2009. július 3.

Miért még mindig a VE-GA?

Cikkünk visszhangja

A Szentesi Élet 2009. június 26-i számában jelent meg egy cikk, Miért éppen a VE-GA? címmel (alcím: A fiatalokat is meg kell kérdezni.)

Erre a kérdésre ugyanezen lap tavaly november 7-i számában találhat választ az érdeklődő olvasó. A választ Szentes Város Önkormányzata adta meg azzal, hogy a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetségnek "Szentes Városért" emlékérmet adományozott.

Közben a város közéleti

és közigazgatási hátterében évek óta vita zajlik, mert a SZIDÖK olyan szintre fejlődött, hogy aktuálissá vált ügyében a továbblépés. Ez a vita pedig éppen arról is szól, hogy "miért még mindig a VE-GA" kell, hogy ellássa a SZIDÖK mentorálá-sának nehéz és drága feladatát?

Kezdettől cél volt ugyanis az, hogy a VE-GA egy képviselője, csak egyike legyen azon - formálisan már két változatban is meglévő - felnőtt segítői körnek, amelynek résztvevői többségében a kiskorú SZIDÖK-öt men-torálja. Ezt az álláspontot azonban egyelőre, csak a VE-GA képviseli.

A SZIDÖK történetének 11 évében, csak a polgármester és az alpolgármester, illetve a köztisztviselői karból a jegyző és az aljegyző vett részt SZIDÖK-ülésen.

Más nem kereste sem a VE-GA, sem pedig a felnőtt segítői kör tőle független, más részvevőit, hogy tájékozódjon ezen ügyekben illetve, hogy elmondja a konkrét javaslatait. Ilyen javaslatok most sem hangzottak el.

Természetesen a képviselőknek megvan az a lehetősége is, hogy a körzetükben és a környezetükben élő fiatalokat kérdezzék meg a gondjaikról és javaslataikról.

A VE-GA, a "TÖRŐDÉS" Alapítvány és partnereik, illetve a SZIDÖK által közösen készített ifjúsági vizsgálatok ingyenesek és azokat kutató szociológusok irányítják. Ez utóbbi kizár minden "vegás" elfogultságot. Ezek eredményei pedig sok évre visszamenőleg megtalálhatók a művelődési irodánál. Bármelyik érdeklődő állampolgár betekinthet ezekbe - igen érdekesek.

Fontos az, hogy az újságban is leírt felvetések a kistérségi ifjúsági koncepció vitája kapcsán hangoztak el. A kistérségi ifjúsági koncepcióhoz azonban a SZIDÖK-nek nincs köze, hiszen nem kistérségi ifjúsági önkormányzat. A képviselőjének tehát nem is kellett ezen jelen lennie.

A SZIDÖK a tavasszal tárgyalt városi ifjúsági koncepcióhoz időben leadta a maga anyagát és képviselője jelen volt a napirendi pont tárgyalásán.

Bármilyen fórum is men-torálja a jövőben a SZIDÖK-öt, komoly felelősségei vannak, hiszen többségükben tizenévesekről van szó.

Velük szembeni felelősség például az, hogy nem tehetjük ki őket a felnőtt önkormányzat kemény politikai vitáinak. A másik pedig az a felelősség, hogy a SZIDÖK valóban demokratikus városi önkormányzat legyen.

Ifjúságszakmailag nem elfogadható megoldás az az egyre többet hallott javaslat, hogy a hivatal vagy annak egy megbízottja hívja össze a SZIDÖK-öt havonta egyszer, pl. az ifjúsági házba, hogy elsősorban vonzó rendezvényeket szervezzenek.

Minden ilyen vagy hasonló régi megoldást a VE-GA Szövetség számára elfogadhatatlan, mert általában is sérti az önkormányzatiság alapelveit.

A VE-GA Szövetség Elnöksége