fizikai része befejeződött. Időrendi sorrendben Nagyhegyen volt az utolsó munkaterület. Mostmár csak adminisztratív és pénzügyi tennivalók vannak még hátra. Az egész hálózat egyébként az elvárt színvonalon működik a "városi összkomfort" javára. Erről tájékoztatta lapunkat Kocsis László, a Szentesi Csatornamű Társulat Intéző Bizottságának elnöke.

- Ami még feladat a város kerületeiben az a lakossággal kötött szerződések rendbe tétele, teljes körű érvényesítése a hálózatra történő rákötések érdekében is. A költségek viselésére, a lakossági önrész kiegyenlítésének keretében annak idején hitelt vett fel a társulat, és a megelőlegezett pénzeket a lakosság érdekeltségi befizetései fedezik. Eddig több mint ötezer-kettőszáz szerződéskötés történt és közel nyolcszáz csatlakozási hely esetében külön is rendezni kell a szerződéseket. Az egyfajta elmaradás abból a helyzetből is adódik, hogy időközben az ingatlanok tulajdonosi köre a vétel-eladás folyamatában részben megváltozott.

- Milyen lehetőségük van a régi és új tulajdonosoknak a dolog elintézésére?

- Egyik gyakorlati megoldás, hogy a régi tulajdonos eleget tesz a még hátralévő befizetésének és akkor az új tulajdonosnak nem kell új szerződést kötni. Persze az ingatlan vételáránál ez figyelembe veendő a jogszerű megállapodás szerint, hogy egyik fél se kerüljön indokolatlan anyagi előnybe vagy hátrányba. Érdemes a fizikai rákötéseket rendezni olyan szempontból is, hogy aki ennek nem tesz eleget, annak minden vízköbméter után 180 forint, úgynevezett talajterhelési díjat kell fizetni és ez drágább, mint a csatornadíj.

- Említette, hogy a városban még nem teljes a csatornahálózati rákötések száma.

- Igen. Azt javasolnám az adott utcai hálózat és az ingatlanok belső vezetéki kiépítettségének kölcsönössége jegyében, hogy a rákötéseknél a munkával az érintett lakosok ne késlekedjenek. Már csak azért sem, mert az elvégzendő munkáknak a nyári hetek, hónapok adják az igazi szezonját. Sokkal jobb és kényelmesebb ilyenkor dolgozni, mint például az őszi sárban és esőben - nyilatkozta Kocsis László.

-bert-