2009. július 3.

Nemzetközi tekerős tábor

Hetedik esztendeje június második felében Szentesen találkoznak az ország tekerősei. A ligeti Strand és Élményfürdő kempingjében megrendezett tábor a hagyományoknak megfelelően ebben az esztendőben is a szentesi tekerőmuzsika hagyományával és annak megőrzésével foglalkozott. Karikó-Tóthné Puskás Gabriella szentesi pedagógus szervezte meg a tekerősök táborát, aki elmondta, hogy a táborban kezdő és haladó szinten foglalkoztak ezzel a népi hangszerrel. A tábor célja, hogy a tekerősök legyenek képesek a hagyományos magyar népzene stílushű, hiteles és élményt adó megszólaltatására és további önálló tanulásra.

Havasréti Pál, a Téka együttes és a Magyar Tekerőzenekar meghatározó muzsikusa így vallott a hangszerről:

- A tekerő olyan vonós hangszer, melynek dallam- és kísérőhúrjait a játékos a begyantázott fakorongot forgatva egyidejűleg hozza rezgésbe, miközben másik kezével a billentyűket benyomva, az érintőket ("kottákat") nyomva a húrra - annak hosszát, és ezzel hangmagasságát változtatva - játssza a dallamot. Jellegzetes hangzást adnak az állandóan megszólaló kísérőhúrok (burdonhúrok), és a tekerőlant sajátos ritmushangjai, a reccsentő hangok is, melyek által a zenei hangsúlyozás, a dallam ritmusa is kiemelhető.

A magyar népzenében egyedi és különleges hangszer a tekerő. Mind hangzásában, ill. formájában, mind megszólaltatásának módjában. A XX. század eleji gyűjtésből kitűnik, hogy csak két tájegységén volt ismeretes. Az egyik ezek közül az Alföld déli részén, éppen a mi kistérségünk: Szentes, Csongrád, Bokros, Fábiánsebestyén, Derekegyház területe.

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont a helyi örökségre alapozva kezdte meg több évvel ezelőtt a tekerő hangszeres oktatását. Így alakulhatott meg a szentesi Tekerőcsoport, mely bekapcsolódott a hangszerrel foglalkozók országos közösségének tevékenységébe. A közös együtt muzsikálások során vetődött fel egy olyan népzenei tábor gondolata, melynek évről évre városunk adhatna otthont. Az elgondolást tett követte, s a szorgos szervezés indította el a tábort, amelynek idén is volt határon túli résztvevője.

A tábor a Nemzeti Kuturális Alap, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont és a Kiss Bálint Református Általános Iskola támogatásával jött létre.