2009. július 3.

Új élelmiszercentrum

Városi személyiségek összefogása

Szentesen is vannak olyan jelentős gazdasági, valamint egyéb szervezetek és intézmények, amelyek - együtt az irányításuk színvonalával - jórészt meghatározzák a városfejlődés hogyanját. Logikus következtetés, hogy a vezető személyiségek és a lokálpatrióták összefogása és igyekezete valamilyen aktuális vagy távlatos tennivaló megoldásában, előbb-utóbb meghozza a sikert, kedvezően érintve a helyi lakosságot is. Nos, dr. Csikai Miklóst, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatóját kérdeztük, hogy a legutóbbi időszak eseményeiből mit tart különösen fontosnak?

- Nagyon örülök, hogy végre kézzelfogható eredménye lett a szentesi kertészek kezdeményezésére annak a munkának, amit Szirbik Imre polgármester országgyűlési képviselőként elvállalt és amiben az elmúlt egy-másfél esztendőben - rengeteg tárgyalással - jómagam is közreműködtem. Országos érvénnyel a Parlament úgy döntött, hogy már nem kötelező jellegű a működő kutaknál a termálvíz visszasajtolása. Ez már önmagában is jó hatással van a kertészeti termesztés költségeire. A másik lényeges dolog, hogy a termálkutak után befizetett vízkészleti, környezet-terhelési járulékok és egyéb adók által keletkezett alapból visszaigényelhetünk hozzájárulást a termálberendezések szükséges technológiai korszerűsítésére.

- Ebben a közérdekű lobbizásban, még kik vettek részt?

- Az idevágó alapdokumentumot Csongrád megyéből Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő is aláírta és parlamenti társa Farkas Sándor, a vita során rendkívül határozottan támogatta az ügyet. Közös eredmény, hogy a termálvíz használatának megváltozott lehetősége újabb biztonságos utat nyit a vidékfejlesztésnek. Ugyanakkor stabilizálja a kertészetek árutermelését, ezen belül a munkahelyeket és új munkaerők bevonására is lehet gondolni. Mindez nem pártpolitikai, hanem együttes gazdasági, szociális kérdés mindannyiunk számára.

- Esetleg van még a tarsolyban össz-városi vagy térségi, netán regionális léptékű elképzelés?

- Véleményem szerint nemcsak a termelői produktumnak, a lakossági ellátásnak, hanem az idegenforgalom erősítésének is adna garanciális hátteret egy élelmiszerekre szakosodott új áruház, ahol Szentes és közvetlen térségének legkiválóbb termékeivel találkoznának a vásárlók! Például nemcsak a hazai, de a külföldi piacon is márkaneve van a Hungerit, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete és az Árpád-Agrár Zrt. áruinak. De szólhatok más élelmiszer előállító vállalkozásokról, így a Brillír Kft. derekegyházi húsüzeméről is.

- Hol lenne az új élelmiszer áruház?

- Közös összefogással ezt ki lehetne alakítani a város központjában lévő kenyérgyár épületében. Az itteni sütőipari üzemet július elsejével kénytelenek voltunk bezárni és az itt felszabaduló belső, külső tér alkalmas lenne egy új élelmiszer áruház céljaira. Egy ilyen minőségi kereskedelmi centrum - mint említettem - a város idegenforgalmának is jót tenne, párhuzamban a reményeim szerint újjáépülő Petőfi Szállóval - fejezte be szavait dr. Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója.

- bert